Autor Wątek: Mocowanie sakw Crosso  (Przeczytany 3458 razy)

mesteken

• Gość
Mocowanie sakw Crosso
« 2 Lip 2010, 14:11 »
Czy ktoś z Was sprawdził jak zachowują się sakwy Crosso Dry Big w czasie jazdy po terenie przy takim zamocowaniu?

Bagażnik jest teraz ustawiony stabilniej w pozycji poziomej i nie ocieram o sakwy butem (nie jest wychylony do tyłu tak jak w zwróconych MSXach), ale czy nie będzie żadnych problemów w czasie jazdy? Oczywiście mogę wychylić bagażnik, ustawić na nim sakwy tak jak wszyscy i również będzie się dało jechać, z tym, że nie będzie to już takie stabilne. Które rozwiązanie jest lepsze? Może na powyższym zdjęciu tego nie widać, ale haki górne wchodzą na styk i ocierają lekko o spawy pionowych rurek.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Mocowanie sakw Crosso
« 2 Lip 2010, 14:28 »
Cinek88 tak mocuje z tego co widziałem i nic mu się nie dzieje chyba, ja też od jakiegoś czasu tak mocuję i jest ok, ale nie jechałem z dużym obciążeniem jeszcze. Jedyne co, to przy takim wysunięciu jak w środku było ciężki łańcuch to mi się wyginał materiał w kierunku koła i wchodził w szprychy. Jak wypchałem sakwę to już nic się nie odginało :) co do jazdy po terenie to nie powinno się nic dziać, a nawet może być stabilniej, bo nie ma szans się przesunąć do przodu. Grunt to dobrze naciągnąć odciąg (ale bez przesady też, żeby nie zerwać)

Online Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Mocowanie sakw Crosso
« 2 Lip 2010, 15:08 »
u mnie też haki ocierają o rurki, ale jako że moje sakwy są już poza gwarancją więc spiłuje lekko haki. Dodatkowo na bagażnik założę kawałki gumy, bo na wybojach mocowanie sakw będzie hałasować

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Mocowanie sakw Crosso
« 2 Lip 2010, 15:13 »
Mocuję sakwy tak jak na Twoim zdjęciu i nie ma z tym żadnego problemu.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Mocowanie sakw Crosso
« 2 Lip 2010, 15:42 »
Ja też tak wożę swoje, choć mój bagażnik ciut gorzej do tego pasuje.

Offline trainspooter

• Miasto: różnie
  • Na forum od: 24.06.2009
    • http://www.kriepost.org, www.kaponiera.org
Mocowanie sakw Crosso
« 2 Lip 2010, 18:29 »
też tak montuję, sprawdza się dobrze...a dzięki temu nie zahaczam piętą o sakwę...bagażnik to jakiś no name montowany w tańszych modelach rowerów Kross'a..

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Mocowanie sakw Crosso
« 2 Lip 2010, 21:53 »
To jest dobre rozwiązanie, bo sakwa nie przesuwa się do przodu przy hamowaniu, tak jak dzieje się to u mnie, bo mam trochę inny bagażnik.Musiałem założyć takie ograniczniki zaciskając tzw. zipy na rurkach bagażnika. A na wybojach sakwy się tłuką lub też piszczą jak czasem. Muszę jeszcze rurki bagażnika taśmą izolacyjną poowijać.

mesteken

• Gość
Mocowanie sakw Crosso
« 3 Lip 2010, 00:28 »
Dzięki za rozwianie wątpliwości. Jak widać polecane przez większość z Was sakwy Crosso okazały się lepsze od MSX ;)

Online Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Mocowanie sakw Crosso
« 3 Lip 2010, 08:48 »
mesteken, tak na prawdę to większość z nas strzelała, po prostu mieliśmy szczęście ;)

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Mocowanie sakw Crosso
« 4 Lip 2010, 21:39 »
Poza tym kiedy część kupowała Crosso o MSX nikt nie słyszał.

Offline lemurek

• Miasto: Mysłowice
  • Na forum od: 22.06.2010
Mocowanie sakw Crosso
« 28 Lip 2010, 19:49 »
Podepnę się pod temat, bo mam podobny problem :)
Nie orientujecie się może czy ten bagażnik - Accent RC-37 będzie dobry do sakw Crosso Dry??

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Mocowanie sakw Crosso
« 28 Lip 2010, 20:00 »
Tu masz moje doswiadczenia z tym bagażnikiem - http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=2169&highlight=accent :)

Offline lemurek

• Miasto: Mysłowice
  • Na forum od: 22.06.2010
Mocowanie sakw Crosso
« 29 Lip 2010, 15:30 »
Przejechałem z nim już prawie 900 km z sakwami i nie ma najmniejszego śladu zużycia, musiałeś mieć jakiś trefny egzemplarz :/
A myślę już o przyszłorocznej wyprawie i nad zakupem sakw crosso - tylko właśnie pojawia się pytanie, czy te sakwy będą się na nim dobrze trzymać :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Mocowanie sakw Crosso
« 29 Lip 2010, 16:02 »
Woziłeś na nim sakwy? ;)
Jeździłem z ciężarem około 15kg po drogach i bezdrożach i stało się to co się stało. :|

Trzymać sie dobrze trzymają :)
Tylko tak jak wspomniałem w tamtym miniteście trzeba zabezpieczyć ostre elementy bo rysują.

Offline Mężczyzna Mawgan

• Miasto: Pilzno
  • Na forum od: 13.04.2010
    • http://roadx.e-pilzno.com
Mocowanie sakw Crosso
« 1 Sie 2010, 22:27 »
Z tym bagażnikiem nie powinieneś mieć żądnych problemów.
Trzeba zwracać moim zdaniem uwagę by to oczko do haka dolnego w bagażniku nie było przesadnie małe bo widzę różnie to bywa. Wtedy mogą być trochę problemy ze ściąganiem sakw. Lubi się ta guma z hakiem z nami zabawić tak, że wyskoczyć z otworu nie chce : )

Co do samego mocowania mesteken jest jeszcze lepiej niż u mnie zrobione, bo u mnie teoretycznie sakwy mają możliwość poziomego przesuwania się po bagażniku, ale wróciłem dopiero z Bieszczad były ostre hamowania z górek, było jeżdżenie po szlakach, lasach, kamolcach i wertepach w górach i nic się sakwom nie działo. Jak bangi jest napięta to będzie ok.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum