Autor Wątek: Pomorze - prośba o rzut okiem na trasę  (Przeczytany 1368 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Pomorze - prośba o rzut okiem na trasę
« 19 Lip 2021, 14:48 »
Chciałbym się przez 8-10 dni pokręcić po północno-zachodniej ćwiartce Polski.
Wstępnie wymyśliłem, że pojadę pociągiem do Piły, a wrócę z Bydgoszczy bądź z Piły po domknięciu pętelki. Byłbym ogromnie wdzięczny za sugestie miejsc wartych zobaczenia (bądź zwyczajnie ładnych/fajnych) w okolicy trasy, którą zaplanowałem jako szkielet wycieczki. https://ridewithgps.com/routes/36714190
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Pierwsze, co mi przyszło do głowy, to rezerwat Krzywe Koło za 463. kilometrem. Zdecydowanie warto tam zajechać.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Za ok dwusetnym kilometrem masz Bory Tucholskie. Ja tam lubię ;) W Czernicy jest knajpa z dziczyzną w dobrej cenie, dalej w Mylofie pstrąg (drożej ale warto), na zaporę można spojrzeć, dalej akwedukt w Fojutowie. Asfalty Parzyn - Laska - Asmus są rewelacyjne (pusto, cisza spokój, las). Kamienne kręgi też można zobaczyć, jak ja byłam to rezerwat był zamknięty, ale przy okazji zajadę na pewno.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Koło Bornego Sulinowo warto zajechać do byłych magazynów broni jądrowej w Brzeźnicy-Kolonii. Dobre oświetlenie i ostrożność podczas zwiedzania konieczne.

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
Można w Odrach zjechać na 416km to Kręgów Kamiennych.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
sugestie miejsc wartych zobaczenia (bądź zwyczajnie ładnych/fajnych) w okolicy trasy, którą zaplanowałem jako szkielet wycieczki. https://ridewithgps.com/routes/36714190

1. Na odcinku Biały Bór - Miastko proponowałbym dołożyć trochę kilometrów tak, by zobaczyć elektrownię szczytowo pompową w Żydowie. DW 205 przecina tam kanał będący przedłużeniem jeziora Kamiennego. Kiedy podjedzie się północnym brzegiem tego kanału do jego końca, to otwiera się imponujący widok na biegnący w dół rurociąg elektrowni, samą elektrownię i przede wszystkim leżące kilkadziesiąt metrów niżej jezioro Kwiecko. Polecam ten widok szczególnie w godzinach dopołudniowych. Popołudniu też jest niczego sobie, tylko zdjęcia tak ładnie nie wychodzą pod światło. Z Żydowa do Miastka polecam drogę przez Bobięcino.

2. Skoro przejeżdżasz koło jeziora Wdzydze, to warto kilka razy rzucić na nie okiem. I tak: 241,4 km - Czarlina - można najpierw drogą gruntową, a na końcu chyba już ścieżką podejść do narożnika, w którym łącza się jeziora Jelenie i Radolne. Widok na wieś Wdzydze, na pierwszym planie wieża widokowa we Wdzydzach.
246,6 km - W Joninach odbijając w lewo w las dotrzesz do punktu widokowego nad jeziorem Wdzydze. Podobnie kawałek dalej km 247,7.
249,7 km - wysoka wieża widokowa w Przytarni.

3. W Wielu (251 km) warto zobaczyć położoną w lesie nad jeziorem zabytkową Kalwarię Wielewską.

4. Jeśli trasa jest dopiero zarysem, to może dałoby się ją zmodyfikować tak, by zobaczyć Wielki Kanał Brdy. Przejechać nad sama wodą da się odcinek od Rytla do końca kanału w Barłogach. Piękny kawałek dzikiej przyrody, szczególnie odcinek od Rytla do Fojutowa.
I w ogóle w Borach Tucholskich trochę mało masz Brdy, a to atrakcyjne tereny są. Do tego w okolicy rezerwaty Jeziorka Kozie, Bagna nad Stążką.

« Ostatnia zmiana: 20 Lip 2021, 19:31 maper »

Serdecznie dziękuję za pożyteczne wskazówki. Skorzystam. Choć nieco ogłupiałem z kilometrami do których się @magda i @maper odnosili. Już wiem. mapa dla was otworzyła się w milach a nie km. ;D.

@maper: Upewniam się tylko czy nie wsadzę się na jakieś niespodzianki nieprzejezdne. Z mapy nie wynika, że całość trasy od Rytla do końca kanału w Barłogach da się przejechać nad wodą.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Da się przejechać, choć spory odcinek to coś pośredniego między drogą leśną a ścieżką i wygląda tak:
https://photos.google.com/share/AF1QipOeU2CEw5QZhc9nz9MsktXUmRTuDfwI87mHzqO9qSmmkrtkc_FhqIOYG-aEOtIQAg/photo/AF1QipP49gOS3aAA4u7z3_wKbYyrUbTHcsMBOWUeI9dA?key=eWVnNTlyNEhUdVNETF9TalAxei1pbnFBMnkwNlVR
Jadąc od strony Rytla początkowo jest droga asfaltowa prowadząca południowo zachodnim brzegiem kanału. Po czterech kilometrach asfalt oddala się od kanału, a nad samym brzegiem aż do Fojutowa prowadzi właśnie taka ścieżka jak na zdjęciu. I moim zdaniem jest to właśnie najładniejszy, a także najdzikszy odcinek Wielkiego Kanału Brdy. W Fojutowie trzeba przejść kładką akweduktu na drugą stronę kanału i aż do do DW 237 jest asfalt. Na wysokości Niwek droga trochę oddala się od wody. Od DW 237 do Barłogów jest droga gruntowa biegnąca nad samym kanałem.

@maper: Super! :D Thx!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum