Autor Wątek: Gotowy podróżny rower od Decathlonu  (Przeczytany 12013 razy)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Gotowy podróżny rower od Decathlonu
« 19 Lip 2021, 15:47 »
Będąc ostatnio w decu po bidon moje oko zawiesiło się na czymś takim:

https://www.decathlon.pl/p/rower-podrozny-riverside-touring-900/_/R-p-332461?mc=8643287&c=Zielony

Całkiem solidnie wyglądający wyprawowiec, tylko zwiesić sakwy i jechać. Na forum to tak z 8 lat za późno, teraz wszystko ultra jeżdżą, ale dla kogoś, kto chce jeździć klasycznie, a nie chce bawić się/nie zna się na sprzęcie, może to być całkiem ciekawa propozycja.

- XT
- dynamo XT zasilające oświetlenie + ładowarka USB
- niezniszczalne (ale też mega ciężkie) marathony plus tour
- Brooks  :icon_twisted:
- mechaniczne TRP spyre
- decathlon, więc pewnie dożywotnia gwarancja

A najbardziej moje oko zawiesiło się na mocowaniu tylnego bagażnika, takiego mocowania jeszcze nie widziałem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nie przykładam zbyt wiele uwagi do wyglądu roweru, ale ten to akurat najlepiej wygląda z siodełka.
Najmniej go wtedy widać.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Ciekawe ile to waży. Moim zdaniem bagażniki są przekombinowane, choć faktycznie wizualnie prezentują się ciekawie. Tylny zdaje się być przesadnie masywny, ale ma deklarowaną ładowność 40 kg - przy klasycznym montażu na dwie śruby pewnie realnie trudne do osiągnięcia. Przedni ma półeczkę ale bardzo małą i wąską, więc nie wiem do czego może się przydać.

Rower zupełnie nie w moim stylu. Wszystko faktycznie jest solidne, ale jak na mój gust zbyt masywne i przeznaczone do jazdy z ogromnym bagażem. Sama rama też waży 2300 g.

Mnie się bardziej podobał w takiej wersji
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Tubusy też mają 40kg+ ładowności - na stronie jest napisane, że dają limit katalogowy 25kg, bo wszystko powyżej chyba wg. prawa niemieckiego może służyć do przewozu dzieci w foteliku, więc oficjalnie jest te 25, ale z gwiazdką, pod którą tłumaczą, że bagażnik był testowany z powodzeniem pod 40kg ciężarem. Montaż na dwie śruby bez problemu wytrzyma, jeśli otwory są w formie nagwintowanych dziur w hakach, zamiast lutowanych kółeczek (którym nigdy nie ufałem).

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Mieliśmy już polski bagażnik o ładowności 100 kg 8) Poza kwestią połamania bagażnika, istotne jest, czy nie będzie się gibał na zakrętach. Montaż na 6 śrub powinien dawać lepszą sztywność zestawu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Ja uważam że rower (osprzęt pod sakwy) jest przekombinowany.
Tylny bagażnik, niby solidny, ale nieoptymalnie przymocowany do ramy, po co 3 śruby (6), jeżeli odstęp pomiędzy nimi to kilka centymetrów.
Lepszą  sztywność można osiagnąć, stosując klasyczne mocowanie, odległość między śrubami jest duża i wszystko jest mocniejsze/sztywniejsze.
Poza tym, nie widze podparcia(oczek) na haki tylnych sakw, te zawijasy są zbyt wysoko.

Przedni bagaznik ma niepotrzebny płaskownik od dolnego do górnego mocowania, wystarczy mocne dolne, górne tylko stabilizuje (bocznie) bagażnik.
No i  ta przyspawana rurka na kabel do lampki ;D. która jest zamocowana w takim miejscu, że przeszkadza w położeniu wzdłuż na platformie, czegoś dłuszego (np. karimaty).

Mocowanie przedniego błotnika jest zbyt wysoko, dolna część drga zbyt mocno -mialem podobne mocowanie i błotnik złamał się od drgań, w miejscu tego mocowania.

Wydaje mi się, że projektował to jakiś dizajner, bez praktyki w jeździe z sakwami, tak żeby niestandardowo/inaczej wyglądało.
Przerost formy nad treścią

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
zbyt masywne i przeznaczone do jazdy z ogromnym bagażem
Idealne dla przeciętnego użytkownika forum A.D. 2010  :lol:

Wydaje mi się, że projektował to jakiś dizajner, bez praktyki w jeździe z sakwami

Chwalą się, że testy tego projektu zajęły im pół mln. km ;) Momentami jest dość przekombinowany, waży ten cały zestaw podobno 16 kg. Z kolei przedni, to pokłosie bagażników, które często jakiś czas temu widywałem na zdjęciach

Czy jest to lepszy gotowiec niż taka koga world traveller? Zdecydowanie nie, ale też jest on ponad połowę tańszy.

Wg mnie nie, chociaż na pewno w tym budżecie da się samemu złożyć rower lżej i lepiej. Ale nie każdy chce/umie/zna się. Jedyne, do czego mam zastrzeżenia, to te bagażniki, które wyglądają, jakby miały wozić 50kg worki z ziemniakami przez pole.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Wydaje mi się, że projektował to jakiś dizajner, bez praktyki w jeździe z sakwami, tak żeby niestandardowo/inaczej wyglądało.

To jest opinia w punkt o wielu produktach Decathlon'a. Oni potrafią przeprojektować coś co ma sprawdzoną formę od dawna. To jednak nie powstrzymuje projektantów tej marki by spojrzeć na problem z nowej strony... Jeśli kiedyś powstanie plecak z trzema szelkami to będzie go można kupić w Decathlonie ;)

Co do wyglądu.. przemilczę. Ciekawe czy jakiś system sakw będzie do tego pasował. Bo o ile przód wygląda w tej kwestii dość normalnie, to tył wygląda coś podejrzenia. Chyba Crosso pod to nie podejdzie :/ Może Ortlieb się gdzieś złapie.

Offline Mężczyzna alex62

• Na forum od: 11.01.2015
Nie wiem , nie znam się , ale trzeba założyć ze w zasadzie większość rzeczy w Decathlonie jest stworzone dla ludzi którzy dopiero zaczynają daną dziedzinę sportu / przynajmniej ja tak D odbieram / .
Rower wymyślony dla użytkownika tak by nie musiał już nic dokładać oprócz sakw . Nie wiem tylko czy waga odpowiednia 17,1 dla M . Z założenia ma jeździć i tyle .
Trzeba pamiętać ze to forum okupują ludzie którzy już trochę km w podróżach przejechali . A jak ktoś ma ochotę kupić sobie na wakacje rower sakwiarski a się na tym nie zna ? A poczytał trochę na ,,Podróżach rowerowych .PL” o fajnym spędzeniu czasu i nie ma ochoty rokminiać lepszy Brooks czy Selle Royal to idzie i kupuje . Mnóstwo ludzi chodzi po górach w ciuchach z D , to może na początek pojadą taką 900 przed siebie w nieznane   :) ?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Gdyby nie kolor bagażników (i trochę ich kształt), to wizualnie by obleciał. Ciężki, bo nastawiony bardziej na wytrzymałość, niż na rekordy w dobowych przelotach. Patrząc na całokształt, na wagę, na te bagażniki, to Giant Toughroad w rozmiarze M jest dla mnie jakby skrojony kuszący.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ciekawe czy jakiś system sakw będzie do tego pasował

Zapewne te z decathlonu pasują.

Offline Mężczyzna anghan

• Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Nie wiem , nie znam się , ale trzeba założyć ze w zasadzie większość rzeczy w Decathlonie jest stworzone dla ludzi którzy dopiero zaczynają daną dziedzinę sportu / przynajmniej ja tak D odbieram / .
[...]
Mnóstwo ludzi chodzi po górach w ciuchach z D , to może na początek pojadą taką 900 przed siebie w nieznane   :) ?

Ale ja nie krytykuję Decathlonu jako marki do rozpoczęcia przygody czy nawet korzystania z ich sprzętu będąc bardzo zaawansowanym w jakiejś dziedzinie. To kwestia wyboru.

Ja czepiam się tego, że Decathlon potrafi udziwnić najprostszą rzecz, by zrobić samemu coś "innowacyjnego" a innym problem. Potem wchodzi tam ktoś początkujący, miało być prosto, a wyszedł z koszmarkiem.

O ile koszulek, spodni, kurtek i plecaków jako tako schrzanic się nie da. To piechurzy przez wiele lat musieli się męczyć z namiotami 2", aż w końcu kilka lat temu Decathlon stwierdził, że może dadzą też coś ze składanymi masztami...

A wracając do tego roweru. Decathlon właśnie wypuszcza coś co powstało na bazie pół miliona kilometrów i zignorowało miliony wykręcone przez nas wszystkich ;) Klient mógłby wejść i dostać od nich najbardziej klasyczny rower trekkingowy, bo przecież i tak skasują wszystkich cenną. Kupiłby sobie sakwy jakie by chciał i chwalił wszystkim jaki to super zestaw. Oni wolą przeprojektować cały rower i bagażniki, żebyś dokupił u nich sakwy za 300 zł...

No, ale niech robią ;) Niech jak najwięcej ludzi ma fun :D

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Mnie najbardziej dziwi ten Brooks. Dla kogoś przyzwyczajonego do żelowych siodełek pierwsze wrażenie to jak by się usiadło na kamieniu. Jeśli ktoś "zaczyna przygodę z sakwami", to przy pierwszej rundce po sklepie raczej go to odrzuci.

Offline Mężczyzna alex62

• Na forum od: 11.01.2015
Nie twierdzę nigdzie że krytykujesz , po prostu sobie rozmawiamy  :lol: . Fakt , kolory D nigdy mi się nie podobały , plecaki fakt jakieś takie udziwnione , to chyba wszystko dlatego żeby się wyróżnić wśród innych producentów . Jak jestem na szlaku i widzę odciski butów to w ciemno wiem które z D bo tylko oni mają takie a’la gwiazdki . Giganta T też można by mieć ale spróbujcie go kupić . D to po prostu sportowy hipermarket i tak go należy traktować . Nie jestem jego fanem ale przyjmuje fakt jego istnienia  :D .

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Mnie najbardziej dziwi ten Brooks. Dla kogoś przyzwyczajonego do żelowych siodełek pierwsze wrażenie to jak by się usiadło na kamieniu. Jeśli ktoś "zaczyna przygodę z sakwami", to przy pierwszej rundce po sklepie raczej go to odrzuci.

Myślę, że to rower dla tych którzy chcą rozpocząć przygodę z sakwami i trochę o tym czytali. Ten rower na oko spełnia wszystkie założenia. Jest solidny, masywny, z prądnica, ze skórzanym siodełkiem, z solidnym bagażnikiem, z dużą ilością mocowań. Po prostu jest książkowy. Dokładnie taki, jaki opisują w większości poradników.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum