Autor Wątek: Gotowy podróżny rower od Decathlonu  (Przeczytany 12017 razy)

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
W punkt .

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Wygląda całkiem przyzwoicie, no i Brooks tylko podnosi jego przyzwoitość na wyższy poziom.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
A co to za sakwy?

Boczne i na kierownicę wyglądają na tego samego producenta.

(lepiej widać w nowym oknie)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Możliwe, że jakieś prototypy

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Możliwe, że jakieś prototypy

A, też z Deca? No tak, brzmi sensownie.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Odświeżę trochę już podstarzały wątek  :)
Dyskusja była o kompletnym rowerze. A co sądzicie o zakupie samego framesetu i poskładaniu bez tych wszystkich udziwnień ? Całość wygląda na dość solidną, sztywne osie, inserty na widelcu i ramie. Waga ramy 2300g (M) i widelca 1034g (info z Deca). W rozmiarze L (178-189cm) całość pewnie nie przekroczy 3,5 kg. Koszt z hakiem przerzutki ok. 2650 i do tego sztywne osie + śruby, których brak w komplecie. Warto rozważyć, czy dać sobie spokój i szukać czegoś lepszego ?
Czytałem info o sporej sztywności ramy, w terenie może to być wadą, na dobrej drodze zaletą. Nie wiem czy się tym przejmować i brać pod uwagę.
« Ostatnia zmiana: 5 Wrz 2023, 14:15 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Najczęściej samodzielny montaż roweru ma tą zaletę, ze jest dobrze spersonalizowany w stosunku do oczekiwań. Wadą jest to, ze niemal nigdy nie wychodzi taniej. Myślę, ze kluczem jest odpowiedź na pytanie, które komponenty mi nie pasują w oferowanym gotowcu.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna misiek

... Myślę, ze kluczem jest odpowiedź na pytanie, które komponenty mi nie pasują w oferowanym gotowcu.
Składak może i droższy, ale jak napisałeś masz to, co chcesz mieć  :) W oryginalnym nie pasują mi kompletnie bagażniki, błotniki, napęd (mam praktycznie nowy do przekładki ze starego roweru). Poza tym wolałbym hamulce hydrauliczne i pewnie inną kierownicę. Koła też jestem w stanie złożyć lepsze - Novatec + DT Swiss + opony 2".
No i w związku z powyższym to w zasadzie potrzebny jest mi jedynie frameset, w miejsce pękniętej ramy Gianta. Szukałem czegoś stalowego, ale ta ramka wygląda dość ciekawie i ma dożywotnią gwarancję. I dostaję ją na samą ramę, a nie rower, w którym każda zmiana komponentu zamyka gwarancję (takie wyłączenie ma Giant). Póki co rozglądam się, pośpiechu nie ma, a ten komplecik wpadł mi w oko. Nawet malowanie całkiem przyjemnie  :D   
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Szukałem czegoś stalowego, ale ta ramka wygląda dość ciekawie i ma dożywotnią gwarancję.

Panie, ale waga, to taka sama jak ze stali, jak nie wyższa ;P

Offline Mężczyzna misiek

Panie, ale waga, to taka sama jak ze stali, jak nie wyższa ;P
Wyższa może od ramy z porządnej stali, od 4130 raczej nie. Myślę, że waga bierze się z grubszych rur alu i stąd może bardziej wytrzymała. Mój Giant w rozmiarze XL z widelcem alu to ok. 2,6kg (rama ok. 1,8kg) więc trochę lżej, ale też różnica nie jest jakaś kosmiczna.   
Pozdrawiam,
Krzysiek

No nie wiem... ja bym czegoś takiego nie kupił...
Ale ja jestem od kilkunastu lat haterem tegoż sklepu  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna misiek

No nie wiem... ja bym czegoś takiego nie kupił...
Ale ja jestem od kilkunastu lat haterem tegoż sklepu  :icon_twisted:
No cóż, Dec przez jednych lubiany, przez innych wręcz przeciwnie  :) Frameset na pewno nie jest topowy ale ważniejsze aby był solidny i z porządną gwarancją, w razie potrzeby. Nie upieram się przy nim, po prostu szukam różnych alternatyw, włącznie z zakupem roweru do ew. modyfikacji.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Alternatyw w podobnej cenie (z osiami i sterami wyjdzie pewnie ze trzy klocki) nie zbyt wielu, jest Ogre, ale będzie cięższy, można poskładać zestaw stantona, ale znów stal, czyli ciężko, dodatkowo brak insertów w większej ilości.
Jako całość mnie to odstręcza, ale jako rama już obleci.

Offline Mężczyzna misiek

Alternatyw w podobnej cenie (z osiami i sterami wyjdzie pewnie ze trzy klocki) nie zbyt wielu, jest Ogre, ale będzie cięższy, można poskładać zestaw stantona, ale znów stal, czyli ciężko, dodatkowo brak insertów w większej ilości.

Tylko customowa rama na rurach Columbus, czy Reynolds może wyjść w miarę lekko. Jednak znacznie przekracza zakładany budżet  :) Inne framesety z 4130 to niestety ok. 4 kg w rozmiarze L/XL.

Jako całość mnie to odstręcza, ale jako rama już obleci.

I dlatego w takiej opcji mnie zaciekawiła. No i ta mnogość insertów. Nawet na tylnym trójkącie (pod oryginalny bagażnik) są tak rozmieszczone, że da się tam przykręcić koszyk na 2 śruby.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Bier takie ramy - na Gieni jeździłem rok, na Big Bro jeżdżę do dziś ;)

https://www.olx.pl/d/oferta/frameset-genesis-longitude-29-wyprawowy-29er-rama-bikepacking-CID767-IDTTtLy.html

https://www.olx.pl/d/oferta/frameset-wyprawowy-cr-mo-r-l-kola-29-CID767-IDWQaxn.html

Są tanie, jeszcze za pół koła sobie możesz do lakierni oddać i masz ładne, porządne ramiszcze, a nie jakieś francuzowe amelinium z Chin...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum