Minęło 30 lat i technologicznie nie posunęliśmy się ani o krok do przodu?
Cytat: RS w 6 Wrz 2023, 20:40Minęło 30 lat i technologicznie nie posunęliśmy się ani o krok do przodu?To chyba nic w tym dziwnego. Wtedy ludzie latali na księżyc i na poważnie przymierzali się do Marsa.
jak ktoś nie zauważa ile się zmieniło przez ostatnie 20 lat w przemyśle rowerowym
Tylko porownujesz wagowo inne klasy rowerów, górala na kolach 26 z góralem na kołach 29
Poza tym rower za 35tys w 2003 to nie kosztowałby obecnie 42tys, a z 60-70tys.
rowery na 29 są w oczywisty sposób cięższe to jednak podbiły rynek całkowicie
Ja Ci tylko tlumaczę że nie mają żadnego sensu porównania wagi roweru 29 i 26
Ja w przeciwieństwie do Ciebie jeździłem na góralu 26 i jeżdżę na 29 - i poczułem wyraźną różnicę
zgubiliśmy gdzieś to, co najważniejsze: żeby rower był jak najlżejszy.
Niestety nie rozciągnę się. Duże koło dla dużych, małe dla małych! Koło powinno rosnąć wraz z ramą, a nie być sztywnym, niezmiennym parametrem.
Bo wyobraź sobie, że ja też jeżdżę na góralu 26" i na 29". I ten drugi wydaje mi się za duży
Poza kołem DIAMETRALNIE zmieniła się też geometria rowerów górskich.
Może kupiłeś za duży po prostu i nie jest to wina koła?
Ale dlaczego nie mają? Tak samo można powiedzieć, że nie ma sensu porównywać roweru z hamulcem V do roweru z hamulcem tarczowym. Nie ma sensu porównywać roweru z kasetą 9 do roweru z kasetą 12. Nie ma sensu porównywać roweru do roweru. Ależ oczywiście, że jest sens. Takie wtedy były rowery i tyle ważyły. Waga roweru jest jednym z parametrów, które się porównuje. Gdyby obecny postęp technologiczny pozwalał na zmniejszenie masy, to by ją zmniejszono. Niestety, potrafimy tylko dołożyć żelastwa i wmówić ludziom, że od dziś masa nie ma znaczenia. Czy ten nowy szpej jest lepszy?
Oczywiście, że jest, ale w tym całym postępie zgubiliśmy gdzieś to, co najważniejsze: żeby rower był jak najlżejszy.
Tak. W przeciwieństwie do mnie poczułeś różnicę. Bo wyobraź sobie, że ja też jeżdżę na góralu 26" i na 29". I ten drugi wydaje mi się za duży, a wielkie koło w niczym nie pomaga. Niestety nie rozciągnę się. Duże koło dla dużych, małe dla małych! Koło powinno rosnąć wraz z ramą, a nie być sztywnym, niezmiennym parametrem. Wtedy miałoby to sens. Ale to tylko taka dygresja. Sprowokowałeś mnie, bo znów napisałeś, że Twoje zdanie jest ważniejsze, bo w przeciwieństwie do rozmówcy cos tam robiłeś. W ten sposób dalej rozmowy prowadzić nie będę.
Bo to rower 29 jest szybszy w terenie, wystarczy spojrzeć jakiego sprzętu używają zawodowcy. Kosztem pewnego zwiększenia wagi uzyskano poprawę charakterystyki jazdy w terenie - i na tym polega postęp; samo porównanie wagi nic nie powie. Bo to tekst takiej samej klasy jak skreślanie roweru czasowego bo jest cięższy od szosowego.