Autor Wątek: W około 80 dni  (Przeczytany 1538 razy)

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
W około 80 dni
« 22 Lip 2021, 22:36 »
Początek jest banalny,flixbus do Stuttgartu.Potem 100 do Rastatt,bo znajomych odwiedzić,prywata.
A potem start do Serbii.Od źródeł Dunaju.Trasy mam poplanowane,dużo jest opcji.Jest cel,droga nie ważna.Mam na to prawie 80 dni,więc nie będę się śpieszył.Dla zainteresowanych wrzucę moje plany.
Teraz coś o sobie. skopiowane z poprzedniego roku.Czyli + 1 ;D.
\w doświadczeniu dodam 40 dni samotnej jazdy w 2020.Również po Serbii.

Mam 54 lata,dużo jeżdżenia z sakwami,ale po Polsce ,Czechach i Niemczech trochę.Tak do 2 tygodni.
A z  doświadczeń nierowerowych,to autostop w 2018 po Kambodży i Tajlandii.
Zazwyczaj wolę jechać sam,ale zdarzały się wyjątki.Teraz postanowiłem zapytać o towarzystwo,bo może na taką trasę lepiej,i taniej :D,mieć towarzystwo.Chociaż na jakiś czas.
Zawsze biorę namiot,wolę być niezależny,ale co kilka dni potrzebuję luksusu w postaci pokoju i łazienki.
Jedzenie zrobione na kuchence,kupione w sklepie,zjedzone pod sklepem.Ale też lubię poznawać kuchnię regionalną,więc lubię jak ktoś mi coś zrobi do jedzenia.
Generalnie budżetowo lubię,ale bez przesady.Nie chcę cierpieć w podróży a cieszyć się nią.
Nie zwiedzam zamków .pałaców,kościołów itp.No chyba,że coś jest wyjątkowego,jedynego.Nie zatrzymuję się,by zobaczyć kolejny,podobny zameczek.Wolę z ludźmi posiedzieć,popatrzeć,niekoniecznie się rozgadywać.
Jechać nieśpiesznie,cieszyć się widoczkami,nie gonić.Wreszcie chcę to zrobić,nie gonić.Mam tyle czasu,że musi mi się to udać.
Jak mogę,to omijam główne drogi,duże miasta.Chociaż planuję pobyt,po kilka dni,
 w Sarajewie,Belgradzie .
W deszczu niewielkim mogę jechać.W czasie burzy nigdy.
Jadę trekkingiem na oponach 1,75,więc pewne drogi mogą odpaść,chociaż nie boję się wypychania,wpychania itp.Jeździłem i po piachach,no pchałem,jak trzeba było.
Nie mam limitów km na dzień,mogę zrobić ponad 100,ale tutaj założyłem sobie mniej.Tam są góry,ja mam czas,więc nawet na 50km mnie stać ;D

Najważniejsze-nie lubię gaduł.Nie wyobrażam sobie jazdy rowerem i gadulstwa.Po,to tak.

Trasa w BiH i Serbii ma kilka wariantów.Główna zaczyna się przy granicy Chorwacko-Bośniackiej.
Opiera się o rzeki ,parki narodowe,krajobrazowe itp.Ale też o ciekawe klimaty,które subiektywnie uznałem za warte zobaczenia i ułatwienie w planowaniu trasy.
Oczywiście,że można pozmieniać w tym planie.Dla mnie liczy się wędrowanie a nie cel.

To był cytat z poprzedniego roku.Teraz mam jeszcze więcej do zaoferowania w Serbii.Mam tam przyjaciół,którzy na mnie czekają.
Jeśli ktoś chce się gdzieś dołączyć ,zapraszam serdecznie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: W około 80 dni
« 22 Lip 2021, 23:32 »
Powodzenia i nadawaj z trasy.

Offline Mężczyzna quo vadis

• Miasto:
  • Na forum od: 27.01.2013
« 26 Lip 2021, 10:28 »
Przed wjazdem do Serbi musisz zrobić PCR. Zrób go na Węgrzech tylko ok.55 euro bo w Chorwacji jest za ok. 115 euro.
Powodzenia

Offline Mężczyzna independes

• Miasto: lwowek sl
  • Na forum od: 21.07.2019
« 26 Lip 2021, 13:35 »
hej ,nap na priv to sie dogadamy ,mieszkam  zut  beretem od ciebie

• "ta panta rhei"
« 26 Lip 2021, 21:37 »
Przed wjazdem do Serbi musisz zrobić PCR. Zrób go na Węgrzech tylko ok.55 euro bo w Chorwacji jest za ok. 115 euro.
Powodzenia
Ja zaszczepiony,to chyba nie trzeba.

Offline Mężczyzna quo vadis

• Miasto:
  • Na forum od: 27.01.2013
« 26 Lip 2021, 21:41 »
Pod warunkiem że byłeś szczepiony na terenie Serbii i ichniejszą szczepinka. A więc test Ciebie nie ominie, jest ważny 48 godz.

• "ta panta rhei"
« 26 Lip 2021, 21:57 »
Było już o tym.Warto,żeby ktoś potwierdził,bo info na stronie ministerstwa  zdrowia Serbii też niejednosnaczne.Gdzieś znalazłem,że Polacy zaszczepieni moga wjechać,a w innym miejscu., tak jak piszesz,certyfikat serbski,ale też czeski,grecki itd zezwala na wjazd.

Założę wątek w dziale Wyprawy Podróże.Może mnie to zmobilizuje do pisania.
« Ostatnia zmiana: 28 Lip 2021, 04:01 trzystan »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum