Nasz Miciek kręci teraz w tamtych stronach. Ja osobiście polecam widoki na meandry rzeki Uvac - koło Sjenicy a wybrałbym się też na płaskowyż Peśter (na mapy.cz jako Pešter Field nature reserve) - między Sjenicą a Tutinem.
Kilka uwag ode mnie: Polecam skręcić w Sjenicy na punkt widokowy Molitva, aby podziwiać kanion rzeki Uvac. Podjazd i zjazd jest ciężki, ale warto.Od Sjenicy na drodze 202 jest nowiutki asfalt, jechałem w drugą stronę 65 km/h na zjeździe. Potem można zjechać asfaltem do wsi Cetanoviće i dalej jak na mapie szutrami na Rasno i do Novego Pazaru. Ten odcinek z Sjenicy do Novego Pazaru to kwintesencja płaskowyżu Pešter i regionu Sandžak. Uwielbiam takie klimaty. A Novi Pazar to jak inny kraj - klimat bliskiego wschodu.Wytyczona na mapie trasa omija o kilometr monastyr Sopoćani, warto tam zajrzeć, tym bardziej, że droga będzie i tak szła w dół.No i szkoda omijać Kopaonik, choć nigdy nie byłem w Kosowie.
Polecam skręcić w Sjenicy na punkt widokowy Molitva, aby podziwiać kanion rzeki Uvac. Podjazd i zjazd jest ciężki, ale warto.
Cytat: Miciek w 29 Lip 2021, 21:14 Polecam skręcić w Sjenicy na punkt widokowy Molitva, aby podziwiać kanion rzeki Uvac. Podjazd i zjazd jest ciężki, ale warto.Nie widzę na mapach podjazdu do tego punktu. Jest tam jakiś szuter czy tylko ścieżka piesza?