Autor Wątek: Dziwna blaszka od spodu ramy. Do czego służy?  (Przeczytany 1704 razy)

Offline Mężczyzna wallie

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 19.02.2020
Hej!

Wziąłem się dziś za "delikatną" renowację starego roweru siostry. Jest to Trek 920 Singletrack, gdzieś z połowy lat '90. Zgłaszam się do Was jako do ludzi mądrzejszych od mnie, bo od spodu ramy, dokładnie pod przednią przerzutką, znalazłem dziwny element, którego przeznaczenia nie potrafię rozgryźć. Jest to przykręcona do ramy aluminiowa, gruba na 5mm blaszka z widocznymi na zdjęciu poniżej nacięciami. Element jest z całą pewnością fabryczny i znajduje się tam od nowości. Czy ktoś potrafi powiedzieć, cóż to takiego?

Pozdrowienia!

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Zapobiega zjawisku chain suck, czyli podwijania łańcucha. Wtedy był to problem powszechny i taki zaklinowany łańcuch wymagał czasem nawet poluzowania tarczy.

Offline Mężczyzna wallie

@MCsubi - dzięki za wyjaśnienie! :) Jest kilka filmów na YT, więc wiem już, jak "chain suck" się objawia, ale ciekawi mnie jeszcze, dlaczego - jak piszesz - kiedyś to było powszechne i ludzie nawet sami dorabiali takie blaszki, a dziś już nie jest to potrzebne? Z czego to wynika? :icon_confused:

Offline Mężczyzna MCsubi

Zoptymalizowane (bardziej powycinane) koronki i luźniejsze łańcuchy.

Offline Mężczyzna wallie

Roger that. Dzięki!

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Luźniejsze? Czyli więcej ogniw/dłuższe ogniwa? Czy chodzi o luz na sworzniach? Tak z ciekawości...

Offline Mężczyzna MCsubi

Mają inną konstrukcję, a i podziałka minimalnie przekracza 1 cal.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum