Autor Wątek: ODESSA przez Słowację, Węgry, Rumunię, Mołdawię i Ukrainę.  (Przeczytany 5843 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Cytat: "Ciosna"
Ostatecznie zdecydowałem się na euro26 SPORT. Cena takiego ubezpieczenia teraz to około 135 zł. Ważne przez rok

i tak dużo, ja za 70 zł, razem z kartą turystyczną dostałem ubezpieczenie, również na rok

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Cytat: "vagabond"
i tak dużo, ja za 70 zł, razem z kartą turystyczną dostałem ubezpieczenie, również na rok

Możesz przybliżyć co to za karta turystyczna i na ile ubezpiecza? Jest w tym również OC? Bo czeka mnie zakup ubezpieczenia na wyprawę (i w ogóle) za kilka dni...

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
IYTC (dla ludzi do 25 roku życia), dla studentów jest ISTC

Zakres ubezpieczenia - do 250 tys. zł
Ratownictwo - do 20 tys. zł
OC (osobowe) - 120 tys. zł
OC (rzeczowe) - 30 tys.
nawet nie wiedziałem że mam w tym OC :P

Offline pozaski

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.06.2009
    • http://www.myways.pl
Ja wybrałem ubezpieczenie w MBank. Opcja MEDIUM.
http://www.mbank.pl/indywidualny/ubezpieczenia/podrozne/#tabs=2
Za dwie osoby 118 pln.
Wyrobiłem sobie również Europejską Kartę Zdrowia, choć...
http://wyborcza.pl/1,75248,8122605,Drogie_zdrowie_na_wakacjach.html
...różnie z tym bywa.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Mam ubezpieczenie podróży zagranicznych związane z kartą kredytową w Raiffeisen Banku:
http://www.raiffeisen.pl/c/document_library/get_file?uuid=a6b21608-fdc8-46f9-a57c-01ce36769b8e&groupId=10136

dodatkowo wykupiłem  ubezpieczenie na teren Polski: "Bezpieczny Rowerzysta":
http://www.pkobp.pl/index.php/id=ub_rower/section=ipko - jest dla posiadaczy konta Inteligo.

gryshie

• Gość
Wyprawa
« 13 Lip 2010, 23:17 »
Dzieki za odzew poraz kolejny. Na stronie Euro 26 est napisane ze dla osob aktywnych i amatorsko urpawiajacych sport odpowiednia bedzie jak najbardziej akrta WORLD. Mysle ze nie ma sensu wydawac raz wiekszej kwoty na SPORT bo podrozowanie rowerem to chyba nie kategoria sportow extreme :) ? Sumy ubezpieczenia sa tkaei same. Zdecydowalem sie na karte WORLD. Dzieki wielkie jeszcze  raz za podrzucenie pomyslow:)

PS... jeszcze  5 dni <tuptup> :D:D

Dudi napisales ze zwykla karta nie obejmuje wyjazdow rowerowych... bu. fatalnie. jutro podjade i sie dokaldnie wypytam co i jak ;]

Offline Mężczyzna BikeTrips.pl

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 08.05.2009
Ja dzisiaj kupiłem za 119 PLN kartę ISIC-PTSM z opcją na sporty ekstremalne, bo nie mam pojęcia gdzie jest granica między normalną, a ekstremalną jazdą rowerem.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Cytat: "gryshie"
Dudi napisales ze zwykla karta nie obejmuje wyjazdow rowerowych... bu. fatalnie. jutro podjade i sie dokaldnie wypytam co i jak ;]

Wystarczy się wczytać w warunki ubezpieczenia - od zeszłego roku jest tak, że zwykłe ubezpieczenie euro26 (bez sport) nie obejmuje turystyki kwalifikowanej, a wszystkie znalezione przeze mnie źródła podają, że do nich zalicza się też turystyka rowerowa... Rok wcześniej tego zapisu nie było i miałem zwykłą, rok temu musiałem niestety już zabulić...

gryshie

• Gość
Ubezpieczenie
« 14 Lip 2010, 12:43 »
w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia OWU ktore sa dostepne pod tym adresem :

http://www.euro26.pl/public/filemanager/file/dokumenty_axa/OWU_AXA_EURO26_WORLD_i_SPORT-netto.pdf  

nie ma slowa o turystyce kwalifikowanej, natomiast jest napisane ze polisa WORLD wyklucza amatorskie uprawianie sportu wg ich definicji, a ich definicja dotyczy narciarstwa, snowboard , surfing, windsurfing, kitesurfing, i zajecia teambouldingowe( cokolwiek to jest). Dalej jest napisane że uprawianie inncyh sportow amatorsko innych niz te wymienione w ich definicji polisa WORLD juz obejmuje. Zreszta... Jezeli cos mi sie stanie podczas jazdy rowerem to skad ubezpieczyciel bedzie wiedzial ze ja 3 tygodnie jade na rowerze. Swiadek zezna ze wyskocyzlismy na rowerki pojezdzic i sie stal peszek i tyle. Kupilbym tego SPORTA ale oszczednosci.... Zreszta bylem w biurze podrozy rano i jedna babka nie potrafila powiedziec kompletnie nic na ten temat a inna uznala ze mam racje i kupilem WORLD. Pozdrawiam;]

Dzwonilem przed chwileczka jeszcze dla pewnosci na infolinie i kobieta potwierdzila moja wersje gwrarantujac ze jesli nei uprawiam tego zarobkowo, nie mam z tego korzyści finansowych i bede sobie jezdzil czysto turystycznie na rowerze po swiecie to polisa WORLD zapewni mi wszystk oczego potrzebuje. Jesli chcialbym dodatkowej ochrony i bardziej zaawansowanej z ratownictwem itd wlacznie to wtedy SPORCIk poleca. Zostaje przy swoim, jednal licze na to ze nie bede musial sie przekonywac na wlasnej skorze czy slusznego wyboru dokonalem;d :) HEJ :P

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Czyli się zmieniło coś od zeszłego roku, dobra informacja, dzięki!

edit: z tego co teraz patrzę, to po prostu zmienił się ubezpieczyciel (teraz jest to AXA, wcześniej signal-iduna) i stąd może wynikać zmiana :)

gryshie

• Gość
wyplaty z bankomatow
« 18 Lip 2010, 10:54 »
Słuchajcie, mam jeszcze jedna watpliwosc bo komplenie sie nie orientuje w sytuacji wyplacania kasy z bankomatow za granica. Mam konto w Lukasie. Prowizja za wyplate wynosi 4 % . Przy wyplacie wartosci 400zl zaplacę 16 zł. Z tym ze, nie mam pojecia jaka waluta jest rozliczeniowa w tym banku. A jesli jest to np dolar i euro. To czy w bankomacie np w Odessie mogge sobie wyplacic dolara albo euro ? czy musze hrywne i w tym wypadku zostana naliczone kolejne oplaty za przeliczenie hrywny na dolara i dolara na zlotowke i moja prowizja wyjdzie z 50 zl ? :D bo jesli tak to ja wole chyba zabrac cala kase z polski ze soba ;]

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Cytat: "gryshie"
To czy w bankomacie np w Odessie mogge sobie wyplacic dolara albo euro ?

A czy w Polsce w bankomacie możesz wypłacić sobie euro? :lol:

gryshie

• Gość
szczerze
« 18 Lip 2010, 11:16 »
szczerze to nigdy sie nad tym nei zastanwialem ;] w bankomatach sa jakeis opcje rozne ale nigdy nie zwrcale mna to uwagi. wypalcalem poprostu zlotowki ;] wiec oswiec mnie ;] nie mozna ?: )

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Nie, w bankomatach wypłacisz tylko lokalną walutę. Co do reszty pytań, to nie wiem nie znam się na tych bankowych sprawach. Ja robię tak, że biorę dużo waluty wymienialnej (czyli $) do krajów pozaunijnych, w krajach unijnych wypłacam z bankomatu (mbank bez prowizji)

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
W Gruzji zdarzyło mi się, że w bankomacie była opcja wyboru lari albo dolary. W Turcji było podobnie, ale to sporadyczne sytuacje. Zazwyczaj w bankomatach jest tylko lokalna waluta.

Przed podróżą zastanawiałem się czy korzystać z karty czy wziąć dolary. Zdecydowałem się na dolary, a kartę płatniczą potraktowałem jako wyjście awaryjne.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum