Autor Wątek: Międzynarodowe Karty Turystyczne i ubezpieczenie turysty  (Przeczytany 4174 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Korzystał ktoś z was z kart IYTC (do 25 roku życia) i ISIC (dl studentów)? Dowiedziałem się o nich dziś i chyba warto - za ok. 70 zł mamy ubezpieczenie na cały rok (warto - ubezpieczalnie życzą sobie 150 - 200 zł za ok. 2 miesiące). Dodatkowo karty są uznane przez UNESCO, co zapewne umożliwia nam zwiedzanie ze zniżką. Wiecie jakie są różnice i dodatkowe profity wynikające z posiadania takiej karty? No i jak wygląda jej honorowane w krajach typu Rumunia, Ukraina?

http://www.isic.pl/

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
różnie to wygląda z honorowaniem tych kart.... jest jeszcze euro26...
zniżki przy przejazdach kolejowych/autobusowych czasem można z tego dostać... ale za granicą, ja i tak pokazuję dowolny polski dokument, i na jego podstawie dostaję często zniżki (muzea itp), bo nikt nie wie co jest napisane i można wmówić że to legitymacja :wink:
w ten sposób znajomy 31 letni wchodził ze zniżkami studenckimi na polskie prawo jazdy :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Rumunia jest w Europejskim Sojuzie, więc honorują Twoje ubezpieczenie z Polski. Kiedyś wyrabiało się jakiś formularz w oddziale NFZ potwierdzający Twoje ubezp. w Polsce.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Cytat: "vagabond"
IYTC (do 25 roku życia) i ISIC (dl studentów)?
i tak jak napisał Waxmund jest jeszcze Euro26. To,która karta będzie rozpoznawana zależy już tylko od danego kraju. Trzeba wyguglać gdzie kto co woli. Na przykład w Syrii chcieli tylko ISIC'a. A chociażby Irlandia i Anglia wolą rożne karty( już nie pamiętam dokładnie które)

Ja brałem Euro26 ze względu na ubezpieczyciela- Signal Idune ( ISIC ma Compensę),dzięki któremu nie musiałem płacić dodatkowo za ubezpieczenie przy wyrabianiu wizy do Rosji.

Generalnie warto ze względu na ubezpieczenie od wypadków itepe. Podobno za granicą mamy rowerowe OC w Euro26,ale to samemu uważnie sprawdź. Lepiej mieć jakąkolwiek kartę ze zniżkami poza Polską uniwersytecką i liczyć na łaskawość, fart czy jej uznanie, niż nie mieć żadnej :P

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Re: Międzynarodowe Karty Turystyczne
« 4 Lip 2010, 00:48 »
Cytat: "vagabond"
Korzystał ktoś z was z kart IYTC (do 25 roku życia) i ISIC (dl studentów)?

Ja mam kartę ISIC połączoną z członkowską klubu AZS (płaciłam 30pln) i wygląda tak:

Jeszcze z niej nie korzystałam za granicą, ale słyszałam, że można bez problemu dostać zniżki m.in. na przejazdy koleją / autobusami itp. ... czyli traktowana jest jako międzynarodowa legitymacja studencka (tak jak jest na niej napisane :P ).

Oprócz tego mam Euro 26, ale na tą z kolei nie ma zniżek na transport publiczny z tego co wiem.  Kilka razy w pociągu pokazywałam, ale za każdym razem konduktor chciał widzieć uczelnianą legitymację studencką bądź kiedyś jeszcze - legitymację szkolną. Za granicą na transport też raczej się nie dostanie zniżek...

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Też mam ISIC z AZS ale jeszcze nigdy nie była mi potrzebna :P

Co do ubezpieczeń polecam ubezpieczenie rowerowe w PZU płaciłem za NW i OC rowerowe na cały rok na cały świat oprócz USA i Kanady 44zł na 10tyś.

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Cytat: "anja"
Oprócz tego mam Euro 26, ale na tą z kolei nie ma zniżek na transport publiczny z tego co wiem. Kilka razy w pociągu pokazywałam, ale za każdym razem konduktor chciał widzieć uczelnianą legitymację studencką bądź kiedyś jeszcze - legitymację szkolną.

W regulaminie Euro 26 jest napisane, że oznacza ona zniżki pod warunkiem jednoczesnego okazania legitymacji krajowej, tak więc być może nie tyle nie daje ona zniżek, co konduktor lepiej od Ciebie znał regulamin Euro26 ;)

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Cytat: "Quapcio"
Cytat: "anja"
Oprócz tego mam Euro 26, ale na tą z kolei nie ma zniżek na transport publiczny z tego co wiem. Kilka razy w pociągu pokazywałam, ale za każdym razem konduktor chciał widzieć uczelnianą legitymację studencką bądź kiedyś jeszcze - legitymację szkolną.

W regulaminie Euro 26 jest napisane, że oznacza ona zniżki pod warunkiem jednoczesnego okazania legitymacji krajowej, tak więc być może nie tyle nie daje ona zniżek, co konduktor lepiej od Ciebie znał regulamin Euro26 ;)

No to jest w takim razie bez sensu, bo z samą legitymacją (studencką/szkolną) też mam zniżkę, więc po co pokazywać i jedno i drugie? ;)
Chyba, że masz na myśli zagranicę, bo ja pisałam o Polsce ;)

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Owszem pisałem o zagranicy, ale zastanawiam się czy inne karty typu ISIC nie wymagają (w teorii) także legitki krajowej...
ewentualnie może chodzić o to, że Euro26 jest także w wersji dla "niestudentów" więc nie musi ona potwierdzać statusu osoby uczącej się

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Cytat: "Symfonian"
Też mam ISIC z AZS ale jeszcze nigdy nie była mi potrzebna :P

Co do ubezpieczeń polecam ubezpieczenie rowerowe w PZU płaciłem za NW i OC rowerowe na cały rok na cały świat oprócz USA i Kanady 44zł na 10tyś.

To ubezpieczenie to jakiś kabaret.
Za samochód płaci się co prawda z 10 razy więcej, ale gwarantowana kwota ubezpieczenia OC wynosi, jak piszą tutaj   "W przypadku OC komunikacyjnego osobno ustalane są sumy gwarancyjne dla szkód na mieniu i szkód osobowych. Wskutek zmian wprowadzonych 10 grudnia 2009 wysokość tych pierwszych podwyższono do 500 tysięcy Euro, a drugich do 2,5 mln Euro".
500.000/2.500.000 EUR z jednej strony i 10.000PLN z drugiej. Dla mnie no comments.

A tak BTW, jak chciałem wykupić rowerowe OC na kraj to mi agentka powiedziałą "A po co to Panu? Przecież ubezpieczenie mieszkania to zawiera!".

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Ciężko rowerem zrobić szkody za więcej niż 10tyś :) można sie ubezpieczyć na większą kwote ale po co?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Cytat: "Symfonian"
Ciężko rowerem zrobić szkody za więcej niż 10tyś :) można sie ubezpieczyć na większą kwote ale po co?

OK, to niech będzie 10.000PLN, za godziwą cenę. Powiedzmy 12 PLN  :)
A co do szkody to pomyśl: wyjeżdżasz gościowi z podporządkowanej, albo przez własną nieuwagę zaliczasz glebę przed autem. Gość odbija i wali w coś/dachuje/trafia czołowo w inne auto. Jakie będą straty? A ile wyjdzie jak to zaliczysz w Szwecji?

To takie ubezpieczenia jak w szkole. Pani powiedziała że trzeba, ja że nie trzeba, ale niech powie dlaczego warto i na ile to ubezpieczenie. Było na 3.000 PLN.
Powiedziałem że jak mi dziecko zginie w szkole to jakoś sobie z pogrzebem sam poradzę.

Ubzpieczenia TAK, ale bądźmy poważni.

Offline Mężczyzna marcopiotrowski

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 12.04.2009
    • http://www.biketrips-mp.vacau.com
Na kartę ISIC była w zeszłym roku zniżka 50% na Plitwickich Jeziorach w Chorwacji (gdzie już mi się prawie zwróciła), podczas gdy Euro26 ani żadnej innej nie honorowali.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
A ja od siebie polecę ISIC z PTSM w jednym by taniej płacić w schroniskach nie tylko w Polsce :)

Legitymacja ISIC-PTSM

79 pln na rok

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Kiedyś jeździłem na Euro26 (Niemcy+Francja, Szwecja). Kupiłem pod tamte kraje. Głównie z powodu zniżek na muzea (które faktycznie były i to czasami wysokie) oraz na przejazd pociągiem w Niemczech (też spora zniżka, bilety kupione tam). Często na pojedynczym przejeździe karta "zarabia na siebie" (trzeba patrzeć na różnych stronach)

W obu przypadkach miałem "zdarzenia". I niestety nie było tak różowo.

We Francji gościu chciał mnie podwieźć z przejścia (byłem na piechotę). Zgarneli mnie, pomimo że nie chciałem i nic mi nie było. Z kartą nie wiedzieli w szpitalu co zrobić (i dali mi do zrozumienia, żebym sobie poszedł, co też uczyniłem..)

W Szwecji miałem wypadek (kierowca zbyt blisko "przejechał" i przygniótł mnie do gleby). Tam problemów nie było z ubezpieczeniem (szpital, odesłanie do Polski). Ale w Polsce.. ubezpieczenie poszło nie z karty tylko z "normalnego" szkolnego ubezpieczenia!
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum