Autor Wątek: ALU-REX Cityflitzer $$$----premium--line----$$$  (Przeczytany 5822 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Kupiłem jakiś czas temu rower, ale modernizacja jest skomplikowana i czasochłonna. Na pocieszenie kupiłem sobie jeszcze jeden

Rower według łuszczącej się naklejki na ramie jest "premium line", więc producent z pewnością nie oszczędzał na osprzęcie. Przykład? Kto z Was ma trzy hamulce w rowerze? ;∆

Specyfikacja:
- Rama aluminium, widelec stal
- Napęd SRAM 7 z kontrą, manetka gripshift
- Hamulce v-brake
- Obręcze 406 mm, opony chyba poniżej 2", ale na oko jest duży potencjał!
- Jest dynamo, tylna lampka ma podtrzymanie

Waga po zmianie siodła i wywaleniu ciężkiego mostka 15,6 kg. Jest źle, ale jak wymienię wszystko, to będzie dobrze.

Mimo kół 20" jeździ się zupełnie zwyczajnie. Pozycja jest mocno wyprostowana, ma to swój urok, trójce to wina zbyt krótkiego nieoryginalnego mostka. Sam rower ma 58-59 efektywnej górnej rury.

W planach mam jeszcze sporo zmian. Będę aktualizował.
« Ostatnia zmiana: 15 Sie 2021, 20:52 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016

Wskazane.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Worek cały czas trzyma formę!  :lol:

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Flitzer Blitzer ;D A składane pedały też masz?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
ja mam trzy hamulce! nexus 3 biegowa z hamulcem i dwa ręczne czyi przedni i tylny obręczowy.
Poza tym gratki że się nie zmieniasz, trzymasz formę!

ja mam trzy hamulce! nexus 3 biegowa z hamulcem i dwa ręczne czyi przedni i tylny obręczowy.
Poza tym gratki że się nie zmieniasz, trzymasz formę!
Gratuluję dużej liczby hamulców!
Flitzer Blitzer ;D A składane pedały też masz?
Tak, są składane pedały. Dokładnie takie jak na AliExpress. Problem w tym, że się zacięły, albo to ja nie umiem ich jeszcze składać.

Rower ma spory potencjał jeśli chodzi o przewóz towarów. Dzięki małym kółkom i braku baranka można założyć bagażnik na rurę sterową - nie będzie się przekręcał wraz z kierownicą.

Zdjęcie poglądowe nie do końca pasuje, bo w tym rowerze ze względu na duże koło nie można przewozić wysokich przedmiotów.

Plusem jest też sporą przestrzeń między tylnym kołem a rurą podsiodłową. Potencjalnie powinna się tam zmieścić typowa bateria, gdybym zdecydował się przerobić na elektryczny. Trochę jak tu:

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Ten rower był w zamyśle skonstruowany do noszenia (dlatega te poziome rurki i składane pedały), nawet była na niego jakaś specjalna taryfa w pociągach miejskich w Bawarii.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Kto z Was ma trzy hamulce w rowerze?
Ja mam, ale nie przypadliśmy sobie do gustu, więc jak go umyję to trafi na olx :P

Kupiłem bagażnik moich marzeń. Koniec biegania do paczkomatu oddalonego o 200 m i noszenia kilogramowych paczek

Jest ogromny!! Wymiary wewnętrzne bagażnika to około 42 x 34 cm, a nośność to 18 kg. Uwzględniając zaokrąglenia zawiązane z gięciem rurek będzie w sam raz na standardową skrzynkę 30 x 40. Dodatkową zaletą jest niezbyt wysoka balustrada, dzięki której rzeczy nie zjeżdżają. W razie potrzeby można kłaść rzeczy na balustradzie, bo pod kierownicą sporo się zmieści.

Minusem jest waga 2,7 kg :D Bagażnik nie skręca razem z kierownicą (trochę dziwne uczucie), więc nie czuć zbytnio masy ani bagażu, ani samego bagażnika.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Trzymasz styl i bez względu co ludzie gadają zawsze znajdziesz nowego pokraka.
Zuch!  ;)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Bagażnik nie skręca razem z kierownicą (trochę dziwne uczucie),

Zaraz, zaraz... to znaczy, że punkt ciężkości przenosi się poza oś roweru?

Zaraz, zaraz... to znaczy, że punkt ciężkości przenosi się poza oś roweru?
Nie, nie... chodzi o to, że skręcasz kierownicą, ale bagażnik ani drgnie. Najbardziej dezorientujące jest przeciskanie się pomiędzy zaparkowanymi samochodami i to nawet prowadząc rower! Niby skręcasz i myślisz, że bagażnik się przesunie, a on jest wciąż w tym samym miejscu i zaskakująco mocno odstaje. Nie przejeździłem jeszcze z bagażnikiem nawet godziny, więc nie zdążyłem jeszcze się przyzwyczaić.

Jutro mam nadzieję przeprowadzić testy z większym obciążeniem, bo muszę zabrać ramę do tokarza. Przy okazji może wrzucę zdjęcie nowego (właściwie to poprzedniego..) stalowego nabytku  8)

Trzymasz styl i bez względu co ludzie gadają zawsze znajdziesz nowego pokraka.
Zuch!  ;)
To dopiero początek :P

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Rozumiem, że mocowanie podobne do bagażników sztycowych? Z nośnością może być słabo jeśli nie opiera się na widelcu.

Rozumiem, że mocowanie podobne do bagażników sztycowych? Z nośnością może być słabo jeśli nie opiera się na widelcu.
Nie widzę zbytnio podobieństw

Bagażnik jest mocowany na dwóch cybantach M8. W niektórych bagażnikach pękają blaszki do przykręcania, ale w tym jest ona wyjątkowo solidna.

Podparcie na widelcu z punktu widzenia wytrzymałości miałoby sens, ale bagażnik musiałby być skrętny.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Nie widzisz zbytnio podobieństw? To jest taki sam rodzaj mocowania :), możesz nawet ten bagażnik do sztycy przyczepić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum