Autor Wątek: ALU-REX Cityflitzer $$$----premium--line----$$$  (Przeczytany 5823 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Podobieństwo polega na tym, że bagażnik jest mocowany na pionowej rurze. Za to jest trochę istotnych różnic.

Cybanty mają wyraźną różnicę wysokości, dzięki czemu dolne mocowanie stanowi podparcie. W pewnym sensie bagażnik z mocowaniem do widelca ma mocowanie "tego samego typu" tylko rozstaw śrub jest znacznie większy.

Bagażniki na sztycę są chyba zwykle aluminiowe, więc ulegają zmęczeniu. W dodatku działa tam duża dźwignia. Za to bagażniki na rurę sterową ze stali i do są tego bardzo ciężkie - są wyraźnie cięższe od tych z mocowaniem na widelcu przy podobnej nośności.

Przykładowo ten bagażnik Steco ma 15 kg nośności a waży aż 2 kg. Tubus Cargo ważący poniżej kilograma ma z tego co pamiętam 40 kg nośności.

Kolega intensywnie używa podobnego i twierdzi, że potrafią się urywać blaszki montażowe. U mnie akurat jest to wykonane solidniej, bo jest gruba blacha łącząca górę z dołem. Wątpię też żebym często woził ponad 10 kg.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Inbred pasuje dla tego roweru.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Kolega intensywnie używa podobnego i twierdzi, że potrafią się urywać blaszki montażowe. U mnie akurat jest to wykonane solidniej, bo jest gruba blacha łącząca górę z dołem. Wątpię też żebym często woził ponad 10 kg.

Montaż tego bagażnika to tylko do ramy stalowej.
Bałbym się tego przykręcić do rury aluminiowej, te mocarne obejmy zgniotą/wbiją się łatwo w aluminium.

Poza tym "sprawność" bagażnika jest marna.
Stosunek masy własnej do obciążenia to 2.7/18.
Porównaj do Tubusów: <1/40.

A i tak się coś urwie - zbyt duża dźwignia ;)

Montaż tego bagażnika to tylko do ramy stalowej.
Bałbym się tego przykręcić do rury aluminiowej, te mocarne obejmy zgniotą/wbiją się łatwo w aluminium.
Akurat mam ramę aluminiową.. Sprawdzałem i producenci bagażników nic nie wspominają o materiale ramy. Mam nadzieję, że obejmy nie zabiją rury sterowej, na uszkodzenia wizualne po bagażniku jestem przygotowany

Poza tym "sprawność" bagażnika jest marna.
Stosunek masy własnej do obciążenia to 2.7/18.
Porównaj do Tubusów: <1/40.
Sam o tym wspominałem. Trochę nie w tym rzecz. Spróbuj na Tubusie przewieź mikrofalówkę lub cały frameset.

A i tak się coś urwie - zbyt duża dźwignia ;)
Z instrukcji analogicznego bagażnika, budzi zaufanie do produktu:
"Using the STECO transport voordrager is at your own risk. Any damage or injury suffered by the direct or indirect use of this product is borne by the user."
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Nowej ramy jednak jeszcze nie pokażę. Wczoraj za to potrzebowałem przetransportować rower. Miałem pewne obawy, mimo to rower zmieścił się w całości :D

Na bagażnik rzuciłem dywanik łazienkowy, a ramę przypiąłem czterema paskami FixPlus. Lekko bujało, ale jeszcze dało się całkiem komfortowo jechać.
« Ostatnia zmiana: 13 Wrz 2021, 14:16 worek_foliowy »

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Jest jeszcze pole manewru - możesz tak wozić auto i vice-versa ;D

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Graffiti na tle którego pozuje ta Wspaniałość bardzo adekwatne. Rzeczywiście pozdrowienia do więzienia. Jeśli chodzi o konstruowanie Pokraków przez Worka to to jest recydywa bez szans na rehabilitację.  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum