Autor Wątek: cyclosm.org  (Przeczytany 3374 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
cyclosm.org
« 20 Sie 2021, 19:30 »
Ktoś wie/umie - czy są gdzieś dostępne mapy cyclosm.org na Garmina ? Albo jakiś generator tej mapy?

Kraje/regiony Europy środkowo-wschodniej.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Odp: cyclosm.org
« 20 Sie 2021, 20:12 »
Podejrzewam, że to wyłącznie przeglądarkowa interpretacja OSM i nie ma swojego 1:1 odpowiednika na Garmina.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 21 Sie 2021, 07:24 »
Dokładnie.
Na oficjalnej stronie z włączoną warstwą CyclOSM/Rowerową masz praktycznie to samo.
https://www.openstreetmap.org/#map=9/52.3563/21.0265&layers=C
Na Garmina, w większości są jakieś kompilacje z tej.

Offline PABLO

« 21 Sie 2021, 09:40 »
masz praktycznie to samo

Różnice są istotne. Na cyclosm jest IMO zdecydowanie lepsza (tj. bardzie odpowiadająca rzeczywistości) kategoryzacja dróg.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 21 Sie 2021, 10:42 »
To niemożliwe - to wszystko klony OSM, więc bazują na dokładnie tej samej bazie danych o drożni.

Różnice pomiędzy klonami biorą się przede wszystkim z ustawień w routingu, czyli w praktyce nadawaniu innej wagi różnego rodzaju drogom. Tak działa turystyczna Velomap:

routing nadaje największą rangę szlakom rowerowym (wydaje mi się, że nawet rozróżnia np. takie EuroVelo od lokalnego szlaku), potem zwykłym ddr-om, potem dopiero bierze się za drogi publiczne, znowu - najpierw starając się wybrać zwykłe lokalne szosy, po autostradzie czy ekspresówce nie prowadząc w ogóle.

O filozofii CyclOSM autor pisze tak:

"In urban areas, it renders the main different types of cycle tracks and lanes, on each side of the road, for helping you draw your bike to work route. It also features essential POIs as well as bicycle parking spots or spots shared with motorbikes, specific infrastructure (elevators / ramps), road speeds or surfaces to avoid streets with pavings, bumpers and bike boxes, etc."

Więc jesli widzisz jakieś różnice w działaniu takiej mapy, to tylko mogą mieć miejsce tylko w warstwie "wtórnej" zależnej od autora danego klona - naprawdę niemożliwe jest, by miały inną kategoryzację.

Zresztą łatwo się przekonać o tym zdając sobie sprawę z masy pracy, jaką byłoby stworzenie nowej, odrębnej kategoryzacji dróg dla chociażby państwa.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline PABLO

« 21 Sie 2021, 11:21 »
To niemożliwe [...]

Różnice pomiędzy klonami biorą się przede wszystkim z ustawień w routingu, czyli w praktyce nadawaniu innej wagi różnego rodzaju drogom.

Więc jesli widzisz jakieś różnice w działaniu takiej mapy, to tylko mogą mieć miejsce tylko w warstwie "wtórnej"

Odbiornika używam nie do nawigacji, ale po prostu jako wyświetlacz mapy. I chciałbym aby wyświetlała mi się mapa cyclosm. Jest dla mnie zdecydowanie bardziej czytelna i dostarcza mi więcej informacji. Nie interesują mnie ani szlaki rowerowe ani DDRy ani standardy dróg asfaltowych, itp.. Główną zaletą tego wydania mapy jest dla mnie dobrze czytelna i w miarę wiarygodna kategoryzacja dróg polnych, leśnych, itp. Zajrzałem w kilka miejsc i mapa ta dobrze (i co dla mnie ważne czytelnie) oddawała rzeczywistą sytuację w terenie.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 22 Sie 2021, 14:17 »
A to niestety, jeśli chodzi o to, to musisz szukać pośród garminowych wersji map i znaleźć taką, która Ci najbardziej leży, jeśli chodzi o czytelność. Nawet stare garminy umieją wyszarzać wysokości, potrzebny jest do tego jednak plik z profilem terenu (DEM) może kwestia pobawienia się też ustawieniami garmina (@szy popraw mnie, jak paplam głupoty). Pokaż przykładowy fragment, który uważasz za oznaczony lepiej niż w innych mapach, zobaczymy o co chodzi i może uda się znaleźć odpowiednią kompilację. Już trochę zjadłem zęby na szukaniu odpowiedniej mapy, żeby była dobra czytelność, bo też miałem z tym problem.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 22 Sie 2021, 14:21 »
Można sobie ściągnąć dany obszar do smartfona, np. w osmand.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum