Autor Wątek: Łotwa - kładki, bagna, parki narodowe  (Przeczytany 2502 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Łotwa - kładki, bagna, parki narodowe
« 26 Sie 2021, 18:22 »
Hej.

Może zapamiętaliście coś ciekawego z Kurlandii na Łotwie i macie ochotę rzucić okiem, czy jest na mojej trasie? Piękne dzięki :)

https://tinyurl.com/latviaznajkraj

Oraz: czy zdarzyło Wam się być z rowerem na którejś z kładek turystycznych w tamtych okolicach? Vasenieku, park narodowy Slītere, park narodowy Kemeri?

Czy w jakiś szczególny sposób zabrania się tam jazdy rowerem? Jakieś szczególne zakazy?

Dzięki.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Północny falochron w Lipawie, hm...
Za to kilkaset metrów dalej na północ masz główną część pozostałości fortyfikacji Karosty (wg trasy omijasz je, zaglądając tylko do północnych fortów).

Offline Mężczyzna Tomeck_Ch

• Miasto: Wołosate
  • Na forum od: 05.03.2019
To tak, z tego co pamiętam, a byłem tam już jakiś czas temu, to w Liepaji są ciekawe pozostałości starego fortu częściowo pochłonięte przez morze. Poza tym jest bardzo duża cerkiew pod wezwaniem świętego Mikołaja, kiedy ja tam byłem trwał remont, więc teraz jest pewnie odpicowana. Trafiłem tam też na targ, na którym można było kupić dosłownie wszystko: puszki po kukurydzy, zardzewiałe narzędzia, ramy motorowerów, sowieckie medale i odznaczenia, części różnorakie i kto wie co jeszcze.
W miejscowości Irbene znajduje się radioteleskop, taki jak jest u nas w Toruniu. W 2013 roku mogliśmy go całego zwiedzić za 1 euro od osoby wchodząc najwyżej jak tylko drabinki pozwalały i wchodząc najgłębiej jak się dało. Nawet się udało trochę pogubić w podziemiach :).
W pobliskiej miejscowości Mikelbaka trafiliśmy na przyzwoity kemping i coś co by można nazwać muzeum rogów. Starszy pan oprowadził nas za darmo, zostawiliśmy mu tam jakieś pamiątki z Polski takie do spożycia.
Półwysep Kolka w moim odczuciu smutny i brudny, wtedy pusty. Czas na jego zwiedzanie trochę zmarnowany.

Offline Mężczyzna szy

Północny falochron w Lipawie, hm...
Za to kilkaset metrów dalej na północ masz główną część pozostałości fortyfikacji Karosty (wg trasy omijasz je, zaglądając tylko do północnych fortów).

To trochę skrót przy planowaniu - stąd chciałem za jednym zamachem polatać i nad umocnieniami, i może nad portem, ale uwaga słuszna, dzięki :)

A pamiętasz może, czy stamtąd dało się przejechać lasem do Północnych Fortów? Jest jakaś ludzka droga?

Szy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Nie, nie wiem, bo ja jadąc tam nie wiedziałem o istnieniu północnych fortów.
Sad but true

Offline Mężczyzna szy

W pobliskiej miejscowości Mikelbaka trafiliśmy na przyzwoity kemping i coś co by można nazwać muzeum rogów. Starszy pan oprowadził nas za darmo, zostawiliśmy mu tam jakieś pamiątki z Polski takie do spożycia.

Ten? :)

Znalazłem wcześniej - punkt obowiązkowy, bo mam wujka, który na strychu ma podobną kolekcję jelenich zrzutów.

https://www.celotajs.lv/en/e/ragu_kolekcija_vaide
https://www.celotajs.lv/en/e/glry/purvziedi

Półwysep Kolka w moim odczuciu smutny i brudny, wtedy pusty. Czas na jego zwiedzanie trochę zmarnowany.

Na Kolkę bardzo liczę - przede wszystkim chciałbym przywieźć jakieś ładne ujęcie ukształtowania samego półwyspu - zdaje się, że to jeden z powodów, dla których powstał tu park narodowy (dawny brzeg Bałtyku).

Mam nadzieję, że będzie pusty! :)

A Irbene i Lipawa oczywiście na liście. Dzięki :)

Szy.

Offline Mężczyzna szy

Sad but true

Może ich jeszcze nie było...   ;D

Szy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Sad but true

Może ich jeszcze nie było...   ;D

Szy.

Offline Mężczyzna Tomeck_Ch

• Miasto: Wołosate
  • Na forum od: 05.03.2019
To nie ten Pan, tamten był dużo starszy, prawdopodobnie był ojcem tego ze zdjęcia.
Jakby Ci się udało i chciało to odwiedź miejscowość Skrunda, a konkretnie Skrunda 2. To opuszczone poradzieckie miasteczko, w którym kiedyś mieszkała obsługa sowieckiej bazy. Teraz jest zaadaptowane do celów turystycznych, ale w 2013, kiedy tam byłem to wbiliśmy się tam od tyłu na zupełnym przypale i miejscowi tak jakby trochę strzelali w naszą stronę, mam nadzieję, że tylko z korkowców.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
...
Może ich jeszcze nie było...
Zasadniczo pobieżnie, uważam, że nie mam poczucia humoru w powszechnym znaczeniu tego słowa, ale to mnie urzekło.

Offline Mężczyzna szy

Niestety, Skrunda już jest nie do zobaczenia jak kiedyś - kolega bloger w 2019 roku został zawrócony z drogi. Pisze więcej tutaj:

https://jedzbawsie.pl/2019/11/12/lotwa-kurlandia-skrunda-1/

Szy.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
kiedy i na ile czasu tam jedziesz?

Offline Mężczyzna szy

Za około dwa tygodnie, na około tydzień. Czekam na lepszą pogodę.

Szy.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
o to niedługo, fajnie. Kraje nadbałtyckie ciągle "nie zobaczone". To miłej jazdy i dawaj relację.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum