Autor Wątek: Dętki Continental, zawór auto - przestroga  (Przeczytany 2130 razy)

Online Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Przed ostatnim, długim wyjazdem kupiłem 3 dętki Continental Tour 28" z zaworem auto, celem wymiany używanych i połatanych z Prestą (+zapas). I niestety okazało się, że nie był to dobry pomysł. Dwie dętki (przód i tył) przetarły się praktycznie w tym samym miejscu, na trzeciej też widać otarcia. Dziwny jest kształt w miejscu zaworów. Łatałem ale łatki puszczały i powietrze schodziło nawet w czasie noclegów. Ostatni flak na dworcu w Gdańsku, chwilę po przybyciu. W sumie 7 kapci na 1600km  :-[ Nigdy wcześniej nie miałem problemów z Continentalami, te poszły do reklamacji.

Tak to wygląda:

Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Masz wytłoczony napis w gumie zaczynający się od ITM... i okrągły srebrny stempel kontrolera jakości?
Mnie to ani nie wygląda na Conti a już na pewno nie na właściwy rozmiar. To jest jakieś 28 mm, dlatego poprzecierało się od większej opony. Aż dziwne, że nie poczułeś, jak koła klepią po asfalcie.

Online Mężczyzna misiek

Masz wytłoczony napis w gumie zaczynający się od ITM... i okrągły srebrny stempel kontrolera jakości? ...

Tak, napis ITM + cyferki są wytłoczone. Stempel na jednej jest widoczny, na pozostałych mógł się zetrzeć.

Mnie to ani nie wygląda na Conti a już na pewno nie na właściwy rozmiar. To jest jakieś 28 mm, dlatego poprzecierało się od większej opony. Aż dziwne, że nie poczułeś, jak koła klepią po asfalcie.

Kupowane jako Continental, są nadruki. Dętki mają rozmiar 32/47, identyczny jak poprzednio używane. Koła nie klepały po asfalcie, toczyły się początkowo bardzo ładnie. Później zaczęły się problemy i tak już do końca wyjazdu.

Dziwi mnie to zwężenie przy wentylu po napompowaniu. Żadne inne dętki, które widziałem i wcześniejsze Conti nie miały czegoś takiego. Poza tym mam wrażenie (optyczno-organoleptyczne), że guma jest nieco inna.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna MCsubi

No dokładnie - albo podróba, albo Continental już na dnie w czasach kosmicznych cen kauczuków.

Online Mężczyzna misiek

No dokładnie - albo podróba, albo Continental już na dnie w czasach kosmicznych cen kauczuków.
Bardziej stawiałbym na drugą opcję ale kto wie. Ciekawe jak zakończy się reklamacja. Opinia zasłyszana po drodze, że Conti mocno zszedł na jakości i dętki są marne. Gość polecał CST.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Luzem czy w kartoniku?  Ja w tym roku sprzedałem sporo Continentali i zero problemów ale miałem sygnał, że były przypadki gniotów.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Online Mężczyzna misiek

Luzem czy w kartoniku?  Ja w tym roku sprzedałem sporo Continentali i zero problemów ale miałem sygnał, że były przypadki gniotów.

Dwie OEM i jedna w kartoniku. Wszystkie wyglądają identycznie. Wcześniej też miałem Conti i też zero problemów. Może jakaś wadliwa seria, może coś przekombinowali - tego nie wiem. 
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Z ciekawości można napisać do Conti i wysłać im zdjęcia, co oni na to powiedzą.

Online Mężczyzna misiek

Sprawa zakończona, dętki wymienione na nowe. Co ciekawe wyglądają sporo lepiej od poprzednich. Praktycznie brak przewężenia przy zaworku i jakby lepiej wykonane nadruki. Pozostaje mieć nadzieję, że nie będzie z nimi problemów.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Także miałem ogromne problemy z tym przewężeniem w conti. Prawdą jest, że pakowałem dętkę 25 do opony 32, ale taka była potrzeba chwili i nic innego nie było dostępne. Strzelały od strony obręczy 5 cm od wentyla, dziury na 5mm w kształcie C. Pudełkowane, napisów nie stwierdzę, bo powyrzucałem. Wiem, że był za mały rozmiar, ale nie robiłem tego pierwszy raz i tylko nieco szybciej schodziło ciśnienie. Kiedyś rok przejeździłem z taką dętką i o tym zapomniałem.

Online Mężczyzna misiek

Sprawy ciąg dalszy. Z wymienionych dętek jedna już przepuszcza, oczywiście na przewężeniu. Przebicie wykluczam. Od pewnego czasu miałem wrażenie, że powoli uchodzi powietrze, aż do całkowitego kapcia. Po sprawdzeniu okazało się, że jest mała dziurka i dość wyraźny ślad otarcia na dętce. Czyli pojawia się problem opisany wcześniej. Zgłoszona kolejna reklamacja, tym razem odstąpienie od umowy i czekam na reakcję.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna MCsubi

Wczoraj wymieniałem profilaktycznie dętki Conti w rowerze zimowym, kilka tygodni wcześniej w Konie komplet ogumienia - nie było żadnych przewężeń w żadnej z 4 dętek nowych, ani 4 starych. Nie widzę też zmian w konstrukcji na przestrzeni lat. Nowiutkie dętki świeżo kupione. Dziwne.

Online Mężczyzna misiek

...Nowiutkie dętki świeżo kupione.

Z zaworem auto czy Presta ? Mam i wcześniej używałem z Prestą - żadnych kłopotów. Podkusiło mnie na wymianę na auto i ciągły problem.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum