Autor Wątek: Linka na pranie  (Przeczytany 25940 razy)

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Linka na pranie
« 30 Sie 2021, 17:34 »
Cześć Wam,

Ostatnio byłem na wyprawie i brakowało mi linki na pranie z jakimiś klamerkami (mocowaniemi).
Znalazłem 3 modele:
https://milworld.pl/product-pol-634-Mil-Tec-Linka-Turystyczna-na-Pranie-z-Klamerkami-Olive.html
Waga: 135g, Długość max 2,5m: 8 klamerek

https://www.easycamp.com/en-gb/webshop-1/camping-accessories/elastic-washing-line
Waga: 44g, Długość max 3,0m: bez klamerek, ale nie wiem czy rzeczy się trzymają

https://www.campingshop.pl/odblaskowa-linka-do-prania-podrozna-the-clothesline-sea-to-summit
Waga: 25g, Długość max 3,5m: bez klamerek, ale nie wiem ile rzeczy można powiesić

Macie jakieś doświadczenia z tymi linkami? Jak to w podróżach bywa, liczy się rozmiar i waga oraz funkcjonalność :)

Pozdrawiam
Tomek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Linka na pranie
« 30 Sie 2021, 18:05 »
Idź do jakiegoś sobieradka i kup sobie linkę jaka ci pasuje w ilości jaka ci pasuje.
Naprawdę na wyjazd nie potrzebujesz specjalnej "linki do suszenia na wyjazdach rowerowych".

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
« 30 Sie 2021, 18:34 »
Kup jakąś najcieńszą dyneemę, typu 1-1.5mm, 10 metrów waży 15g i zajmuje tyle co nic, nie namięka od wody.  Np. https://allegro.pl/uzytkownik/RATwork/liny-i-linki-repsznury-pomocnicze-148078

A klamerki robisz z patyka - patyk z miękkiego drewna rozcinasz do połowy wzdłuż i masz klamerkę :)
« Ostatnia zmiana: 30 Sie 2021, 18:40 marcin_g »

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
« 30 Sie 2021, 18:37 »
Idź do jakiegoś sobieradka i kup sobie linkę jaka ci pasuje w ilości jaka ci pasuje.
Naprawdę na wyjazd nie potrzebujesz specjalnej "linki do suszenia na wyjazdach rowerowych".

Sobieradek? Aż sprawdziłem, choć w zasadzie nie trzeba, bo można się domyśleć. Natomiast zdziwiło mnie to, że wyskakują tylko wyniki z Łodzi.

Z Warszawy do Łodzi niewiele ponad 100 km, a inna cywilizacja. Jakby powiedziała moja matka: Ale to też są ludzie. Żeby tylko nie było, że nadaję na Łódź. Ja parafrazuję własną matkę, tj. są stworzenia, które pierwszy raz jak ja usłyszały to słowo i to wbrew pozorom też są to ludzie:)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 30 Sie 2021, 18:40 »
Kup jakąś najcieńszą dyneemę, typu 1-1.5mm, 10 metrów waży 15g i zajmuje tyle co nic, nie namięka od wody.  Np. https://allegro.pl/uzytkownik/RATwork/liny-i-linki-repsznury-pomocnicze-148078
I kiepsko się wiąże.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 30 Sie 2021, 18:41 »
A skąd ;) Wiąże się bardzo dobrze.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 30 Sie 2021, 19:09 »
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 30 Sie 2021, 19:52 »
...
Sobieradek? Aż sprawdziłem, choć w zasadzie nie trzeba, bo można się domyśleć. Natomiast zdziwiło mnie to, że wyskakują tylko wyniki z Łodzi.

Z Warszawy do Łodzi niewiele ponad 100 km, a inna cywilizacja...
100 km na południe od Łodzi też nie jest znane to określenie.
Bardzo lubię takie regionalizmy. Kiedyś rozmawialiśmy na temat różnych nazw na torebki foliowe. Jak widać, jest wiele płaszczyzn do porównań.

A jeśli idzie o rozszczepione patyki, to czasami trzeba mieć trochę szczęścia i cierpliwości, by ten sposób działał, o ile nie przygotujemy się do tego wcześniej. Wolałbym mieć działające rozwiązanie ze sobą i nie musieć improwizować, bo nie raz kląłem na te patyki.

Jako "klamerek" testowałem rurę do instalacji wodnej 16mm, pociętą na wąskie pierścienie. Po przecięciu takiego kółka robi się coś w rodzaju sprężyny, która nieźle trzyma suszone ciuchy, ale ma też swoje wady - np. ginące "obrączki" oraz swobodne przesuwanie się prania na sznurku.
Rozwiązanie Sea To Summit wydaje się rozsądne.

Offline Mężczyzna deerrr

« 30 Sie 2021, 19:55 »

Używam, chwalę tę:
https://8a.pl/linka-sea-to-summit-clothesline

Oooo, a ile rzeczy można na niej powiesić?, chodzi mi o te ściągacze (miejsca chwytania)

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 30 Sie 2021, 19:57 »
Jeśli pole biwakowe to na 90% są już jakieś nieużywane linki zostawione przez poprzedników.
Ja używam zapasowych odciągów.

Offline Mężczyzna deerrr

« 30 Sie 2021, 19:58 »

Zapomniałem dodać, że to może się przydać na pieszych wędrówkach :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 30 Sie 2021, 20:02 »

Zapomniałem dodać, że to może się przydać na pieszych wędrówkach :)
No, skoro tak to nie masz wyjścia.
Musisz kupić dwie linki - rowerową i pieszą

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 30 Sie 2021, 20:02 »
W sztukach nie wiem.
Mi wżdy styka - co uprane, zawieszę.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 30 Sie 2021, 20:08 »
Kilka metrów cienkiego paracordu i masz linkę do suszenia. Plus nauczenie się 1 prostego węzła do szybkiego zamocowania. Osobiście póki co wystarcza mi w zupełności. 
A w razie czego to się sznurek przyda do związania, przymocowania, itp.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 30 Sie 2021, 20:09 »
...
Mi wżdy styka...
Ładne. Tak sobie siedzę, "filozuję" i myślę, że to dobre - iść w nowe, nie zapominając o starym.

Kilka metrów cienkiego paracordu i masz linkę do suszenia. Plus nauczenie się 1 prostego węzła do szybkiego zamocowania. Osobiście póki co wystarcza mi w zupełności. 
...
Problemy zjawiają się z silniejszym wiatrem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum