Autor Wątek: Garmin Edge 500 - serwis  (Przeczytany 1608 razy)

Offline Mężczyzna Maro281

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 29.05.2020
Garmin Edge 500 - serwis
« 31 Sie 2021, 10:57 »
Cześć
Od wielu lat byłem szczęśliwym posiadaczem niezawodnego Garmin Edge 500.
Od jakiegoś czasu pojawił się problem z którym serwis nie może mi pomóc.
Dzięki forum udało mi się ogarnąć ładowania tego sprzętu podczas jazdy, co nie było łatwą sprawą, to może i z tym problemem pomożecie.
Problem polega na tym, że pod ładowaniem działa, nagle się zacina i aby cokolwiek zrobić muszę czekać, aż się rozładuje i później znów pod ładowaniem działa.
Oczywiście przywrócenie nastaw poprzez naciskanie trzech przycisków nie działa.
Nie znalazłem w żadnym wątku tego problemu.
Może ktoś ma jakiś specjalny kabel serwisowy do tego aby wgrać ponownie oprogramowanie?
Jeśli ktoś czuje się na siłach to mogę jakoś przekaząć urządzenie do serwisu :)
Pozdrawiam
Marek
« Ostatnia zmiana: 31 Sie 2021, 11:04 Maro281 »

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Odp: Garmin Edge 500 - serwis
« 31 Sie 2021, 11:05 »
Synchronizowałeś go z garmin express? Zaczęło się to od wrzucenia czegoś na urządzenie? Mam na myśli jakiś ślad, może nowa mapa? Przy resecie do ustawień fabrycznych często i tak zostają śmieci w pamięci urządzenia (przetestowane na fenixie), może warto podpiąć się kablem pod komputer i wyczyścić fizycznie wszystkie pliki gpx, fit i co tam jeszcze może być?

Offline Mężczyzna Maro281

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 29.05.2020
« 3 Wrz 2021, 10:07 »
Niestety podłączając do komputera nie przechodzi w tryb komputerowy. Komputer nie widzi go, a urządzenie ładuje się.
Sprawdzę jeszcze na innym kablu.
Stało się to podczas wyjazdu. Nowe trasy były jechane ale śladu nie wrzucałem.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 3 Wrz 2021, 10:17 »
Sprawdź na innym kablu. Duża część kabli USB, które się posiada w domu pochodzi z ładowarek i często nie ma przewodów do danych, tylko zasilanie. Efekt jest wtedy dokładnie taki jak opisałeś.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 3 Wrz 2021, 10:18 »
Sprawdź na innym kablu. Duża część kabli USB, które się posiada w domu pochodzi z ładowarek i często nie ma przewodów do danych, tylko zasilanie. Efekt jest wtedy dokładnie taki jak opisałeś.

Mam to samo. Na jednym kabelku bez problemu łączy się z kompem na innym nie.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 58%]

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 3 Wrz 2021, 10:31 »
Niestety podłączając do komputera nie przechodzi w tryb komputerowy. Komputer nie widzi go, a urządzenie ładuje się.

Zostaw pod komputerem na dłuższy czas, niech się tam ładuje. To jeden ze sposobów reanimacji Fenixów, które świrują.

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 3 Wrz 2021, 11:42 »

Marku,

To może być zarówno problem związany z nieoryginalnym kablem (takim, który nie ma odpowiedniej "żyły" do przesyłu danych) jak też z uszkodzonym gniazdem USB (często dochodzi  do uszkodzeń typowo mechanicznych lub przez ładowanie urządzenia przez ładowarkę do komórki - np było sporo uszkodzonych Fenixów w ten sposób - Garmin niby tego nie zakazuje - jak np Polar ale serwis zaleca ładowanie urządzeń - zegarki/odbiorniki GPS przez komputer lub powerbank).
Najprościej będzie podejść do serwisu Garmina, podłączą Ci urządzenie do kompa i sprawdzą czy jest jakakolwiek komunikacja. Jak będą w stanie "podnieść" Ci 500 to wgrają Ci nowy soft itp. Jak znam życie będzie to "za friko". Jak się okaże, że odbiornik jest uszkodzony to albo zapytaj o ewentualną ofertę wymiany (oddajesz swój sprzęt i dostajesz nowy "refurbished" ) albo szukaj nieautoryzowanego punktu naprawy Garmina - znam jeden dobry w Krakowie...w Warszawie nie korzystałem z żadnego więcCi nie pomogę).
Osobiście korzystałem z takiej pomocy w Trigar.pl (w Krakowie) - mają też swoją filię na Ursynowie. Możesz spróbować też poprosić o pomoc w azymucie - sądzę, że  powinni Ci też pomóc.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?