Autor Wątek: Ostrzeżenie - w Wahoo Roam nie można wymienić baterii.  (Przeczytany 19347 razy)

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2018
Strasznie przejechałem się na tym urządzeniu i chcę ostrzec innych. Po 2,5 roku intensywnego używania, komputerek ten nadaje się już tylko na krótkie jazdy wokół komina. Bateria służy 7h, bez sparowanych czujników. W niższej temperaturze jest jeszcze gorzej.
Pisałem zarówno do polskiego dystrybutora jak i bezpośrednio do producenta. Wychodzi na to, że NIE DA SIĘ WYMIENIĆ BATERII bo całość jest razem sklejona. Słabo na maksa. Kupujesz sprzęt za 1500 zł na 2,5 roku. Bardzo nieekologiczne podejście.
Do tego cały czas (od kiedy go mam) nie mogą naprawić błędu z zawieszeniem nawigowania po ok 14h jazdy.
Wiem że Garmin jest bardzo pro w sprawie wymiany baterii. Nie wiecie jak jest w Karoo?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Nie mam pojęcia, ale karoo to zaadaptowany android chyba? Jakoś mnie nie przekonuje to urządzenie, jak słyszę android, to nie może być bateryjnie oszczędne.
Pewnie można wymienić baterię w wahoo, ale tracisz szczelność. Jednak brak takiej możliwości w serwisie jest mega słabe. A już myślałem o bolcie v2...

Już jeden uratowany :)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Drugi (chociaż na razie robię tylko rozeznanie :) )
Faktycznie, fubar z tym wahoo. 2.5 roku to w końcu nie tak dużo, nawet biorąc pod uwagę intensywne użytkowanie. To w zasadzie skreśla to urządzenie z mojej listy ewentualnych nowych GPSów.
W Karoo zdaje się, sprawa wygląda podobnie: https://support.hammerhead.io/hc/en-us/community/posts/360038517533-Replacement-battery
Wątek dotyczy, co prawda, Karoo 1, ale nie wygląda na to, że w 2 coś się zmieniło pod tym względem. Słabo.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
A w Garminie już po prawie 4 latach bateria dalej trzyma bardzo przyzwoicie, do tego jest możliwość wymiany w serwisie  ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Btw. Problem baterii to moim zdaniem kwestia użytkowania na mrozie. Baterię w każdym urządzeniu (lampki/garminy/telefony), które używałem na mrozie z dala od ciepłego ciała w ten sposób uszkodziłem.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
A w Garminie już po prawie 4 latach bateria dalej trzyma bardzo przyzwoicie, /.../

Mi 83o, po 1 1/2 roku użytkowania, co 'kiś czas rozładowuje się już po kilku godzinach - tak i dziś.
Noszę się to zgłosić (reklamować).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
A w Garminie już po prawie 4 latach bateria dalej trzyma bardzo przyzwoicie, do tego jest możliwość wymiany w serwisie  ;)
Na czas pracy baterii może mieć wpływ oprogramowanie. Po aktualizacji do jakieś wersji mój Edge skrócił swój czas pracy o połowę. Przywrócenie starszej wersji oprogramowania rozwiązało problem.
Dzwoniłem kilka tygodni temu do Garmina. Baterii w Edge nie wymieniają. Oferują innego Edge na wymianę. Jeśli jest już po gwarancji to wymiana za dopłatą.
Czekam aż im się skończą w magazynach Edge 820 i wymienię swojego wysłużonego na Edge 830 ;)
Baterie wymieniają w zegarkach.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Wahoo w swoim FAQu pisze, że wymiany baterii powinien dokonywać autoryzowany serwis. TO tyle ze strony. Czytałem jakiegoś ruska, który twierdził, że wymienić się da, ale a) można uszkodzić obudowę podczas rozbierania, i b) jeśli się uda otworzyć urządzenie bez uszkodzeń, to na ile to będzie szczelne? Na YT jakoś brak filmów z wymianą w tym konkretnie urządzeniu, także pewnie ciężki temat.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Baterie wymieniają w zegarkach.
Polski serwis Garmina w ogóle w zegarkach nie grzebie, dostaje się nowy albo refurba. Przepraktykowane.

To samo jest z Wahoo Bolt. Chciałem iść w kontrze, rozszerzać rynek, wspierać konkurencję hegemona. I dostałem w ryj.
Zbieram na  Garmina :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Zbieram na  Garmina
Do końca września (chyba) eazymut ma raty 0% (20 rat chyba) ;)

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
I będziesz walczył z redukcjami śladów, jakimiś problemami z wgrywaniem map (sąsiedni wątek GPS chyba) i prehistorycznym oprogramowaniem. A bugów też sporo.
Nie mówię, że Wahoo jest lepsze czy gorsze - celem mojej wypowiedzi jest podkreślenie faktu, że każdemu producentowi w tej chwili coś dolega. Jakoś tego Świętego Graala nie widzę.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
I będziesz walczył z redukcjami śladów
No przy ultra to rzeczywiście jest problem.

jakimiś problemami z wgrywaniem map (sąsiedni wątek GPS chyba)
Tu akurat problem chyba jest z kartą SD. Z resztą w 90% przypadków Garmin Cycle Map są wystarczające w zupełności i nie ma sensu wgrywać innych tylko po to, żeby czuć się z tym lepiej. Sąsiedni wątek dotyczy etrexa, zupełnie inna grupa urządzeń.

prehistorycznym oprogramowaniem. A bugów też sporo.
No niestety, Garmin nie umie w soft i UX, chociaż i tak jest coraz lepiej.

akoś tego Świętego Graala nie widzę.
I tu jest największy problem, bo zabawki kosztują bardzo dużo (niezależnie czy jest to wahoo, garmin czy karoo), a każdemu jest coś.

Nawet 1030 ma swoje minusy (poza ceną)? Jednak kupowanie nowego urządzenia co 2,5 roku to jest szczyt szczytów. Jeszcze suport mi pisze, że mogę sobie podpiąc powerbanka. I że patrząc na moje wahoo cloud, wszystko jest ok z baterią...
Rzeczywiście sporo jeździłem w niskich temperaturach. To mogło mieć wpływ na żywotność baterii.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum