Autor Wątek: Ostrzeżenie - w Wahoo Roam nie można wymienić baterii.  (Przeczytany 19342 razy)

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
To ja tylko dodam dla równowagi, że mój ponad dwuletni roam trzyma prawie tak samo jak po zakupie. Użytkowany we wszystkich warunkach, cały rok. Przymierzałem się, by na zimę na wszelki wypadek jeździć z etrexem, właśnie ze względu na baterię, ale jakoś mi wyleciało z głowy ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
I będziesz walczył z redukcjami śladów, jakimiś problemami z wgrywaniem map (sąsiedni wątek GPS chyba) i prehistorycznym oprogramowaniem. A bugów też sporo.

Ja z 1030 nie mam prawie żadnych problemów - i mapy i ślady działają bardzo przyzwoicie, najczęściej takie problemy to kwestia wiedzy użytkownika. Drobne wpadki ma oczywiście każdy producent - ale wpadka z oprogramowaniem Wahoo Roam, o której wspominał Krzysiek nie jest drobna. Urządzenie regularnie wiesza się na długich aktywnościach i trzeba je dzielić na mniejsze ślady, to dla mnie na ultra ogromny minus. I jest to błąd doskonale znany od dawna, wielokrotnie zgłaszany i raportowany - i pomimo tego producent całkowicie olał użytkowników.

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Na forum od: 19.09.2018
Mi już dwa razy odpisywali, że pracują nad tym błędem, i że muszę cały czas aktualizować urządzenie :D. Wyglada to jednak jak błąd hardware, bo w Bolcie  nie ma tego problemu.
Wilku, dzięki za opinię o 1030.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
I będziesz walczył z redukcjami śladów, jakimiś problemami z wgrywaniem map (sąsiedni wątek GPS chyba) i prehistorycznym oprogramowaniem. A bugów też sporo.

Ja z 1030 nie mam prawie żadnych problemów - i mapy i ślady działają bardzo przyzwoicie, najczęściej takie problemy to kwestia wiedzy użytkownika. Drobne wpadki ma oczywiście każdy producent - ale wpadka z oprogramowaniem Wahoo Roam, o której wspominał Krzysiek nie jest drobna. Urządzenie regularnie wiesza się na długich aktywnościach i trzeba je dzielić na mniejsze ślady, to dla mnie na ultra ogromny minus. I jest to błąd doskonale znany od dawna, wielokrotnie zgłaszany i raportowany - i pomimo tego producent całkowicie olał użytkowników.

Błąd jest i to upierdliwy, aczkolwiek jak użytkownik posiada wiedzę, cytuję "kwestia wiedzy użytkownika" to śladów dzielić nie trzeba. (Robię restart w trakcie przerwy na zakupy czy jedzenie raz na te kilka godzin,
Ale nie zaczynajmy wojny o wyższości jednego nad drugim :)
Ciekawi mnie bardziej czy skoro są podejrzenia że to sprzęt to czy w Bolt v2 to poprawili czy nie.
A 1030 jest niestety sporo droższy.
Poszukiwania ideału trwają...

"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Błąd jest i to upierdliwy, aczkolwiek jak użytkownik posiada wiedzę, cytuję "kwestia wiedzy użytkownika" to śladów dzielić nie trzeba. (Robię restart w trakcie przerwy na zakupy czy jedzenie raz na te kilka godzin
Tylko ten restart to trwa z 15min, to już tylko dłuższy postój to obejmie, a to wcale nie musisz mieć tak długiego postoju do czasu aż błąd wystąpi. To nie może być tak, ze na maratonie czasy postojów optymalizujesz pod to aż komputerek się łaskawie zresetuje
Ciekawi mnie bardziej czy skoro są podejrzenia że to sprzęt to czy w Bolt v2 to poprawili czy nie.
A 1030 jest niestety sporo droższy.
Poszukiwania ideału trwają...

W Bolcie v1 nie było tego błędu, pojawił się dopiero w Roam. Raczej wątpię by to była kwestia hardware (bo niby jak?), wygląda to na typowy problem z oprogramowaniem, podobny błąd występował kiedyś w starszym Edge 800.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Garmin ma jedną zasadniczą przewagę w tej kwestii i nie jest to niezawodność. Miałem różne modele i w jednym bateria po półtora roku trzymała połowę specyfikacji, w innym był problem z odczytem GPS. W Pierwszym przypadku od ręki dostałem nowy (wiadomo refurbed) z nową gwarancją 2 lata. W drugim (Edge 1030) który tracił satelity co 5 minut było już po gwarancji. Dostałem możliwość "wymiany pogwarancyjnej" za 750 zł, oczywiście z nową dwuletnią gwarancją. Nowy 1030+ to około 2500, więc dla mnie, jest to przykład super podejścia do klienta i będę stawiał ns Garmina nadal.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
A mi ktoś pisał na innym forum, że błąd został naprawiony.
Nie miałem okazji sprawdzić.
Wolałem co 10h zapisać aktywność i wgrać ślad ponownie.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
Możesz dać jakiś link albo nazwę forum? Z chęcią przeczytam. Może trzeba będzie zaryzykować i zrobić test na MPP :)

A Bolt v1 to jest super maszyna. Mój egzemplarz kontynuuje karierę u znajomego, 3 i pól roku już ma, żadnych problemów, bateria trzyma prawie jak nówka.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Nowy 1030+ to około 2500, więc dla mnie, jest to przykład super podejścia do klienta i będę stawiał ns Garmina nadal.
To fakt, mi zaproponowali etrexa 35t (pewnie refurbished, pisałem o tym nieco wcześniej) za niecałe 570zł. Trochę gorzej, niż w przypadku 1030, ale wciąż atrakcyjna cena.
Swoją drogą piszecie o szybszym zejściu baterii wbudowanych przy częstych zimnych jazdach - faktycznie tak jest? To trochę problematyczna sprawa, bo ja też lubię pojeździć cały rok. A jak mi po 2-3 latach zejdzie do paru godzin, to słabo, wydać prawie 2 tysie i potem znów kilkaset złotych.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Są baterie i instrukcje wymiany - oczywiście bez gwarancji i wymagają pewnego poziomu umiejętności (przylutowanie nowej baterii do układu ochronnego).

https://www.mtbnj.com/forum/threads/replacing-the-battery-in-a-wahoo-elemnt.51329/

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Tylko moje małe trzy grosiki o nawigacjach Mio - otwieramy pokrywkę, odkręcamy 6 śrubek, wyjmujemy baterię, wkładamy nową, zamykamy klapkę, koniec.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Tak samo było w Edge705. Wymieniłem tych baterii z 5, najdroższa była za 4 dychy.
Ta instrukcja marcin_g nie wydaje się skomplikowana.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Są baterie i instrukcje wymiany - oczywiście bez gwarancji i wymagają pewnego poziomu umiejętności (przylutowanie nowej baterii do układu ochronnego).

https://www.mtbnj.com/forum/threads/replacing-the-battery-in-a-wahoo-elemnt.51329/

No nie zachęca, nie zachęca. Trochę się zastanawiałem nad nowym boltem do codziennego jeżdżenia ze względu na czytelność ekranu i ergonomię używania, ale chyba mimo wszystko lepiej iść w 530/830, przynajmniej 3 lata gwarancji w eazymucie...

Ta instrukcja marcin_g nie wydaje się skomplikowana.
No nie wiem, jak zaczyna się konieczność rozklejania obudowy baterii i lutowania przy niej, sprawa robi się jednak i dość skomplikowana i niebezpieczna.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Można kupić ogniwo z zabezpieczeniem i przylutować tylko "wąsy", to nawet w razie zwarcia w robocie nic się nie stanie.

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Na forum od: 19.09.2018
Ja to bałbym się taki włąsnoręcznie przerobiony komputerek brać na główny cel sezonu. Cały rok przygotowań, wyciułany urlop, kupa hajsu na pozostałe zakupy sprzętowe. Jak dla mnie za duże ryzyko, że to spowoduje niepowodzenie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum