Autor Wątek: Ostrzeżenie - w Wahoo Roam nie można wymienić baterii.  (Przeczytany 19344 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Taka ciekawostka odnośnie opóźnienia w polu danych z nachyleniem. Otóż w moim 530 jest tak samo. Pole danych reaguje z opóźnieniem, a niby ta sama wartość w używanym przeze mnie polu z connect iq "mapDashboard" działa już zupełnie inaczej, tzn. reaguje prawie że natychmiast. Jednak zauważyłem, że przy mocnych podmuchach wiatru (różnice ciśnień) pokazuje straszne głupoty. Coś za coś. Chciałoby się rzec, "to nie bug, to jest feature".  :P

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
1030 z plusem oprócz kilku godzin dodatkowego działania zdecydowanie szybciej reaguje na"polecenia" (to pewnie główna zasługa szybszego procesora) a różnica w czułości "dotyku" to po prostu inna klasa (działa podobnie do 830...można zaryzykować- może ciut na wyrost - stwierdzenie, że jest blisko do budżetowego smarfona), że o obsłudze 1030 w deszczu (trudnościach) nie wspomnę  (chociaż jest o niebo lepiej niż w edge 1000).
Dotyk rzeczywiście jest trochę lepszy, ale nie przesadzałbym tu, IMO nie jest to jakaś drastyczna różnica, wiele tu zależy od ustawień. W 1030 możesz wybrać 3 czułości dotyku, a w Plusie już chyba tej opcji nie ma. I ustawienie czułości też wpływa na to jak urządzenie reaguje w deszczu. Generalnie nie ma się co czarować - żaden dotykowiec przy większym deszczu nie działa sensownie, trzeba blokować wtedy ekran.

Wgrywanie śladu w zwykłym 1030 (szczególnie dłuższego +500km) często trwa...i trwa...
To ja zupełnie takiego problemu nie mam, a jeździłem MPP ze śladami na 1000km w jednym kawałku. Tak więc to raczej nie kwestia urządzenia, a konkretnej mapy, bo to wg niej urządzenie wytycza opcję z routingiem (jeśli używamy szczegółowej nawigacji)
W moim 1030 (bez plusa) mam również opóźnienia związane z właściwym odczytywaniem nachylenia terenu...osobiście czekam na możliwość przetestowania/organoleptycznego zapoznania się z 1040 (liczyłem na Twoją obecność Wilku na Anty😉) bo jeżeli ten model ma wszystkie zalety 1030 a jest pozbawiony głównych (w moim odczuciu) jego wad to mógłby być tym poszukiwanym "idealnym"rozwiązaniem.
Pewne opóźnienie w nachyleniu to jest normalna sprawa, żeby pomiar był dokładny to inaczej być nie może. Ale w 1030 to opóźnienie jest bardzo niewielkie (kilka sekund), w Plusie/530/830 i 1040 dużo większe, większe o dobre 10-15sek. To powoduje, że na małych górkach pomiar nachyleni jest prawie bezużyteczny. Ale podobno nowy firmware w 1040 to poprawił i jest sporo lepiej, choć to jeszcze muszę potestować. W moim odczuciu pod względem nachylenia 1030 działa idealnie. Ale z zakupem 1040 to jeszcze z pół roku radziłbym poczekać, choć póki co połatali go już całkiem sensownie. Ale pod względem samego użytkowania to nie jest jakaś wielka różnica w porównaniu do 1030, ma parę fajnych opcji, ale nie jest to przełom i wcale nie jest szybszy, mapa przewija się wolniej niż w 1030. Natomiast ogromnym zyskiem jest czas pracy, tu przebija każde inne urządzenie na rynku i to przebija ogromnie, co jest zasługą energooszczędnego procesora, a i ładowanie solarne coś dodaje, choć i zwykły 1040 bez solara ma imponujący czas pracy.

Do tego - czego część uczestników ostatniej Anty było świadkami - ostatnimy czasy mój 1030 zaczyna pokazywać charakterek...wiesza się bez widocznej przyczyny...i nie wiem czy winę tu ponosi ostatnia aktualizacja czy inne bardziej poważne powody (np mechaniczne uszkodzenie).
Zawieszenia mogą wynikać z mnóstwa różnych przyczyn i wcale to nie musi być błąd samego urządzenia; najczęściej takie problemy generują mapy. Oczywiście też jest i możliwość trafienia na trefny egzemplarz

Offline MarekS

• Miasto:
  • Na forum od: 13.07.2023
Potwierdzam! Po 2.5 roku komputerek jest do wyrzucenia na śmietnik. Bateria działa przez 45 minut. Kontaktowałem się z producentem i zaoferował mi 20% rabat na zakup nowego od cen na ich stronie internetowej, co nie jest rewelacją. Taniej można kupić w sklepach internetowych w Polsce. Wydanie 1500 zł po to, by po 2-3 latach kupować nowe urządzenie, trochę słabo. Zdecydowanie nie polecam!

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Potwierdzam! Po 2.5 roku komputerek jest do wyrzucenia na śmietnik. Bateria działa przez 45 minut.

Ciekawe, bo ja mam zupełnie odwrotne doświadczenia z wahoo. Z BOLT-em jeżdżę od maja 2018, czyli ponad 5 lat - co u mnie oznacza jakieś 40tys. km i 2500 godzin. W tej chwili GPS trzyma w okolicach 9-10 godzin z podłączonymi czujnikami prędkości, kadencji, pulsu i radarem (przy normalnej temperaturze na zewnątrz).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum