Autor Wątek: O Karamba!  (Przeczytany 7867 razy)

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
O Karamba!
« 4 Wrz 2021, 20:07 »
Karamba! Po prawie dwóch latach od pomysłu zakupu nowego roweru, wreszcie go mam. Ale po kolei. Jakiś czas temu jak zjechałem z asfaltu  moim Scottem, pomyślałem że przydało by się coś w teren, bo jednak to fajna zabawa. Przez kolejny rok myślałem że założenie opon 2.0 do roweru trekkingowego to dobre rozwiązanie. Potem szukałem odpowiedniego sprzętu ale byłem dość wybredny. Któregoś dnia zobaczyłem na internecie ramy spod spawarki Bartka i zacząłem snuć plany.

Rower jest zbudowany na rurach Columbus Zona i Reynolds 853. Wyposażony w sztywne osie i standard Boost. Na zdjęciach z amortyzatorem, ale mam też sztywny widelec o identycznej geometrii. Napęd to mix Shimano 2x11 zaczynając  od Xt, Slx na zwykłym Deore kończąc. Koła zbudowane w całości na częściach Dt Swiss. Rama posiada otwory montażowe na bagażnik, bidony i torbę na górnej rurze. Mieści oponę 2.4, przy napędzie 1x pewnie i 2.6. Geometria to wypadkowa moich wymiarów ciała, wygody  i założeń jak rower powinien jeździć. Projekt malowania to zasługa  burzy mózgów, mojego i ludzi z mojej pracy, w trakcie zbyt długiej zimy.

Całość to doświadczenie wielu forumowiczów, począwszy od zwykłego czytania postów, po doraźną pomoc kilku osób w trakcie długich rozmów prywatnych, za co Wam serdecznie dziękuje!
Wątku o budowie tego roweru nie było, nie bez przyczyny, uznałem że ilość różnych zdań, opinii i dywagacji wyrządzi mętlik w mojej głowie, jeszcze większy niż ten który i tak istniał do dnia w którym wsiadłem na rower. A wskoczyłem na głęboką wodę, bo dzień po złożeniu rozpocząłem dwutygodniowy urlop w siodle. Ale obyło się bez większych podtopień. Geometria i osprzęt spełniają moje oczekiwania. Ale to jeszcze nie koniec.

« Ostatnia zmiana: 4 Wrz 2021, 21:01 Thedio »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: O Karamaba!
« 4 Wrz 2021, 20:42 »

B. ładne rury, b. ładny rower (i malowanie, i logo) - "zdrowo znoś!".
Dasz namiar na/do Bartka lub sam coś więcej o nim, czasie, wadze, pieniądzach itp., by rozpoznać, porównać.

Jazdy bezpiecznej,  przyjemnej.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 4 Wrz 2021, 20:44 »
Pięknie wyszedł, chociaż czarny Brooks by chyba  ładniej wyglądał :P.  Co w końcu za amor?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 4 Wrz 2021, 20:47 »
Dawaj ze sztywnym, nie zjeżdżasz z K2, by Ci amortyzacja potrzebna była... a koszyki na widelcu same się nie zawieszą!

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 4 Wrz 2021, 20:50 »
Brooks wszystko psuje. Jak zwykle.
Literówka  w tytule.
Reszta bardzo w porządku (chociaż wolałbym sztywniaka). Satysfakcji, zadowolenia, przyjemności...

Offline Mężczyzna Thedio

Odp: O Karamba!
« 4 Wrz 2021, 21:16 »

B. ładne rury, b. ładny rower (i malowanie, i logo) - "zdrowo znoś!".
Dasz namiar na/do Bartka lub sam coś więcej o nim, czasie, wadze, pieniądzach itp., by rozpoznać, porównać.

Jazdy bezpiecznej,  przyjemnej.

Tu wszystko: https://karamba.cc/
Czas wykonania w tym przypadku to ponad pół roku, z wielu względów. B to specjalista, rozmowy przyjemność, proces długi i męczący, tu centymetr tam stopień w dół. Budowa od zera to nieograniczone możliwości. Waga ramy po malowaniu 2.6 kg z osią i zaciskiem , przy rozmiarze chyba xxl i jednak rurach które mają teren wytrzymać, szosa czy gravel mogą mieć lżejsze rury.

Pięknie wyszedł, chociaż czarny Brooks by chyba  ładniej wyglądał :P.  Co w końcu za amor?
  Tak wyszło z Brooksem że przeszedł ze starego roweru, trochę nie gra jak jest goły rower, jak wiszą torby bordo to już pasuje. Amor to Rock Shox Reba 100mm.

Dawaj ze sztywnym, nie zjeżdżasz z K2, by Ci amortyzacja potrzebna była... a koszyki na widelcu same się nie zawieszą!
Może w tym tygodniu założę sztywny. Amora nigdy nie miałem a od podstawówki chciałem, i jest wspaniały, na urlopie pokazywał możliwości.
Brooks wszystko psuje. Jak zwykle.
Literówka  w tytule.
Reszta bardzo w porządku (chociaż wolałbym sztywniaka). Satysfakcji, zadowolenia, przyjemności...

Dużo ludzi niesłusznie się z niego śmieje. Mi się podoba. 

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Wrz 2021, 21:20 »
Ładny sprzęcik, klasyczny góral pod ciężkie wyrypy; przy takim właścicielu to raczej nie będzie się nudzić :P

Offline Mężczyzna RS

« 4 Wrz 2021, 21:36 »
... klasyczny góral pod ciężkie wyrypy...
A tę klasykę, to w czym odnajdujesz?

...
Dlaczego to moja ocena jest niesłuszna? Tobie się podoba, mnie nie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Wrz 2021, 21:44 »
A tę klasykę, to w czym odnajdujesz?

Stal, szerokie opony, amortyzator, typowy napęd - klasyczny, "czysty" góral, bez jakichś dziwnych kombinacji jakie się pojawiają w nowych sprzętach. Poza tym to już coraz rzadsza kombinacja - wyższej klasy osprzęt i koła w zestawieniu ze stalową ramą.

Offline Mężczyzna Thedio

« 4 Wrz 2021, 21:48 »

...
Dlaczego to moja ocena jest niesłuszna? Tobie się podoba, mnie nie.

Bardziej mi chodziło o przypadkowych ludzi którzy się dziwią i pytają czy takie "dziadkowe" siodełko jest wygodne. Ułożyło się i jest super a to ważniejsze niż aspekt wizualny.  Do twojej oceny nic nie mam, to przecież indywidualna sprawa.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 4 Wrz 2021, 21:55 »

Dziękuję.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna RS

« 4 Wrz 2021, 22:11 »
Mój post nie miał charakteru zaczepki. Był tylko prośbą o doprecyzowanie, bez złych zamiarów, chociaż przyznaję, że bez emotek (których zacząłem unikać), może nie być to jednoznaczne.
Rower mi się naprawdę podoba. O Brooks'ie nie ma sensu dyskutować, wiemy dlaczego.

Klasyczność według Wilka mnie nie przekonuje - mamy odmienną definicję klasyki, jak widać.
Dla mnie, klasyczna może być uznana pozycja kierownicy względem siodła (o ile sztyca nie została wywalona w kosmos na potrzeby sesji zdjęciowej) i raczej niewiele ponad to. No, może jeszcze za wysoka rama, jak na współczesne standardy.

Chętnie bym przeczytał coś o jaskrawych wadach i zaletach tego roweru z pozycji właściciela.
Co Cię zaskoczyło na plus i minus?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 4 Wrz 2021, 22:13 »
Wygląda super i pewnie tak jeździ. Malowanie ramy "dziwne", więc trudno kolorystycznie dobrać Brooksa - mnie się całościowo bardzo podoba.

Amortyzator to dobra decyzja, bardzo się przydaje. Amortyzator wcale nie wyklucza koszyków. Nie trzeba nawet go nawiercać Od braku amortyzatora jest drugi rower, więc sugestie, że lepiej mieć sztywny są nie na miejscu ;)

Oczywiście można, a nawet należy dla zasady doczepić się, że nie ma baranka, ale kierownica nie jest całkiem prosta, więc pewnie i tak jest wygodny.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 4 Wrz 2021, 22:24 »
Bardziej mi chodziło o przypadkowych ludzi którzy się dziwią
Naprawdę przejmujesz się opinią przypadkowych ludzi?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Wrz 2021, 22:28 »
Amortyzator to dobra decyzja, bardzo się przydaje

Dokładnie, w terenie amortyzator to jest podstawa. Nie bardzo do mnie przemawia ta gravelowa moda na sztywne widelce w terenie. Im trudniejszy teren tym ten amortyzator więcej wnosi i zauważalnie podnosi komfort jazdy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum