Autor Wątek: O Karamba!  (Przeczytany 7866 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: O Karamba!
« 6 Wrz 2021, 08:05 »
Malowanie super, babciowe brooksy zawsze na propsie. Jeśli miałbym się czegoś czepiać, to brzydkich opon.

W temacie amortyzacji z motorowerów w rowerach - ludzie to montowali do rowerów Ukraina, do Rometów, u mnie na fyrtlu jeździł wigry 3 z bujadłem od simsona. Ale też Gary Fisher pokazywał kiedyś jakieś zdjęcia z czasów Clunkers roweru górskiego z bujadłem pantografowym od jakiegoś motocykla., także główki calowe i albo 1 i 1/4 nie stanowiły przeszkody nie do przejścia.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 6 Wrz 2021, 09:02 »
Thedio, ale fajny rower złożyłeś!
Spore szarpnięcie, ale na długie lata.  Koła DT SWISS ale co konkretnie?
Zastanawia mnie czemu hamulec tylny dałeś na zewnątrz ramy?
Ja mając tak w swoim gravelu narzekam na to umiejscowienie i wolę schowany w trójkącie ramy od środka. Ale pewnie czymś się sugerowałeś?

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 17 Wrz 2021, 09:45 »
No, no - toś pan zaszalał  :) Bardzo fajna "zabawka", niech służy długo i dobrze. 
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
« 6 Lis 2021, 19:10 »
Chwilę zeszło zanim założyłem sztywny widelec. Po paru przejechanych kilometrach stwierdzam że jest fajnie sztywno, ale w terenie już muszę bardziej uważać na prędkość. 

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 6 Lis 2021, 20:34 »
Z innej beczki - modrzew.
Nie jestem buddystą (a przynajmniej nie w pełni), ale wydaje mi się, że sztywny wideł w rowerze terenowym jest bardzo buddyjski - prowokuje (a raczej zmusza) do podnoszenia kwalifikacji, zdobywania umiejętności i prowadzi do refleksji o ludzkiej niedoskonałości oraz nieprzewidywalności świata.
W swoich wielu rowerach zostawiłem tylko jeden amortyzowany (wiadomo, Cannon Ultra), ale reszta to sztywniaki.
Gdyby nie siodło, to napisałbym, że ładna maszyna.
Tak, czy siak, fajnie, że jest, jeździ i cieszy.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 6 Lis 2021, 21:00 »
@RS - pięknie i trafnie napisane.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 6 Lis 2021, 22:15 »
Z normalnym widłem mi się podoba - taki minimalistyczny i 'czysty' projekt ;)
No dobra, może te dwa blaty na korbie trochę staroświeckie, ale cóż...

@RS - ja wbiłem na poziom 'only rigid' - nie mam czegokolwiek z amortyzacją w stajni  8)

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 6 Lis 2021, 23:48 »
Siodło może niezbyt piękne, ale na pewno bardzo przyjazne dla niektórych okolic.

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
« 7 Lis 2021, 10:07 »
Rs,  ładnie napisane, dziś jak będę na przejażdżc to będę rozmyślał nad tą filozofią. Dzięki.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 7 Lis 2021, 19:30 »
Gdyby nie siodło, to napisałbym, że ładna maszyna.
Już tyle razy chciałem zamienić swojego, w dodatku sprężynowego, na coś innego, lepiej wyglądającego na gravelu, ale potem siadam sobie tyłkiem na niego i w ogóle zapominam, że można mieć problemy z tyłkiem podczas jazdy i...tak od 13 lat zmieniam na coś ładniejszego.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 7 Lis 2021, 19:44 »
że sztywny wideł w rowerze terenowym jest bardzo buddyjski - prowokuje
Po kolejnym strzale po łapach może sprowokować do ulżenia sobie wulgaryzmami, karma wraca, a jaka karma, taka mantra.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 8 Lis 2021, 08:55 »
wizualnie wolę go na sztywnym widelcu, zdecydowanie.
A korba 2 rzędowa daje zdecydowanie więcej możliwości z biegami, dałem identyczną.
Przyjemności z jazdy.
A wiesz jak fajnie w nocy bez amora, pełno niespodzianek
« Ostatnia zmiana: 8 Lis 2021, 09:01 EASYRIDER77 »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Lis 2021, 11:56 »
Z innej beczki - modrzew.
Nie jestem buddystą (a przynajmniej nie w pełni), ale wydaje mi się, że sztywny wideł w rowerze terenowym jest bardzo buddyjski - prowokuje (a raczej zmusza) do podnoszenia kwalifikacji, zdobywania umiejętności i prowadzi do refleksji o ludzkiej niedoskonałości oraz nieprzewidywalności świata.
Wątpliwe teorie. Sztywny widelec w terenie to zmusza do bardziej asekuranckiej i wolniejszej jazdy, a stopień umiejętności terenowych wcale nie zależy od posiadania widelca sztywnego czy amortyzatora, jest stały i zawsze w przypadku posiadania amora pozwala na więcej.

Ile daje amortyzator - wystarczy przejechać dłuższy odcinek bez żadnych większych trudności terenowych, po prostu z nierówną np. lekko kamienistą nawierzchnią. Nie wymaga to żadnych umiejętności technicznych, w sztywnym rowerze po prostu ręce biorą to co wybiera amortyzator

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 9 Lis 2021, 12:34 »
Argument o podnoszeniu umiejętności jest częściowo słuszny, ale posiadanie amortyzatora ma też wpływ na zmianę stylu jazdy. Na przykład z amortyzatorem może nie być warto omijać kamienia - i to wcale nie z lenistwa, tylko przejeżdżanie na wprost wiąże się często z mniejszym ryzykiem uślizgu.

Amortyzator za to zdecydowanie pogarsza czucie roweru, jest kolejną rzeczą do serwisowanie i w większości przypadków jest zbędny.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Lis 2021, 18:20 »
Amortyzator za to zdecydowanie pogarsza czucie roweru, jest kolejną rzeczą do serwisowanie i w większości przypadków jest zbędny.

Zbędny to jest tylko jak po terenie jeździmy mało. W każdym innym przypadku stanowi wartość dodaną do jazdy terenowej - zwiększa frajdę, pozwala na większą prędkość, czy pokonanie dróg i przeszkód, które bez niego są ciężkie do zrobienia, oszczędza ręce i nadgarstki. Jadąc trasę PGR (gdzie nie ma specjalnych trudności technicznych  jest to trasa na gravel) ja na zjeździe po prosu puszczałem hamulce, a ludzie na gravelach zjeżdżać musieli asekuracyjnie i do tego ich dłonie mocno obrywały

Oczywiście amortyzator jest droższy niż widelec sztywny i wymaga serwisu, ale to oczywistość, rowery MTB są z zasady droższe od rowerów sztywnych; coś za coś. Natomiast dorabianie jakiś teorii o wyrabianiu techniki przez jazdę na sztywnym widelcu dla mnie jest nieporozumieniem, wystarczy większa prędkość i większa trudność trasy by zobaczyć ile to wnosi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum