Autor Wątek: Szwecja, Nynäshamn, Sztokholm i okolice przez tydzień  (Przeczytany 2829 razy)

Offline Mężczyzna AdamSenior

• Trzeba mieć marzenia aby je spełniać
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 19.06.2021
Dzień Dobry,
po udanej wyprawie z Krakowa do Manchesteru w lipcu,
zaproszono mnie do Szwecji na uroczystość 50-lecia małżeństwa mojego brata ciotecznego.
Pomyślałem dlaczego nie z rowerami.
Impreza będzie tylko parę godzin w sobotę a resztę urlopu spędzę na siodełku.
Mam takie więc pytanie do forumowiczów, jaka jest najczęściej pogoda w tej części Szwecji jaką wymieniłem w tytule.
Pozdrawiam Adam

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
A w jakiej dacie, bo pogoda w Sztokholmie we wrześniu różni się od pogody w grudniu.
https://www.accuweather.com/pl/se/stockholm/314929/october-weather/314929?year=2021
Pod linkiem jest prognoza pogoda na październik i poniżej średnie historyczne temperatury dla poszczególnych dni października.

Jedziemy od 13 do 22 października.
Mam nadzieję że pogoda będzie mi przychylna tak jak w czasie wyprawy do Anglii. :)

Diver, dziękuję za linka. :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Sprawdzisz prognozy 11-12 października to będziesz coś wiedział.
Teraz to możemy pogadać o klimacie w okolicach Sztokholmu, a nie o pogodzie.

A 14 jak wyjadę na rowerze z promu to się przekonam organoleptycznie, :)

Wiem że te prognozy potrafią się szybko zmieniać. Przerobiłem to w lipcu.
Mam nadzieję  że nie będzie tak źle. :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Październik w Szwecji to już jest wyzwanie pogodowe, szczególnie jak się źle trafi, trzeba się liczyć z temperaturami koło 10 stopni i mniej. A gdy to połączyć z deszczem to już się robi wysoko zawieszona poprzeczka. Też wiele tu zależy od tego jaki rodzaj noclegów planujemy. Noclegi pod dachem jednak znacznie zmniejszają to jak przeszkadza pogoda, w przypadku namiotu to już większe wyzwanie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Sprawdzisz prognozy 11-12 października to będziesz coś wiedział.
Teraz to możemy pogadać o klimacie w okolicach Sztokholmu, a nie o pogodzie.
Szacun dla rozróżnienia pogody od klimatu.

Nie martw się Adam. Temperatury około 10st i niemal stały deszcz wcale nie przekreślają jazdy. Szybko się przyzwyczaisz.
Warun to dobry namiot. Żadnych bzdur o konieczności dachu nie słuchaj.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Warun to dobry namiot. Żadnych bzdur o konieczności dachu nie słuchaj.

Nie, dobry namiot wcale nie jest taki ważny, wystarczy taki na poziomie Decathlonu, natomiast ważniejsze jest by był większy, by nie przycierać o ścianki, np. 2-os dla jednej osoby itd. Kluczowe to są ciuchy , materac i śpiwór, wtedy trzeba mieć zupełnie suchy komplet do spania i śpiwór, który pozwala się sensownie wyspać.

Ale nie oszukujmy się, jazda w warunkach deszczowych w Skandynawii w październiku - to już jest wysoko zawieszona poprzeczka. Oczywiście dać się da, tylko niewiele osób będzie to już bawić.  To trzeba dysponować zarówno niezłym sprzętem, doświadczeniem, a przede wszystkim samozaparciem, niezbędnym w takich warunkach. I tutaj dla sporej części osób nocleg pod dachm sporo wniesie, bo rozkładanie czy składanie obozowiska w deszczu poniżej 10 stopni to specyficzna przyjemność  ;).

Dlatego kluczową sprawą jest nastawienie osoby co jedzie, jakie ona ma podejście do deszczu. I sprawdzenie prognoz krótko przed startem, bo to będzie kluczowe, bo padać przecież wcale nie musi.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
10 stopni i deszcz to tu było przedwczoraj ;). Niezależnie od tego czy kwatera, czy namiot, dobrze będzie wziąć albo mocną lampkę albo książki, bo w październiku w Sztokholmie noc ma już prawie 14 godzin.

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
Polecam odwiedzić wyspę Gotland. Możesz tam się dostać promem z Nynanshamn do Visby.

Polecam odwiedzić wyspę Gotland. Możesz tam się dostać promem z Nynanshamn do Visby.
Jak tylko dopracuję trasy i terminy to Gotlandię też mam w planie. Zależy od pogody. :)
Myślę że się uda.

10 stopni i deszcz to tu było przedwczoraj ;). Niezależnie od tego czy kwatera, czy namiot, dobrze będzie wziąć albo mocną lampkę albo książki, bo w październiku w Sztokholmie noc ma już prawie 14 godzin.
W kwietni tego roku rozpocząłem moją przygodę z rowerem w Solcu Zdroju przy 3 stopniach. Brrrrr.....

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum