Autor Wątek: Maraton Podróżnika 2022 - dyskusja i zgłaszanie kandydatur.  (Przeczytany 30373 razy)

Offline Mężczyzna Marek_lbn

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 28.05.2013
Ciężki będzie wybór.
Fuji Sportif 1,5 D, Accent Nordkapp.

Offline Mężczyzna dzesio

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.02.2014
Po jakich drogach są takie maratony podróżnika? Mam na myśli nawierzchnie.
pzdr

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
Trasa super, wczoraj kiedy pisałeś o organizacji Kaszubskiej Wyprawki w innym wątku pomyślałem że chętnie bym w te rejony jeszcze raz się wybrał. Masz mój głos, bo Mikołajki czy Suwałki mam pod domem, a Kaszuby bardzo lubię. Mylof wypadnie w nocy, więc raczej zamknięte będzie, a szkoda, bo warto zajrzeć.

Po jakich drogach są takie maratony podróżnika? Mam na myśli nawierzchnie.
pzdr
asfaltowe, impreza typowo szosowa

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Kurcze, takie fajne rejony proponujecie to może i sam się pokuszę na udział ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Mylof wypadnie w nocy, więc raczej zamknięte będzie, a szkoda, bo warto zajrzeć.

Tak, Mylof tylko dla trzysetkowiczów, albo niezwykle szybkich pięćsetkowiczów. Tylko chyba nie po to robi się 400 km w 13 godzin, by potem zatrzymać się na pstrąga  ;D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
U mnie Kaszuby wygrywają. Bezapelacyjnie.

I to mimo tego, że to:
Dojazd
Bezproblemowy. (...) Do Bydgoszczy dojeżdżają bezpośrednie pociągi z wielu miejsc kraju
jest bujdą. Sprawdzałeś bezpośrednie połączenia ze Szczecina?  ;D

Marek

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
Sprawdzalem. Casus Szczecina zmusił mnie zastąpienia zwrotu "z każdego zakątka kraju" zwrotem "z wielu miejsc Polski"  ;D To chyba wszystko przez remont torów między Piłą a Szczecinem, który planowo ma się skończyć 21 października. Wówczas spółka PKP Intercity zaprasza Ciebie na pociąg pociągu IC Staszic relacji Szczecin - Warszawa.

Specjalnie jednak dla Ciebie przygotowałem alternatywną ofertę, pt. zwiedzaj Polskę z pociągami osobowymi! Kiedyś jechałem jakoś podobnie. Skończyło się tym, że w Pile nie zdążyłem na przesiadkę i zmuszony byłem z Cinkiem pójść na piwo do pobliskiego baru.

« Ostatnia zmiana: 15 Paź 2021, 11:26 olo »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Zwróćcie uwagę, że z Bydgoszczy trzeba jechać wąską DK25 i to jeszcze z weekendowym ruchem w piątek. Sens mają stacje Błądzim(przesiadka w Bydgoszczy) lub Nakło(Intercity).

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
No heloł, robię trasę maratonu bez krajówek i miałbym pchać Was na krajówkę by dostać się do bazy? Proszę mi tu bez takich! ;D

Zasadniczo są dwie opcje dojazdu. Jedna to wzdłuż DK25 do Koronowa po asfaltowej drodze rowerowej, aczkolwiek z tego co pamiętam niestety są odcinki szutrowe. Uczciwie przyznaję, że nie jechałem tamtędy rowerem od 4 lat, więc dokładnie nie pamiętam.Ta droga rowerowa jest oblegana przez rowerzystów robiących sobie wycieczki do Koronowa. W pakiecie przejazd drogą rowerową po świetnym moście. Za Koronowem doskonały, pusty leśny asfalt przez Sokolę Kuźnicę.

Druga opcja to jazda przez Samociążek.

wariant 1:https://ridewithgps.com/routes/37783197

wariant 2:https://ridewithgps.com/routes/37783185

« Ostatnia zmiana: 17 Paź 2021, 22:20 olo »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
A to przepraszam, faktycznie zasugerowałem się StreetView, gdzie żadnego ddra nie widać.

Offline Mężczyzna lukidra

• Na forum od: 08.05.2018
Pamiętam jak przed Północ Południe myślałem, że Pomorze i Kaszuby są płaskie, po czym strasznie klnąłem na te krótkie górki pokonywane w deszczu min w okolicach wspomnianego Egiertowa...
Do mnie bardziej trochę przemawiają Mazury, bo tam jeszcze nie byłem. A i poza tym trzeba chyba wkoncu wynagrodzić starania Pawła, bo to jego trzecia kandydatura z rzędu...
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Mężczyzna lukidra

• Na forum od: 08.05.2018
Plakat trochę marketingowo kłamie, gdyż nie będzie zera kilometrów po krajówkach. Będziecie musieli pojechać krajówką przez kilkaset metrów w centrum Kamienia i Sępólna Krajeńskiego i jakieś 80 metrów w Egiertowie. Dróg wojewódzkich tylko ok. 60 km. Omijamy miasta, ale nie zabraknie miejsc gdzie można zrobić zakupy.
Z tymi krajówkami i wojewódzkimi to już nie przesadzajmy, bo w Bieszczadach celowo puściłem DK wiedząc, że jest znikomy ruch. I to było dobre kilka kilometrów po serpentynach. Był też fragment starej czwórki w okolicy Sędziszowa Małopolskiego i też nikt jakoś nie narzekał. Podobnie fragment Wielkiej Pętli Bieszczadzkiej po DW. Czasami droga wojewódzka ma znacznie większy ruch, niż DK.
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
Dokładnie, liczy się znajomość tych dróg. Ja po DK 16 na odcinku od granicy do Mrągowa zrobiłem kilka tysięcy kilometrów, dalej w stronę Olsztyna jest już ruch znaczny więc tam bym trasy nie puścił. Natomiast druga DK pod domem to 65, ja nie boję się jeździć w dużym ruchu, ale tej drogi unikam jak ognia.

Offline Mężczyzna KondzioLBN

• Miasto:
  • Na forum od: 11.06.2021
Stoję w rezerwie. Piękne trasy są na Roztoczu ale już tu byliście😊.
Myślę że za rok albo dwa zgłoszę trasę.
Dobrej zabawy!

Roztocze jest super. Zgłaszaj trasie ja napewno będę na nią głosował  ;D

Co do aktualnych kandytatów to ciężki wybór, ale serce podpowiada Mazury. „Mazury cud natury”. Chociaż te Kaszuby :P :P . Trudna sprawa  ::)
Mosso TCA730

Offline Mężczyzna mw

• Miasto: Puszcza
  • Na forum od: 15.04.2011
Na pewno przed maratonem wszystko zweryfikuję byście wiedzieli jak najlepiej dojechać do ośrodka.
:lol: Jakoś nie widzę na mieście ;) Wariant trzeci mocno pojechałeś. Nie poleciłbym zwłaszcza szosowcom. Remont na Smukalskiej do 2023 bodajże, później płyty i kiepski asfalt a nawet brak na Relaksowej. Za mostem na Brdzie budowa DDR jeszcze nie skończona (nie wiem jaka nawierzchnia będzie). Od Bożenkowa do Samociążka nowa DDRka szutrowa-gravelowa.
W pierwszym wariancie szutrowy fragment od ul. Opławiec do restauracji Ugotowany.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum