Autor Wątek: Maraton Podróżnika 2022 - dyskusja i zgłaszanie kandydatur.  (Przeczytany 30380 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Faktycznie, z trzecim wariantem trochę popłynąłem :-) O remoncie na Smukalskiej nie wiedziałem, to faktycznie sporo zmienia. Ja tam dawniej szosówką śmigalem prosto na północ, przez las do Bożenkowa, ale wiadomo, że każdy ma inną tolerancję jeśli chodzi o brak asfaltu.

A jeśli chodzi o ddr do Bożenkowa, to wiesz: jak ktoś nie chce jeździć ddrami, to lepiej żeby jechał tamtędy niż krajówką.
« Ostatnia zmiana: 17 Paź 2021, 22:51 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
Z Dupki przez krainę Górali nizinnych w Beskidy.
[/size]

Witam.
Wspólnie z Tomkiem ( Wycior ) chcieliśmy zgłosić kandydaturę na MP 2022.
Tomek zajmuje się sprawami organizacyjnymi i komunikacją :), ja jestem autorem tras, odpowiadam za kontakty z "lokalsami", reklamę i marketing   Opisy są wspólne.
Termin - 4-5 czerwca 2022

Baza:
Siedlec, gmina Janów, powiat częstochowski.
SSM Siedlec usytuowane jest na Dupce z widokiem na Pustynię Siedlecką i Piekło. Bardzo klimatyczne miejsce, położone niedaleko Złotego Potoku, z mnóstwem tras rowerowych, z bogatą ofertą gastronomiczną, agroturystyczną i oczywiście z turystycznymi atrakcjami.
Mamy wstępną rezerwację na dwie noce, w terminie MP. Ośrodek będzie zarezerwowany w całości dla Uczestników. Do dyspozycji 55 miejsc noclegowych ( w pokojach wieloosobowych ), w standardzie turystycznym, oczywiście możliwość rozbicia namiotów .
Miejsce na ognisko, grilla. Duża liczba miejsc parkingowych.
Możliwość zorganizowania śniadania w sobotę.
Na miejscu trzy sklepy, w asortymencie - lokalne browary.
Koszty (ceny na rok 2021):
- koszt z pościelą to jest 28,00 zł od miejsca
- koszt z własnym śpiworem 22,00 zł od miejsca
- koszt z własnym namiotem i korzystaniem z infrastruktury sanitarnej schroniska to 10,00 zł od osoby
https://orlegniazda.pl/accommodation/159508/szkolne-schronisko-mlodziezowe-w-siedlcu

Dojazd:
Miejsce jest dobrze skomunikowane.
Dla miłośników kolei: najbliższa stacja kolejowa Lusławice znajduje się w odległości zaledwie 9 km. Dojazd ze Śląska, jak również z Krakowa przyjaznymi rowerzystom Kolejami Śląskimi do stacji Poraj, Masłońskie-Natalin - około 15 km do bazy. Z samej Częstochowy dojazd rowerem zajmie godzinkę czasu.

Dla zmotoryzowanych: bardzo dobry dojazd na miejsce startu samochodami:
- 4 km do trasy 46
- węzły autostradowe w Dźbowie lub Woźnikach

Trasy:
Najlepsze z możliwych, sprawdzone na własnej skórze, niesamowicie widokowe, z najlepszymi asfaltami w okolicy, z duszą, mające to coś co sprawi, że znów tam wrócisz, idealnie wpisujące się w idee Maratonu Podróżnika, które zabiorą cię w miejsca nieodkryte, nieznane, pełne magii...

500 km - https://ridewithgps.com/routes/37754977
300 km - https://ridewithgps.com/routes/37747745

500 km - królewski dystans, prawdziwa perełka. Zahaczymy o zamki, przemkniemy obok Grzędy Rzędkowickiej, zerkniemy na Okiennik Wielki, zjedziemy na chwilę do doliny Pilicy, by po chwili wzlecieć na wzgórze Stożkowate z charakterystycznym zamkiem.
Malowniczymi  kotlinkami Strzegowej, a później płaskimi wyżynnymi dróżkami z westernowym akcentem dojedziemy do Pieskowej Skały. Następnie wjedziemy w Dolinki Podkrakowskie - odwiedzimy te znane, jak również te o których istnieniu mało kto słyszał.
Na moment zjedziemy do Doliny Wisły, by po chwili znów podziwiać okolice z góry. Może zobaczymy: Srebrną Górę, Kalwarie, Tatry...
Chwilę później przemkniemy przez krainę magiczną, ulotną, gdzie wciąż można spotkać górali nizinnych. A z Marcówki oczarowani pomkniemy obok Jeziora Mucharskiego, wdrapiemy się na Drwalówkę żeby zobaczyć Dolinę Skawy, Beskidy: Makowski, Mały, Wysoki. Przetniemy Beskid Żywiecki, otrzemy się o Trójstyk, a na deser Beskid Śląski z Szarculą, Wisłą Czarne, Jezioro Żywieckie, Międzybrodzkie. Schyłek dnia zastanie nas w Dolinie Karpia skąd już tylko kilka chwil by znów znaleźć się na Jurze.

300 km - już na wstępie niespodzianka. Pojedziemy na północ i nie po to żeby kolejny raz zerknąć na Sokole Góry, Olsztyn tylko zapoznamy Mstów ze Skałą Miłości, zakolem Warty i zabytkowym klasztorem. Odwiedzimy Lelów, Dzibice i często pomijaną Górę Zborów. Później widokowe perełki od Skarżyc do Świniuszki. Z dolinek wybrałem Dolinę Racławki z cudnym kościółkiem w Paczółtowicach. A dalej kolejne atrakcje: Krzeszowice i Tenczynski Park Krajobrazowy. Doliną Wisły do Babic zerknąć na zamek Lipowiec. Dalej już ciągle na północ, na krańce Jury lub początki - Wzgórze Kromołowiec. Na koniec Leśniów, Ostrężnik i Brama Twardowskiego.

Punkty żywnościowe:
Po drodze będą dostępne liczne sklepiki, punkty gastronomiczne i miejsca w których będzie można chwilę odpocząć i nabrać sił przed kolejnymi górkami, hopkami i podjazdami. Po prostu na bogato.
Pomimo tego mam pomysł na lokalizację PŻ dla obu tras. Na „300” - lokal przyjazny kolarzom, z renomą. Na „500”  skorzystałbym z rozwiązania sprawdzonego już na innych maratonach, a moim zdaniem dość dobrego.
Na wieczornym i nocnym odcinku również atrakcje - dla miłośników  hot – dogów i  kawy w papierowych kubkach, a po drodze znajdziecie całodobowe punkty przystankowe.

Assistance: 😊
Zarówno trasa 300 jak i 500 km na nocnym, porannym odcinku daje możliwość ( w razie kłopotów, pecha, awarii, braku motywacji ) skorzystania z bliskości linii kolejowej i sprawnego powrotu do bazy lub innych wybranych przez Was punktów docelowych.

Gminy do zdobycia:
Na trasie 500km - 51 gminy (Janów, Niegowa, Żarki (2), Włodowice,  Myszków, Zawiercie, Ogrodzieniec, Pilica, Wolbrom, Trzyciąż, Sułoszowa, Jerzmanowice-Przeginia, Krzeszowice, Zabierzów, Liszki, Czernichów, Brzeźnica, Wadowice, Stryszów, Zembrzyce, Sucha Beskidzka, Maków Podhalański, Zawoja, Stryszawa, Koszarawa, Jeleśnia, Radziechowy-Wieprz, Węgierska Górka, Milówka, Rajcza, Istebna, Wisła, Szczyrk, Buczkowice, Łodygowice, Czernichów, Porąbka, Andrychów, Wieprz, Zator (2), Babice, Chrzanów, Trzebinia (2), Bukowno, Bolesław, Dąbrowa Górnicza, Łazy.)

Na trasie 300km - 28 gmin (Janów, Olsztyn, Żarki (3), Mstów, Kłomnice, Przyrów, Lelów, Niegowa, Kroczyce, Włodowice, Zawiercie, Myszków, Łazy, Ogrodzieniec (2), Klucze, Dąbrowa Górnicza, Bolesław, Olkusz, Jerzmanowice-Przeginia, Krzeszowice, Alwernia, Babice, Chrzanów, Trzebinia, Bukowno.)

Na obu trasach nie zabraknie Wam podjazdów wyciskających łzy z oczu, szaleńczych prędkości na zjazdach, widoków zapierających dech w piersi i niezapomnianych wrażeń z pokonywania trasy. Wszystkie zebrane w czasie maratonu pozytywne emocje dadzą swój upust w wybuchu radości w chwili osiągnięcia mety i pozostaną z Wami jeszcze na długi czas – aż do następnego MP 😊

Głosuj na Jurę.

Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Super, brawo Góral, brawo Wycior, mamy trzy kandydatury :-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Damsik

• Miasto:
  • Na forum od: 30.07.2018
Głosujcie na trasę Górala. Jako jurajski reprezentant polecam z całego serca, świetne rejony na rower. Zagłosujcie, a nie pożałujecie.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Chciałoby się pojechać wszystkie trzy.

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
Komuś chyba mało górek po ostatnich dwóch edycjach :D
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Chciałoby się pojechać wszystkie trzy.
To akurat nie jest zabronione.
Co więcej, jeśli pojedziesz teraz i wyrobisz sobie zdanie na ich temat, to przyda się na głosowanie.  ;D

Marek

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
W moich rodzinnych okolicach jurajskie trasy zostały wg mnie poprowadzone świetnie. Nawet niedawno wyasfaltowany odcinek pomiędzy Skarżycami a Kromołowem (106-110km na trasie "300") będzie można odwiedzić, jeśli wygra ta kandydatura, a piękny jest tam widok na Okiennik Wielki. Należy tylko poparzeć się wstecz z góry którą się pokona  :)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Północna część jurajskiej "pięćsetki" dla mnie fajna, tak jak i "trzechsetka". Beskidy mam dość objeżdżone ale mimo to wolałbym góry jechać za dnia. Gdyby start był w okolicach Krakowa czy Wadowic... Z drugiej strony ze względu na dużą gęstość zaludnienia i sąsiedztwo miast sobotni ruch samochodów w południowej części trasy bywa spory... Sam nie wiem  :-\ ???
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
Uwaga jeśli chodzi i trasę dla kandydatury od Górala i Wyciora.

Droga DW948 jest w remoncie i będzie przez najbliższe 3 lata. Będzie raczej przejezdna ale będą wahadła na pewno. Być może też sfrezowana nawierzchnia. To jest dokładnie kilometraż pomiędzy 350 km a 360 km :) DW948 jest w remoncie od ronda w Kobiernicach do skrzyżowania z DW946.

I jedna uwaga apropo nawierzchni. Właśnie robi się nowa nakładka na zjeździe z Białego Krzyża w stronę Szczyrku. Więc od wiosny będzie można spokojnie śmigać :D :D :D

Tak propozycja bardzo ciekawa. Jednak jak dla mnie na chwilę obecną Kaszuby i okolice od Olo :D

Co do Jury to zastanowiłbym się, czy by między Węgierską Górką, a Milówką nie pojechać DDRką nad Sołą. Byłem tam w sierpniu i jest tam co prawda miejscami szuter, ale taki mocno twardy. Było tam też kilka przecięć tej DDRki, że trzeba było zleźć z roweru, ale wyglądało na czasowe remonty. Jak na moją tolerancję na szutry i nierówności, to jadąc nią "przed przejechaniem kawałka po DK1" było denerwujące, jadąc "po przejechaniu kawałka po DK1" było zajebiście.

Offline Mężczyzna Marek_lbn

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 28.05.2013
na chwilę obecną Kaszuby i okolice od Olo :D

Tak, tu masz rację.
Ja chyba bardziej jestem za Mazurami. Po prostu bardzo je lubię.
Fuji Sportif 1,5 D, Accent Nordkapp.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
Chciałbym dodać, bo nie napisałem wcześniej, że koszt noclegu to 70 PLN. Trochę drogo w porównaniu do pozostałych kandydatur, tym bardziej że warunki nie są hotelowe, a pokoje w większości są wieloosobowe.

Chciałbym dodać, bo nie napisałem wcześniej, że koszt noclegu to 70 PLN. Trochę drogo w porównaniu do pozostałych kandydatur, tym bardziej że warunki nie są hotelowe, a pokoje w większości są wieloosobowe.

Za dobę, czy za 2 dni?

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
Uwaga jeśli chodzi i trasę dla kandydatury od Górala i Wyciora.

Droga DW948 jest w remoncie i będzie przez najbliższe 3 lata. Będzie raczej przejezdna ale będą wahadła na pewno. Być może też sfrezowana nawierzchnia. To jest dokładnie kilometraż pomiędzy 350 km a 360 km :) DW948 jest w remoncie od ronda w Kobiernicach do skrzyżowania z DW946.

I jedna uwaga apropo nawierzchni. Właśnie robi się nowa nakładka na zjeździe z Białego Krzyża w stronę Szczyrku. Więc od wiosny będzie można spokojnie śmigać :D :D :D

Tak propozycja bardzo ciekawa. Jednak jak dla mnie na chwilę obecną Kaszuby i okolice od Olo :D

Skoro remont drogi ma trwać trzy lata to jest duże prawdopodobieństwo, że zaczną go na poważnie dopiero za dwa  ;D
Liczę na to,że Wiola ma inne zdanie. Szykujemy w razie awansu dodatkowe niespodzianki  :D

Co do Jury to zastanowiłbym się, czy by między Węgierską Górką, a Milówką nie pojechać DDRką nad Sołą.

Prawdopodobnie pojedziemy Traktem Cesarskim. Jest tam remont, ale na RTP wszyscy tam jechali, a do wiosny pewnie sytuacja się wyklaruje. Jest jeszcze kilka miejsc które mogą wymagać niewielkiej korekty. Na wszystko przyjdzie czas.

Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?