Autor Wątek: Islandia 2 czerwiec/lipiec 2022  (Przeczytany 2165 razy)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Islandia 2 czerwiec/lipiec 2022
« 7 Paź 2021, 15:01 »
Przyszedł czas na planowanie przyszłorocznych wyjazdów.
Postanowiłem wrócić na Islandię aby zobaczyć miejsca których poprzednim razem nie odwiedziłem.
Tym razem skupiam się na północnej i zachodniej części wyspy.
Wyjazd jest wstępnie planowany na 10-14 czerwca i potrwa między 21 a 28 dni.
Plan zakłada lot do Keflaviku a potem kolejny z Reykjaviku do Egilsstaði (chyba że będzie nas na tyle dużo że opłaci się wynajem busa co ma i swoje plusy). Dalej na kołach po trasie:

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1TzvZ9b-gmd333UhUJRDXmjX0n93RJuue&usp=sharing

https://ridewithgps.com/routes/37715567

Trasa w 70% procentach to asfalt pozostałe to szutry ale nie te najgorsze z islandzkich :)

Plan jest taki aby jechać po trasie bez spinki i jak już będzie się zbliżał czas powrotu, załadować się do autobusów i zjechać na lotnisko ;)

Ktoś chętny?
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Odp: Islandia 2 czerwiec/lipiec 2022
« 7 Paź 2021, 21:36 »
Pomijasz najdalej wysunięty na zachód kawałek Europy - Latrabjarg.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Paź 2021, 01:40 »
Europy to chyba jednak nie, co najwyżej Islandii ;)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 8 Paź 2021, 10:22 »
Z premedytacją pominąłem ten fragment ale jak współjadący będą chcieli to czemu nie.
Ja jak zawsze składam propozycję trasy, a potem można trasę zawsze zmienić to tylko linia na mapie.
Co do określania czy to najdalsza cześć europy czy już początek Ameryki to pytanie jak na to patrzeć.
Każdy zobaczy co chce. ;)

Offline Mężczyzna Daras

• Miasto: Kąpino
  • Na forum od: 01.07.2017
« 8 Paź 2021, 11:51 »
Ciekawie. Już zaczynam przekonywać żonkę by dała zgodę.

______o
         ~\<,_
       (_)/ (_)
Train hard, race easy

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 8 Paź 2021, 12:07 »
Zapraszam serdecznie, a jak już dostaniesz "zgodę" to dawaj znać.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 8 Paź 2021, 12:16 »
Wyprawa zapowiada się bardzo ciekawie. Trasa dość ambitna i może być ciężka do przejechania, szczególnie w części fiordów zachodnich, jeśli pogoda nie będzie zbyt łaskawa. No, ale to na Islandii zawsze jest loteria.
Pomysł ze startem z Egilsstaðir uważam za bardzo dobry - też tak kiedyś ze Zbyszkiem pojechaliśmy. Tylko, że my wjechaliśmy w interior kierując się na Askję. Z Reykjaviku do Egilsstaðir przelecieliśmy samolotem wewnętrznych islandzkich linii lotniczych. Nie było z tym żadnego kłopotu, bo rowery zabierali bez problemu mimo, że samolot był dość mały.
Co to za  strona, z której pobrałeś mapkę Islandii z zaznaczonymi tak wiele ciekawych miejsc?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 8 Paź 2021, 13:13 »
W czasie poprzedniej wycieczki byliśmy już na Askji teraz czas na inne obszary.
Czy mógłbyś opisać ja przewieźliście rowery z lotniska międzynarodowego w Keflaviku na lokalne w Rejkiawiku, orz samym samolocie. Czy były cały czas w kartonach czy mieliście je rozpakowane itp.

Mapa to zbiór informacji z różnych miejsc w sieci jednak podstawa to mapa utworzona przez Tomasz G***. Wszystko masz w ramce opisowej do tytułu mapy.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 8 Paź 2021, 14:24 »
Z lotniska w Keflaviku do lokalnego lotniska w Reykjaviku pojechaliśmy taksówką. Taką trochę bagażową, bo bez trudu zmieściły się w niej wielkie "ruskie" torby z naszymi sakwami, jak również dwa rowery w kartonach. W planach mieliśmy przejechać do Reykjaviku na rowerach ale kiedy okazało się, że tak jadąc nie zdążymy na samolot do Egilsstaðir, musieliśmy wziąć taksówkę. Nie pamiętam dokładnie ile kosztowała ale była dość droga.
Tak więc, nasze rowery leciały w kartonach. Choć na pewno nie było takiego wymogu, bo byliśmy świadkami jak pasażerowie z Islandii nadawali rowery bez żadnego opakowania.
Te wewnętrzne linie lotnicze to były chyba Flugfelag Islands. A samolot, którym lecieliśmy wyglądał tak:

Dodam jeszcze, że po przylocie do Egilsstaðir obsługa lotniska cierpliwie czekała aż poskładamy rowery i wyjdziemy z poczekalni.
« Ostatnia zmiana: 9 Paź 2021, 06:53 marek.dembowski »
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna pwcr

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.05.2020
« 20 Paź 2021, 21:14 »
fajnie, zawsze marzyłem o Islandii a co dopiero o rowerowaniu w Islandii  :icon_smile:  wstępnie chętny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum