Autor Wątek: Przerobienie główki dolnej ramy ze sterów zintegrowanych na półzintegrowane  (Przeczytany 2999 razy)

Offline Mężczyzna Navi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.05.2015
Cześć - mam problem z dokończeniem składania roweru. Kupiona bardzo okazyjnie nowa rama z Cannodale Synapse Adventure 2016 alu miała mieć główkę pod widelec taper, a okazało się, że to jest 1 i 1/8 i w dodatku pod stery zintegrowane. Mam do tego roweru już kupiony fajny widelec karbonowy tapered pod tarcze i zmiana ramy lub widelca nie bardzo wchodzi w grę, jak zobaczyłem aktualne ceny komponentów rowerowych, a fajne okazje w brytyjskich sklepach rowerowych też chyba już nie wrócą z uwagi na brexit.

Chciałbym powalczyć z tym co mam - wiem, że są stery umożliwiające założenie widelca taper 1,5 cala w ramie pod 1 i 1/8 - ale wtedy gdy rama jest pod stery półzintegrowane. Do tego minimalny wymiar średnicy osadzenia dolnej główki ramy wynosi 44mm, a u mnie jest 41,8.

Pomysł mam taki, żeby wyfrezować większy otwór w główce dolnej ramy (średnica zewnętrzna dolnej główki to ponad 52mm i ścianka ma ok. 4,5mm i więc po zebraniu materiału zostałoby ok 2,3mm - czyli mniej więcej tyle co na ściance górnej główki) oraz zlikwidować przewężenie na który opierają się łożyska dolnych sterów integrowanych.

Zastanawiam się tylko, czy tak jest ok i czy może być ścianka główki ramy tej samej grubości na górze i dole główek ramy. Wiem, że to trochę drutowanie - ale nie mam innych opcji ramę wyrwałem za 500zł, a widelec za 100zł - teraz nie jestem w stanie znaleźć sensownego karbonowwego widelca pod tarczę na 1 i 1/8 w cenie sumy tych komponentów, a jako że to będzie mój 5 rower nie jest to priorytet wydatków.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013

Pomysł mam taki, żeby wyfrezować większy otwór w główce dolnej ramy (średnica zewnętrzna dolnej główki to ponad 52mm i ścianka ma ok. 4,5mm i więc po zebraniu materiału zostałoby ok 2,3mm - czyli mniej więcej tyle co na ściance górnej główki) oraz zlikwidować przewężenie na który opierają się łożyska dolnych sterów integrowanych.

2,3  mm to chyba ryzykowne nieco. Największe siły działają na stery na dole...

Ale albo pomierzyłeś albo policzyłeś źle.

52 - 44 = 8 mm (czyli zostanie ścianka 4 mm, nie ma tragedii)
A jeśli ścianka ma teraz 4,5 mm to  4,5+4,5+41,8 = 50,8 mm
50,8 - 44 = 6,8 (czyli ścianka 3,2 mm)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Navi

Dzięki za zwrócenie uwagi. Rozmawiałem jeszcze z jednym serwisantem i odradził mi ten pomysł, nie tyle z uwagi na grubość ścianki, co na problem ze znalezieniem kogoś kto wykona to precyzyjnie i bez błędu. Będę szukał widelca pod 1 1/8.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Jest jeszcze opcja dotoczenia przejściówki 41,8mm/1,5". Tuleja spasowana tak aby dało się ją wprasować w gniazdo w ramie. Jak mniejsza średnica wewnętrzna w główce ramy pozwoli to tuleja może mieć dodatkowy stopień aby też się tam wprasowała. I wtedy nie ma konieczności frezowania, a wprasowanie to żaden problem. Czyli zrobić coś podobnego do gniazda półzintegrowanego osadzanego w ramie.
« Ostatnia zmiana: 25 Paź 2021, 11:20 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline miodul

• Miasto:
  • Na forum od: 26.10.2021
    • https://plumeria.sklep.pl/sadzonki
misiek widzę że determinizacji Ci nie brakuję ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Z wszystkich pomysłów ten ostatni przemawia do mnie najbardziej i daje największe szanse ocalenia ramy i zębów.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Navi

Ale i tak musiałbym zlikwidować przewężenie w gnieździe, albo zrobić tuleje na tyle długa, a to zbyt zmieniłoby geometrię ramy. Muszę to jeszcze sobie przymierzyć. Ale pomysł ciekawy, dzięki bo na to nie wpadłem.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Jest jeszcze opcja dotoczenia przejściówki 41,8mm/1,5". Tuleja spasowana tak aby dało się ją wprasować w gniazdo w ramie. Jak mniejsza średnica wewnętrzna w główce ramy pozwoli to tuleja może mieć dodatkowy stopień aby też się tam wprasowała. I wtedy nie ma konieczności frezowania, a wprasowanie to żaden problem. Czyli zrobić coś podobnego do gniazda półzintegrowanego osadzanego w ramie.

Jak się ma kumatego ślusarza z tokarką to dać mu to do obejrzenia i coś wymyśli.
Zrobiłbym tuleje redukcyjną, która opierała by się o gniazdo (bieżnię) łożyska zintegrowanego, a z drugiej strony byłaby gnizadem dla łożyska (maszynowe, stożkowe, standard dla 1 1/8)
Żadnego wprasowywania w ramę (to skomplikowane i ryzykowne);

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum