Autor Wątek: MTB czy Gravel?  (Przeczytany 10558 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: MTB czy Gravel?
« 24 Lis 2021, 15:06 »
Pokaż ten rower co Ci tak przy nim waga nie pasuje.
Najważniejsze czy Ci pasuje pozycja. Poza tym jeżeli ten rower źle jedzie bo taką ma geometrię albo jest wół bo jest, no to nic nie poradzisz. Zdarzają się takie rowery. Mój gravel z dodatkami pewnie też tyle waży ale jestem nim zachwycony bo fruwa.
Więc nie wiem czy chodzi o wagę bo to cyfry czy wagę podejrzewasz jego "mulastość"

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 24 Lis 2021, 17:38 »
Akurat opony potrafią drastycznie zmienić charakterystykę roweru. Zmieniłem na szersze i lżejsze o pół kilograma, rower lepiej zachowuje się na zjazdach (wcześniej miałem wrażenie, że przelecę przez kierownicę), mimo swoich obręczy lepiej "siadły" i nie bujały na zakrętach.

Mułowatość roweru może też wynikać ze zbyt wąskiej kierownicy. U mnie zmiana na szerszą kompletnego muła zmieniła w bardzo zwrotny rower.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 24 Lis 2021, 18:24 »
Nie lubię ciężkich rowerów.
Myślałem nad Conti TerraSpeed + CST Tirent oraz mechaniczne zaciski dwutłoczkowe, klony TRP Spyre, skoro HB100 nie dają rady.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 24 Lis 2021, 19:01 »
Zmieniłem na szersze i lżejsze o pół kilograma, rower lepiej zachowuje się na zjazdach (wcześniej miałem wrażenie, że przelecę przez kierownicę), mimo swoich obręczy lepiej "siadły" i nie bujały na zakrętach.

Gienia po zmianie opon na 42c stała się takim mułem, że aż mi się nią jeździć nie chce ;P więc 5mm szerokości na slickowej oponie rzeczywiście robi różnicę... Tak samo zmiana napędu z 2x, na 1x daje sporo do 'zrywności' (choć niektórzy upierają się, że to kwestia owalnych zębatek, na których jeżdżę)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 24 Lis 2021, 21:38 »
qbotcenko

Warto iść w owale? Czujesz różnicę na plus w porównaniu do standardowych?

« 24 Lis 2021, 21:48 »
Czytałem, że owale są przydatne do jazdy w terenie, bo pozwalają uzyskać lepszą płynność przy niskiej kadencji. Myślę, że coś w tym jest. Na owalu jest odczucie, że rower ma wspomaganie.

Jak się uprze to da się kupić owale pod 2-rz. Ale to faktycznie trzeba się uprzeć.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 24 Lis 2021, 22:23 »
Warto iść w owale? Czujesz różnicę na plus w porównaniu do standardowych?

Czuję różnicę podczas ruszania - w sensie jakby większy moment obrotowy był. Ale nie jest to różnica jakaś dramatyczna - ot, po prostu, jeśli masz wybór, to bierz owala, jeśli nie, wiele nie tracisz ;)

@Edit
Łatwiej na owalu zerwać przyczepność startując na światłach ^^

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 24 Lis 2021, 22:27 »
Ja z kolei czytałem, że owal pomaga w jeździe pod górę.

Mam w planach kupno tarczy i z ciekawości pewnie wezmę owala, żeby się przekonać :)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 25 Lis 2021, 17:50 »
Czytałem, że owale są przydatne do jazdy w terenie
Czuję różnicę podczas ruszania
Ja z kolei czytałem, że owal pomaga w jeździe pod górę.

No proszę. Same zalety owalnych tarcz. Na początku lat '90 ubiegłego wieku też pewnie tak mówili. Z czasem okazało się, że to skórka za wyprawkę. Owalne tarcze w zasadzie nie dawały nic, oprócz dobrego samopoczucia jeżdżących na nich kolarzy. Temat zarzucono. Minęło 30 lat i nagle mamy nowość! Owalne tarcze! Historia zatoczyła koło i znów słychać o niesamowitych wręcz właściwościach owalnych tarcz.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 25 Lis 2021, 19:01 »
Zarzucono, bo utrudniały zmianę przełożeń, a nie dlatego, że wrażenia z jazdy były złe. Mamy teraz napędy 1x, więc owale odświeżono nieco.

My home is where my bike is.

« 25 Lis 2021, 19:13 »
No proszę. Same zalety owalnych tarcz. Na początku lat '90 ubiegłego wieku też pewnie tak mówili. Z czasem okazało się, że to skórka za wyprawkę. Owalne tarcze w zasadzie nie dawały nic, oprócz dobrego samopoczucia jeżdżących na nich kolarzy. Temat zarzucono. Minęło 30 lat i nagle mamy nowość! Owalne tarcze! Historia zatoczyła koło i znów słychać o niesamowitych wręcz właściwościach owalnych tarcz.
Na szosie owal wiele nie daje. Tutaj mowa o rowerach terenowych. Wyobraź sobie, że jedziesz w terenie i na stromym podjeździe natrafiasz na korzeń. Jeśli przy okrągłej zębatce w złym momencie natrafisz na ten korzeń, to możesz nie dać rady przekręcić korby. Przy owalu cały obrót jest bardziej płynny, bo masz wspomaganie w momencie, w którym ramiona korby są niekorzystnie ustawione.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 25 Lis 2021, 19:21 »
Elipsa (choć to nie była elipsa, tylko dziwaczny czworokąt z zaokrąglonymi rogami) sprzed 30 lat była nieco inaczej usytuowana w stosunku do linii korb niż obecnie.
Inaczej się rozkładają siły. Teoretycznie, teraz wygląda to bardziej rozsądnie.
Jeździłem na starym BioPace bardzo dużo - szału nie było, ale nie mam porównania do współczesnych owali.
Przydałby się tu ktoś, kto takie porównanie ma.
Istnieją teorie, że wbrew oczekiwaniom, w pewnych zakresach kadencji, mogły bardziej obciążać kolana, niż zakładano.
Problemów ze zmianą przełożeń osobiście nie zaobserwowałem, ale wiele się o tym mówiło, to prawda.
Na pewno też koszty produkcji były większe, a moda przemijała.

Ed.
Nie, to chyba chodziło o to, że BioPace prowokuje do obniżania kadencji, co może prowadzić do kontuzji kolana.
Ach, ta moja pamięć. Jest taka nieprzewidywalna...

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 25 Lis 2021, 20:53 »
Miałem korbę biopace, próbowałem różnych orientacji blatów, z radością się jej pozbyłem (zadziałał czynnik psychologiczny - nowszy LX hollowtech wyglądał zdecydowanie lepiej), przynajmniej od 15 lat dostępne są owalne blaty rotora na różne rozstawy śrub - zawrotnej kariery nigdy nie zrobiły.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 25 Lis 2021, 21:04 »

Widać, że już mocno z tematów sprzętowych wyleciałeś.
Od dobrych paru lat owalne tarcze są w  użyciu i na szosie i w MTB. Znam wiele opinii użytkowników, bo na wyścigach ultra to coraz popularniejsze rozwiązanie - i są zdecydowanie pozytywne. Oczywiście to nie jest jakiś ogromny przełom, jak ktoś oczekuje że mu od tego prędkość skoczy to nie rozumie tematu. To służy płynniejszemu kręceniu, lepszemu wykorzystywaniu martwych stref jakie są w okrągłych korbach.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 25 Lis 2021, 21:27 »
Miałem korbę biopace
Też miałem. Chyba pierwsza korba jaką kupiłem "świadomie". Nie mam z nią ani dobrych ani złych wspomnień. Chwaliłem się, ze mam owal, ale jakoś jego dobrodziejstw nigdy nie dostrzegłem. Złych stron też nie.
Zaintrygowało mnie, ze napisaliście, ze obecne "owale" są, jak zrozumiałem, udoskonalone wobec tych pierwotnych?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum