Autor Wątek: Busch muller IQ-x E czy można zasilać dynamem.  (Przeczytany 15004 razy)

Offline Mężczyzna Navi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.05.2015
Lampka kupiona na licytacji i okazało się, że to model do rowerów elektrycznych (literka E), świeci podłączona do dynamo, ale mam obawy jak to zniesie na dłuższą metę? Czy można lampkę do prądu stałego zasilać prądem zmiennym w dłuższej jeździe?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Załóż prosty mostek Graetza z małym kondensatorkiem i po problemie.
Z drugiej strony skoro świeci i nie miga to raczej już ma w środku ten element.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Tu masz opis wg producenta: https://www.bumm.de/files/Produkte/Bedienungsanleitung-E-Bike-Scheinwerfer-IQ-X.PDF
This headlight is suitable only for connecting to a DC power source from 6 to 60 V (e.g. the battery of an e-bike). Never connect it to an AC power source (e.g. a dynamo)!
Tak więc na wprost lepiej nie podłączaj.
Oczywiście to nie rakieta kosmiczna i spokojnie można sobie poradzić z tym problemem w warunkach amatorskich jeśli ma się odrobinę pojęcia jak te elektrony śmigają.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Na str. SONa podział jest na dedykowane lampki do rowerów bio i e.
E nie jest bio.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Navi

Wiem, że ten model nie jest przeznaczony pod dynamo. Na prądnice mają ten model bez literki e, ale on ma 100 lux, a ten 50% więcej. Czy zrobienie tego mostka rozwiąże problem i wtedy prąd przemienny z dynamo nie uszkodzi lampki?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
NIE,

Jeszcze przydał by się stabilizator napięcia.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
120 Lux
Suitable for 9-48 V DC supply
High beam headlight
Regular mode: 120 Lux
Pushing the handlebar button activates 170 Lux high beam light
Requires at least 16 W nominal output of the drive system's light connection

Tyle(16 W) to z dynama nie będzie, ale podejrzewam, że ta lampka może opalać.  :lol:

Skoro podpiąłeś i działa, to działa. Czy podziała dłużej, nie wiadomo. Podejrzewam jednak, że nie świeci zbyt jasno.

Offline Mężczyzna Navi

Ok, więc taj lampki nie można zasilać z dynama, bo padnie. Tak się u mnie stało i musiałem załatwić nowa. Teraz podłączyłem to przez prosty transformatorek ac/dc tak jak ktoś tu polecił, problem ze brakuje podtrzymania podczas postoju.

Czy można kupić prosty moduł z kondesatorem i to podłączyć?  Czy ktoś coś takiego instalował?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Transformatorek ac/dc?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Moim zdaniem lepiej polować na prawidłową wersję. Te pod dynamo są droższe, ale po pierwsze lepiej dopłacić 100 zł i mieć gotowe. Po drugie wszelkie moduły umożliwiające używanie z dynamo też coś kosztują, więc nie jest to taka czysta oszczędność. Trzeci argument jest taki, że potem ta dodatkowa elektronika będzie gdzieś poza lampką - trzeba zabezpieczyć przed wodą i gdzieś przymocować.

Podsumowując marnujesz czas, pieniędzy wiele nie oszczędzasz, ale za to masz gorszy finalny efekt.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Transformatorek ac/dc?

To się nazywa prostownik (mostek prostowniczy + kondensator).
Zasilanie tej lampki (jak sie zdążyłem zorientować do 48V) powinno dac max 48V. Więc stabilizator nie jest konieczny (dydanmo daje przy standardowych prędkościach napięcia w tej okolicy).
Dodałbym tylko diodę zenera tak na 45V/5W aby zabezpieczyć przed wysokim napieciu z dynama jeżeli lampka nie obciąża prądnicy.

Ale ten układ el. trzeba zabezpieczyćprzed wilgocią, obudowa, lepiej kupić dedykowaną do prądu AC z dynama.

Offline Mężczyzna Navi

Lampka w tej wersji kosztowała 100 zł. Mostek prostowniczy (dzięki za poprawienie), to 14 zł + obudowa 5zł. Lampka w wersji na dynamo to najtaniej 360zł. A ten system co mam zrobiłem sobie też na wtyk usb i mogę wziąć do drugiego roweru i mieć fajne oświetlenie z powerbank. Świeci to z dynama i tego mostka super - jednak optyka robi swoje.

Podtrzymanie zrobię jednak poprzez tylne światło (topline plus brake), tam już jest wbudowany kondensator, w sumie to zależało mi na podtrzymaniu z tyłu głównie.

Offline Mężczyzna Navi

Mam dodatkowe pytanie do osób kumatych w prądy :)

Zrobiłem nieco testów zasilając lampkę z dynama przez mostek prostowniczy o taki:

https://allegro.pl/oferta/mostek-prostowniczy-8a-18v-ac-do-dc-modul-filtr-9494799483?fromVariant=11887090553

oraz powerbank bezpośrednio i delikatnie lepiej świeci na powerbank.

Czy zmiana na mocniejszy mostek poprawi jasność światła np. na taki:
https://allegro.pl/oferta/mostek-prostowniczy-6a-36v-ac-dc-gotowy-modul-11887090553?fromVariant=9494799483

A może trzeba zastosować jeszcze inny gotowy moduł, który bezpiecznie zamieni prąd z dynama, nie zabierając mocy?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Te moduły nie nadają się do dynama.

Najlepiej zrobić mostek prostowniczy z diod Schottky.
 To co linkowałeś, oraz dostępne moduły prostownicze są zbudowane z diod prostowniczych (nazwijmy "zwykłych") które mają duże spadki napięcia przy prądzie ok. 1A (jaki z dynama zwykle płynie).

Diody Schottky do takiego mostka (1A napięcie max 60-100V) to np.
BAT49,
SB2100,
SB1100,
SS26
SB260
Spadek napięcia na takiej SS26 to ok 0.4V. Zwykłe prostownicze, przy takim prądzie maja ponad 1V.
Ogólnie, mniejsze spadki napięcia na diodach to mniejsze straty energii.
Kondensator filtrujący trzeba stosować jeżeli lampka nie ma takiego juz w środku.

No i kwestia napięcia.
Wszystkie elemnety powinny byc na napięcie min. 60V (diody i kondensatory) ponieważ dynamo nieobciążone (a zawsze trafią się takie momenty) daje napięcie do 60V.

Dodatkowo, jeżeli lampka jest cały czas pod napięciem, a wyłącznik światła nie odcina zasilania, to trzeba się upewnić jakie max. napięcie toleruje elektronika lampki i do tego napięcia dobrać diodę Zenera która będzie ograniczała wysokie napięcie z dynama.

Jeżeli nie ma ogranicznika (diody Zenera) to tylko kwestia czasu (i prędkości :)) jak padną kondensatory i inne półprzewodniki w lampce.
« Ostatnia zmiana: 1 Gru 2022, 16:21 sinuche »

Offline Mężczyzna Navi

Dzięki @sinuche, a czy można kupić taki gotowy moduł, albo może wystarczy przelutować któryś z komponentów do tego co mam? Przelutowanie konkretnego komponentu ogarnę, ale żeby zrobić od podstaw taką płytkę to nie.

Lampka którą mam nie ma wyłącznika, cały czas świeci i jest to wersja do e-bike. Już jedną taką załatwiłem podłączając do dynama bezpośrednio. Teraz podłączona przez ten mostek działa ok, ale fajnie byłoby gdyby świeciła z pełną wydajnością 150 luxów (wersja na dynamo ma 100 luxów).

Ogólnie bardzo polecam te lampki - świeci jak mini xenon w samochodzie, w porównaniu do poprzedniej lampki co miała chyba 20-30 lux to przepaść. Bardzo też pomaga z pieszymi, bo jak widzą snop światła to są bardziej czujni na chodniku i spodziewają się że coś jedzie. Lampki te można często znaleźć na wyprzedaży allegro po 100-170 zł

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum