Autor Wątek: Busch muller IQ-x E czy można zasilać dynamem.  (Przeczytany 14997 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Niestety gotowego mostka na diodach schottky nie kupisz.
Ale można wykorzystać płytkę z modułu który posiadasz (8A to przewymiarowany mostek)
Wylutowujesz mostek z płytki a w to miejsce wlutowujesz 4 diody Schottky 1A/ 60V (są oznaczenia na mostku +, -  w te same otwory) wg. schematu:

Kondensator wymieniasz na taki o wyższym napięciu np. 63V ale o  mniejszej pojemności (będzie mniejszy gabarytowo, tak by się zmieścił), bo mniejszy prąd będzie płynął do obciążenia.

Dodatkowo, równolegle z wyjściem na lampkę lutujesz 5W diodę zenera na odpowiednie napięcie (jakie? zależy od napięcia max. lampki, trudno określić zdalnie :))
To jest najsłabszy punkt konstrukcji - dynamo przy prędkościach ok 40km/h daje napięcie w ok. 60V. To że przy małych prędkościach działa, nie znaczy że przy dużych nie spali lampki. Jeżeli lampka świeci nie ma problemu, obciążenie wymusza odpowiedni spadek napięcia, ale przy wyłączeniu  lampki napięcie idzie w górę (zależy od prędkości może być 60V).
Ogranicznik jest konieczny.
« Ostatnia zmiana: 1 Gru 2022, 17:01 sinuche »

Offline Mężczyzna Navi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.05.2015
Dzięki za fachowe objaśnienie i schemat @sinuche!

Czyli ten mostek, który posiadam nie ma wbudowanego ogranicznika? Czy dobrze rozumiem?

Lampka ma 48v ze strony producenta i jeszcze taki plik znalazłem:
50 Lux
Suitable for 5-48 V DC supply
Extensive beam pattern
Close range light
Daytime running light
Requires at least 7.5 W nominal output of the drive system's light connection

https://www.bumm.de/files/Produkte/WEB_Anleitung_IQ-XE.pdf

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Wszystkie elemnety powinny byc na napięcie min. 60V (diody i kondensatory) ponieważ dynamo nieobciążone (a zawsze trafią się takie momenty) daje napięcie do 60V.

Dodatkowo, jeżeli lampka jest cały czas pod napięciem, a wyłącznik światła nie odcina zasilania, to trzeba się upewnić jakie max. napięcie toleruje elektronika lampki i do tego napięcia dobrać diodę Zenera która będzie ograniczała wysokie napięcie z dynama.

Jeżeli nie ma ogranicznika (diody Zenera) to tylko kwestia czasu (i prędkości :)) jak padną kondensatory i inne półprzewodniki w lampce.

można dać dwie diody zenera zaraz za dynamem:

Dodatkowo dodałbym termostat na 70*C do nich przyklejony jakimś klejem teromprzewodzącym, bo ich spalenie może być spektakularne. Dzięki temu cała elektronika może być na niższe napięcie, a w szczególności kondensator, który będzie sporo  mniejszy i zarazem dużo pojemniejszy. Poza tym im mniejsze maksymalne napięcie diody schottky tym mniejszy spadek będzie miała. Włącznik przed diodami zenera, żeby układ nie pobierał prądu i się nie grzał jak nie jest używany.

IQ-X E - Suitable for 5-48 V DC supply

Z dynama pod obciążeniem więcej jak 12V to za chiny nie będzie. Dałbym Zenery 15V/5W, kondensatory na 25V w tym elektrolit jak największy.

Wszystko dolutować na pająku do tego modułu też się da.

Tak wygląda lutowanie tego w praktyce:

Diód jest 6, dwie zenera i 4 schottky. Termostat i kondensatory.

Z tym termostatem trochę przesadziłeś :D

Ale racja, grzeją się.
Ja dałem 2 zenerki na 24V (szeregowo, za mostkiem) razem 48V.
Przy wyższym napięciu odcięcia (zenera) wydziela się mniejsza moc na diodach (ale 2x5W to musi być)

Jak odetniesz na 15V to jednak więcej mocy się wydziela (dynamo przy takim napięciu generuje większą moc niż na 48V)

Z tym termostatem trochę przesadziłeś :D

No nie wiem, jak się spalą te diody, to pociągną za sobą resztę elektroniki. Na takim ostrzejszym zjeździe przy odłączonym odbiorniku, spali się wszystko w pył.  :icon_twisted:

Ale racja, grzeją się.
Ja dałem 2 zenerki na 24V (szeregowo, za mostkiem) razem 48V.

No właśnie je trzeba dać przed i na mniejsze napięcie, mniejsze prądy prostowniczych przy biegu jałowym, mniejsze napięcia mniejsze problemy mniejsze kondensatory etc. A przy podłączonym odbiorniku i tak napięcie na całym układzie mocno spada i tak wysokie napięcie jest niepotrzebne "roboczo". Zenerki i termostat to po prostu zabezpieczenie biegu jałowego, podczas normalnej pracy nie biorą udziału w całym procesie, a układ dzięki temu prostszy.

Przy wyższym napięciu odcięcia (zenera) wydziela się mniejsza moc na diodach (ale 2x5W to musi być)

Jak odetniesz na 15V to jednak więcej mocy się wydziela (dynamo przy takim napięciu generuje większą moc niż na 48V)

Nie podejdzie do 15V zanim nie zaczniemy naprawdę szybko zjeżdżać z jakiejś górki (oczywiście przy podłaczonym odbiorniku). Dlatego koniecznie lampkę wyłaczamy przed diodami zenera.

Nie podejdzie do 15V zanim nie zaczniemy naprawdę szybko zjeżdżać z jakiejś górki (oczywiście przy podłaczonym odbiorniku). Dlatego koniecznie lampkę wyłaczamy przed diodami zenera.

No tak jest.

Tylko w moim układzie nie ma wyłącznika (nie chciałem dodatkowego, zawodnego elementu mechanicznego).
Cała ładowarka działa non-stop, nie wyłączam tego (tylko kabel przy dynamie).
Przetwornica jest na max. 60V i wszystko hula. Nawet kondensator nie jest zbyt pojemny, przetwornica sobie radzi.

W naszym przypadku z lampką na nieznane (myślę że kilkanaście volt) napięcie, dodanie zenerki na 15V może być jednak lepszym pomysłem.
A jednak jest napięcie max. 48V dla lampki. :icon_idea:
Więc można odcinać, powiedzmy na 40-44V zenerami.
A sama lampka sobie ustali optymalne napięcie pracy.

Dodatkowo, widzę moc konieczną do zasilania lampki 7.5W.
Zwykłe 3W dynamo tego nie da, mozna liczyc max na 5W.
Niestety, chyba tych  nominalnych lumenów z lampki nie uzyskasz.

« Ostatnia zmiana: 1 Gru 2022, 18:36 sinuche »

Offline Mężczyzna Navi

Panowie, a ile % więcej światła będzie w stosunku do tego mostka co jest teraz? >30% czy <10%. Bo jak podłącze powerbank to różnica jest ledwie zauważalna i szacuje ją na mniej niż 10%.

No tak jest.

Tylko w moim układzie nie ma wyłącznika (nie chciałem dodatkowego, zawodnego elementu mechanicznego).
Cała ładowarka działa non-stop, nie wyłączam tego (tylko kabel przy dynamie).
Przetwornica jest na max. 60V i wszystko hula. Nawet kondensator nie jest zbyt pojemny, przetwornica sobie radzi.

A ja głęboko wierzę w święte vaty  ;D dlatego odpuściłem sobie straty na rzecz kupnej elektroniki, która faktycznie prądu nie pobiera jak jest nie używana, mimo, że jest podłączona i gotowa do użycia.

W naszym przypadku z lampką na nieznane (myślę że kilkanaście volt) napięcie, dodanie zenerki na 15V może być jednak lepszym pomysłem.
A jednak jest napięcie max. 48V dla lampki. :icon_idea:
Więc można odcinać, powiedzmy na 40-44V zenerami.
A sama lampka sobie ustali optymalne napięcie pracy.

Dodatkowo, widzę moc konieczną do zasilania lampki 7.5W.
Zwykłe 3W dynamo tego nie da, mozna liczyc max na 5W.
Niestety, chyba tych  nominalnych lumenów z lampki nie uzyskasz.

Też tak myślę. Dlatego najlepiej kupić raz IQ-X na dynamo i cieszyć się, że wszystko działa jak trzeba. A jak już się siłować, to też wywalić elektronikę z lapmki i dać tam ogranicznik prądu, wtedy wszystko poleci z pełną mocą bez strat, a i włącznik przed zenerami się zrobi, a same zenery do obudowy przyklei, coby się chłodziły.

Panowie, a ile % więcej światła będzie w stosunku do tego mostka co jest teraz? >30% czy <10%. Bo jak podłącze powerbank to różnica jest ledwie zauważalna i szacuje ją na mniej niż 10%.
Oszacować można.
Diody prostownicze zamienione na Schottky to jest różnica spadku napięcia (powiedzmy z 1V na 0.4 = 0.6V) 0.6V na jednej diodzie.
W mostku są 2, czyli zyskujemy 1.2V mniejszy spadek napięcia. Pomnożone przez prąd, powiedzmy 1A  (przy maks. obciążonym dynamie) to nam daje 1.2W  - tyle watów zyskamy przez zmianę diod na Schottky.
Moc optymalnie obciążonego dynama to gdzieś 5-6W.
Czyli zyskujemy ok 20% mocy.

Mylę się gdzieś?

Offline Mężczyzna Navi

No 20% więcej mocy pradowej to pewnie będzie  ok 10% więcej mocy świetlnej, które obserwuje przy podłączeniu powerbank. To chyba sobie odpuszczę te lutowania.

A czy ten mostek prostowniczy co mam i link do niego podałem wcześniej to ma wbudowany ogranicznik napięcia?

A czy ten mostek prostowniczy co mam i link do niego podałem wcześniej to ma wbudowany ogranicznik napięcia?

Nie ma.

Przy napięciu max 48V lampk idoda zenera (ogranicznk) to na napięcie 40-44V powinna być.

Offline Mężczyzna Navi

Ok, dzięki. Jeśli będzie Lampka na sztywno podłączona bez włącznika i cały czas się świeciła, nawet w dzień to ten ogranicznik nie jest potrzebny?

Tutaj Użytkownik z innego forum z którym korespondowałem twierdzi że ta lampka ma wbudowany ogranicznik.

https://www.forumrowerowe.org/topic/247310-o%C5%9Bwietlenie-pod%C5%82%C4%85czenie-lampki-busch-muller-iq-x-e-ze-z%C5%82%C4%85czem-higo-b-mini/

Ok, dzięki. Jeśli będzie Lampka na sztywno podłączona bez włącznika i cały czas się świeciła, nawet w dzień to ten ogranicznik nie jest potrzebny?

Tak. Przy obciążeniu dynama napięcie na wejściu prostownika będzie niskie, kilkanascie volt max.
W chwili przerwania obw. obciążenia napięcie wzrośnie, ale to max. 48V może osiągnąć przy naprawdę dużej prędokości 40km/h i więcej.

Jednak, namawiam cię do zamiany mostka na diody Schottky (60V, 1-2 amperowe  nie są duże, zmieszczą się na płytce). To naprawde nie jest wiele pracy (odpada ogranicznik d. Zenera).

Offline Mężczyzna Navi

Ok, dzięki za Twoją pomoc.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum