/.../ Podobno zaczyna się koncepcję od ramy /.../PozdrawiamTomek
Zdaniem mym - od kół: rozmiar, maks. szerokość gum, dop. ciężar całk. zestawu, heble.Rama następnie.
/.../ Avaghon X29 - to chyba przez sentyment do wypustów Garego Turnera /.../
Myślę o zbudowaniu/zakupie roweru o charakterze bardziej uterenowionym, który by się nadawał na dalsze wyprawy w kraje gdzie nie zawsze jest asfalt (np. Namibia, Madagaskar).
Też przeszedłem tę drogę i kupiłem sobie górala za ok 5 tyś zł. Zwracałem uwagę na montowalność bagażnika i na maksymalną szerokość opon. Przed wyprawą na Bałkany wymieniłem kierownicę na trekingową i widelec na stalowy Salsy, odpowiadający geometrii amora. Na dalszy wyjazd warto też wymienić tylne koło na jakieś pancerne.
Można oczywiście iść w Rohloffy i Piniony, ale to moim zdaniem bardziej łechtanie się niż jakaś duża zmiana funkcjonalności.
po co robić robie pod górkę, skoro można od razu kupić frameset przystosowany do touringu?
Tylko po co robić robie pod górkę, skoro można od razu kupić frameset przystosowany do touringu?
Można też "ramę przystosowaną do turystyki", ale domyślam się, że jak się kupi po angielsku to rower jest szybszy