Autor Wątek: Angle Spacer - podkładka na koronę widelca pod główke ramy  (Przeczytany 1869 razy)

Offline pagin

• Miasto: Reda
  • Na forum od: 06.10.2008
W rowerze trekkingowym chciałbym podnieść główkę ramy o 10mm stosując bieżnię / podkładkę na koronę widelca pod główkę ramy.
Rura sterowa widelca, amortyzatora, jest prosta 1 1/8".
Podkładka jak na zdjęciu poniżej. Opis podkładki jest tutaj: https://www.bike24.com/p2399879.html
Czy ktoś stosuje / stosował takie rozwiązanie?
Jakie są wady i zalety w użytkowaniu?
Czy jest to bezpieczne?
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
To jest taka nieco grubsza bieżnia dolnego łożyska sterów. Nie widzę w tym jakiś niebezpieczeństw. Zmiana geometrii to  będzie bardziej z nazwy niż z jakiś odczuć. Główka ramy się podniesie o te zakładane 10 mm a suport mniej niż połowę tej wysokości. Jeśli założysz do używanego wcześniej z tą rama widelca braknie Ci rury sterowej o ile nie masz tam 10 mm dystansów do usunięcia.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline pagin

Wg opisu to jest bieżnia dolnego łożyska sterów zastępującą zwykle stosowaną bieżnię i zmniejszającą kąt nachylenia przedniego widelca o 0,5 stopnia. Chciałbym ją założyć na nowy widelec, więc nie powinno być problemu zbyt krótkiej rury sterowej.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Wg opisu to jest bieżnia dolnego łożyska sterów zastępującą zwykle stosowaną bieżnię i zmniejszającą kąt nachylenia przedniego widelca o 0,5 stopnia...

Zapytam z ciekawości: co ma dać zmiana tego kąta o 0,5 st. ?
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline pagin

Nowy amortyzator jest ok 15mm krótszy (wymiar Axle-to-Crown) od obecnego. Nie chcę, by za bardzo zmieniła się geometria roweru po zmianie amortyzatora. Stad pomysł na zastosowanie tej podkładki. Pozwoli mi podnieść główkę ramy o 10mm

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum