Autor Wątek: Buty czy ochraniacze na zimę?  (Przeczytany 6642 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: Buty czy ochraniacze na zimę?
« 23 Lis 2021, 21:05 »
Nie, nie mam tego problemu. Za to po włożeniu dodatkowo worka foliowego pewnie inaczej bym pisał
Zazdroszczę :) Powiem ci że ten worek foliowy u mnie daje radę i wcale nie zwiększa potliwości! Może dlatego że i tak mi się te stopy pocą okropnie :D ale w workach mniej się wychładzają.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 23 Lis 2021, 22:44 »
Zastosowałem raz jeden, dawno temu, ten patent, przy sporym mrozie i pracy na zewnątrz. Skarpetka, worek foliowy i druga skarpetka. Trochę pomogło, ale jakoś nie chodziło mi się w tym komfortowo. To i zapomniałem o pomyśle.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 24 Lis 2021, 17:15 »
Dzisiaj pojeździłem w zwykłych zimowych butach i w miarę ciepłej skarpecie. Jakaś godzina jazdy, czyli niewiele i stopa nie zmarzła, ale było ok 6 stopni, wiem że przy niższej temperaturze i ~3 godz. jazdy będzie zimno. Tu mógłby pomóc ochraniacz ocieplany i byłoby ok, ale czy są takie na zwykłe buty, ewentualnie kupić rowerowy kilka rozmiarów większy?
Widziałem też ocieplacze na palce stóp, ktoś z Was używał? 

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Lis 2021, 15:45 »
Na początek zainwestuj w najtańszą ocieplaną wkładkę do buta

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 26 Lis 2021, 21:36 »
Najzimniej jest mi w palce. Do tej pory jeżdżę w zwykłych butach, więc tam zimne powietrze nie dostaje się od spodu.

Żeby nie wydawać milion monet - znalazłem buty XLC cb-m07. Ktoś coś o nich?
Wstępne rozpoznanie to wydają się być całkiem ok.

jendrzych

• Gość
« 26 Lis 2021, 22:14 »
Kilka dni temu kupiłem Rogelli Artic, które zdają się być tym samym co ww. XLC. Do końca grudnia mam zakaz podejmowania jakichkolwiek wysiłkowych aktywności, więc czekam jak na szpilkach, a na razie podreptałem w nich po garażu. Rozmiar 42 pasuje mi idealnie (stopa 260mm) i jest zapas na skarpetę. Mają ocieplaną cholewkę - pianka po całości; pierwsze wrażenie: 4C i ciepło, ale na rowerze jest inaczej z odczuwaniem termiki w stopach, więc obstawiam, że dzięki nie za ścisłemu dopasowaniu będzie można regulować zakres użytkowania grubościami skarpet. Przy kilku stopniach powyżej zera, w cienkiej skarpetce powinno mi być nadzwyczaj komfortowo.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 26 Lis 2021, 22:56 »
Rzeczywiście podobne.

To zastanowię się:
- Rogelli Artic
- XLC cb-m07
Albo na bogato
- Fizik Artica X5 MTB

Ale co do tych ostatnich to nie wiem czy w moim przypadku jest sens tyle wydawać.

jendrzych

• Gość
« 26 Lis 2021, 23:12 »
Ciekaw jestem, czy te ostatnie są jakoś istotnie lepsze od dwóch modeli powyżej? Wyglądają na buty o podobnej termice, a marka z całą pewnością kosztowniejsza. Rogelli pierwotnie też były wyceniane na 600 PLN...

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 26 Lis 2021, 23:23 »
To już trzeba by zapytać kogoś kto jeździł w jednych i drugich, ale to mało prawdopodobne, że ktoś taki tu jest.
Gdybym wiedział, że są cieplejsze, wytrzymalsze to dołożyłbym te kilka stówek więcej. Za samą nazwę szkoda dopłacać.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 28 Lis 2021, 21:44 »
Mam już w zasadzie wszystko do jazdy w zimę (poniżej -5 a już na pewno poniżej -10 nie zamierzam jeździć) oprócz butów/ochraniaczy. Na razie jeżdżę w Adidasach Terrex, do tego skarpety z Decathlonu (niby bardzo ciepłe miały być, ale nie są) i ochraniacze Rogelli letnie przeciwdeszczowe. Daje to radę przy ok 0 stopni i godzinnej jeździe. Później już robi się za chłodno w stopy.
W sprawie butów niestety nie pomogę, ale polecam zacząć od dobrych skarpet, zwłaszcza że nie jesteś zadowolony z obecnych. Najbardziej zimowe warunki miałam dotychczas w Kanadzie, gdzie na przemian jeździłam na rowerze i chodziłam po górach. I tu, i tu miałam te same buty - salomon speedcross, czyli niskie buty do biegania. Bez goretexu, przemakające jak gąbka. Zawsze było mi jednak ciepło w stopy za sprawą grubych skarpet z merino (jakby co mogę poszukać nazwy). Zdarzało mi się jechać cały dzień na mrozie poniżej -5 stopni (najzimniej było -9) albo iść wiele godzin przez śnieg po kolana, nigdy nie zmarzły mi stopy. Nie twierdzę, że skarpety załatwią problem, ale na pewno mogą dużo pomóc.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 28 Lis 2021, 22:59 »
Buty to pewnie kupię XLC, ale jakbyś podrzuciła nazwę tych skarpet to będę wdzięczny.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 29 Lis 2021, 23:27 »
https://www.rei.com/product/825041/darn-tough-hiker-micro-crew-cushion-socks-womens

Nie sprawdzałam, czy do dostania w Polsce, ale na pewno są jakieś podobne.

Offline Mężczyzna patd

• Miasto: Tarnów Opolski
  • Na forum od: 13.05.2020
« 30 Lis 2021, 10:23 »
Co do butów Rogelli to są na bardzo wąską stopę. Z komentarzy o butach XLC również można to wywnioskować.

Latem jeżdżę w Shimano SH-ME 501 rozmiar 45 uchodzą za dosyć szerokie a i tak po dłuższej jeździe trochę mnie obcierają na boku.

Pytanie czy polecacie jakieś buty na szersze kopyto czy po prostu brać na zimę Shimano rozmiar 46?

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 30 Lis 2021, 10:59 »
Zimą przesiadam się na Northwave Fahrenheit 2.

Raczej moja stopa w tych butach nie wytrzyma konfrontacji z temperaturą -10, jak podaje producent, ale ten model jest wyraźnie szerszy od letniego MTB tego producenta. Można założyć cieplejszą skarpetę i nie powoduje to jakiegoś dyskomfortu.

L.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 30 Lis 2021, 17:13 »
https://www.rei.com/product/825041/darn-tough-hiker-micro-crew-cushion-socks-womens

Nie sprawdzałam, czy do dostania w Polsce, ale na pewno są jakieś podobne.

Dzięki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum