Autor Wątek: Garmin Cycle Map  (Przeczytany 2280 razy)

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
Garmin Cycle Map
« 28 Lis 2021, 00:53 »
Cześć mam takie pytanie.
Czy ktoś z Was orientuje się, czy mapy Garmin Cycle  Map w szczególności EU mają dane wysokościowe? Problem mam, taki, że od dzisiaj jestem posiadaczem 1030 plus i to urządzenie ma już wgrane między innymi takie mapy np. Europy. Próbuję wytyczyć trasę/ślad BaseCampem i niestety po przesłaniu do urządzenia, nie mam info ani o całkowitym wzniosie ani nie rysuje się profil wysokościowy. Co ciekawe stare trasy/ślady, które rysowałem też BC używając mapy TOPO PL Azymutu na poprzednim Edgu  teraz wysłane na 1030 plus są ok. A może gdzieś błądzę? Jakby ktoś, coś, będę wdzięczny.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Garmin Cycle Map
« 28 Lis 2021, 13:23 »
Jak pamiętam to nie ma tam danych wysokościowych i najprawdopodobniej z tego powodu nie wyświetla się profil  (ale już dawno tego nie używałem i mogę się mylić). Czy mapa zawiera takie dane możesz łatwo sprawdzić klikając dowolne miejsce; jeśli mapa ma takie dane to wyświetli się wysokość klikniętego punktu, jeśli nie - to nie; tylko trzeba wyłączyć inne mapy (jeśli mamy ich kilka). Możesz również mieć dane wysokościowe na samym śladzie, np. przepuszczając ślad z BaseCamp przez RWGPS - wtedy wyświetlą się również na mapie bez śladu (ale tylko podczas włączonej nawigacji po tym śladzie)

Trzeba jeszcze pamiętać o innej kwestii - czasem urządzenie zawiera ogólną mapę świata, niektóre z nich też mają dane DEM. Ale są to dane bardzo niedokładne, na potrzeby jazdy rowerem zupełnie niewiarygodne.
« Ostatnia zmiana: 28 Lis 2021, 13:29 Wilk »

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
« 28 Lis 2021, 13:43 »
Do danych wysokościowych jest osobna mapa - Garmin DEM Map EU. Tak przynajmniej jest w 830. Powinna być preinstalowana w urządzeniu. Sprawdź czy masz tą mapę i czy jest włączona.

Offline Mężczyzna DiDżej

« 28 Lis 2021, 21:14 »
Sytuacja jest dla mnie dość dziwna.
Mapa DEM EU jest na urządzeniu. Jak wyznaczam trasę na urządzeniu to profil się tworzy, wiadomo ile jest wzniosu oraz np. ile będzie na trasie podjazdów i jaki będą miały profil. Natomiast jak tę samą trasę rysuję na BC to jest zupełnie inaczej. Nie ma profilu, nie wiadomo ile wzniosu ale profil tego podjazdu jest. Co dziwne w BC nie ma już mapy DEM EU. Trochę dziwne. Albo gdzieś błądzę. Co ciekawe w zestawie mam mapę TOPO Africa i tam wszystko jest ok. Problemem jest tylko że nie da rady tam teraz pojechać, a w sumie szkoda.  ;) 
Albert Einstein

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Lis 2021, 21:35 »
Jeśli na urządzeniu planowanie z wykresem działa to znaczy, ze nie z urządzeniem czy jego mapą jest problem, tylko z BC. Bardzo rzadko tego używam, więc mogę jedynie przypuszczać, że chodzi tu o brak danych DEM mapy na BC, widać jak już ślad jest zapisany - to przenosi się na Edge w takiej formie jak był utworzony, czyli bez owych danych i w efekcie bez profilu.

Jak wspominałem można ślad z BC przepuścić przez jakiś serwis tworzący owe dane, wtedy profil już powinien być, tylko trzeba dokonać zapisu śladu w owym programie.

Offline Mężczyzna DiDżej

« 28 Lis 2021, 21:46 »
Tak to wygląda, że problem jest w BC. Nawet nie wiesz jak mnie to irytuje, że nie może działać tak po prostu. Oczywiście mogę sobie poradzić jak piszesz.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 28 Lis 2021, 21:47 »
Olej basecampa i użyj któregoś z serwisów online do wytyczenia trasy. Mam wrażenie, że Garmin na BC położył laskę i w zasadzie przestał ten soft rozwijać. I to chyba z 10 lat temu  :lol:

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Lis 2021, 22:11 »
Bo też i wraz z powstaniem serwisów do planowania powoli takie programy jak BC tracą rację bytu. Wygoda jest zdecydowanie po stronie serwisów on-line, natomiast programy typu BC coś wnoszą jeśli chcemy planować na mapie z danymi, których on-line nie znajdziemy. Ale to już rzadko kiedy jest taka potrzeba, bo mapy on-line są coraz dokładniejsze, nawet i na potrzeby terenowe zaczynają wystarczać.

Ja też długo planowałem na MapSource, ale przekonała mnie wygoda serwisów do planowania oraz fakt, że od razu na tej samej karcie widzi się profil wysokości, a to bardzo istotna funkcja przy planowaniu. Też i wysyłanie śladu do urządzenia jest wygodniejsze i nie wymaga kabla.

Offline Mężczyzna DiDżej

« 28 Lis 2021, 22:15 »
Chyba tak zrobię. Bo szkoda czasu. Do Edge to tylko FITy?
Albert Einstein

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Lis 2021, 22:19 »
Chyba tak zrobię. Bo szkoda czasu. Do Edge to tylko FITy?

Nie, możesz wgrać też i inne formaty jak np. GPX, urządzenie samo jej zmieni na kurs w pliku FIT

Offline Mężczyzna DiDżej

« 28 Lis 2021, 22:21 »
Dziękuję Wam. Działa. Bez BC. Mała rzecz a cieszy. Dzięki jeszcze raz. I po co ja się tyle lat męczyłem.  ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Lis 2021, 22:28 DiDżej »
Albert Einstein

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 29 Lis 2021, 11:10 »
Natomiast jak tę samą trasę rysuję na BC to jest zupełnie inaczej.
Tak zawsze było. Czasem, gdy masz podpięte urządzenie z mapą wysokościową, potrafi z niego skorzystać "w trakcie" jako dodatkowej i sobie wyliczyć wysokości.
Mapę DEM można "dokleić" do innej przez gmaptool

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum