Autor Wątek: Łożyska maszynowe  (Przeczytany 1038 razy)

Offline Mężczyzna karol1994cz

• Miasto: Zamość
  • Na forum od: 07.03.2018
Łożyska maszynowe
« 29 Lis 2021, 17:10 »
Witam, potrzebuję wymienić  w moich kołach łożyska maszynowe. Poleci ktoś coś dobrego?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Łożyska maszynowe
« 29 Lis 2021, 17:21 »
Łożyska maszynowe dzielą się na "chińczyki" i te pozostałe.
Jak będziesz w sklepie z łożyskami i powiesz "nie chińczyk", to oni już będą wiedzieć o co chodzi.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 29 Lis 2021, 18:06 »
... Poleci ktoś coś dobrego?

W swoich piastach użyłem łożysk FAG. Przed montażem zdjąłem osłony, dokładnie wypłukałem i nałożyłem smar. Fabrycznie było tyle co nic. Czy dobre nie wiem ale póki co żyją, nic złego się nie dzieje, koła kręcą się idealnie.     
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 29 Lis 2021, 20:01 »
FAG, INA - Niemcy; SKS - Szwecja; SNR - Francja, tak na szybko przychodzi mi na myśl.

Wszystko jednak się zeszmaca. Często teraz jeden zakład produkuje komponenty dla wielu producentów z tego samego materiału i na tych samych maszynach. Zatem efekt końcowy różni się jedynie opakowaniem. O przenoszeniu produkcji do Azji, nie wspomnę nawet. Ogólnie popatrz na ceny. Różnice w cenie "tego samego" łożyska mogą wynosić kilkaset procent. I tym bym się chyba kierował.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 29 Lis 2021, 21:46 »
...Wszystko jednak się zeszmaca...

Najprawdziwsza prawda, niestety  :( Kiedyś produkty renomowanych, uznanych marek wyróżniały się jakością, za którą się płaciło. Teraz też się płaci ale z jakością bywa różnie.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 29 Lis 2021, 23:03 »
Kupujecie łożyska, które katalogowo kręcą się po 40 000 obr/min i dziwicie się, że nie są zapieprzone do pełna smarem? A myślicie że kiedykolwiek były? Trwałość współczesnych łożysk jest gigantyczna, bez problemu chodzą po 50 000 h, ale piasty rowerowe są bez wyjątku źle skonstruowane - wszyscy chcą zdjąć masę. Spójrzcie na samochody - kiedyś łożyska piast naczep smarowało się co 40 000 km i mało które dożywały 200 000 km, a dzisiaj piasty mają po 3 000 000 km gwarancji.

Wracając do piast rowerowych - kup cokolwiek, ale montuj na prasce, a nie młotkiem.

« Ostatnia zmiana: 29 Lis 2021, 23:08 MCsubi »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum