Odnośnie wykonania haka do tego zabytkowego roweru.Zacząłby od wykonania projektu (w programie typu CAD), i wydrukowaniu w drukarce 3D plastikowego modelu. Następnie wybór materiału: Aluminium - zwykle takie elementy wykonuje się na maszynie CN, z Certalu (lub odpowiednika) jest twardszy i wytrzymalszy od PA6.Trzeba obmyśleć sposób mocowania (np. wykorzystać istniejące oczko na bagażnik);
a nie myślałeś kiedyś o komplecie piasta i przerzutka shimano hone? Kiedyś to wyprzedawali za śmieszny pieniądz. Hak niepotrzebny
Nie ma to jak kupić ramę bez haka przerzutki i mocowania pod tarcze jak się chce mieć rower z przerzutką i tarczówkami. Bo kupienie po prostu dedykowanej ramy jest za proste
A co do Certalu, polecam, bo wykonałem w nim parę elementów, To materiał konstrukcyjny, wytrzymalszy (twardszy) od 6060, czy 7005.
A po co się pakujesz w tarczowe hamulce?To jest bardzo duże utrudnienie w twoim przypadku (brak miejsca).Żeby było trudniej spróbuj jeszcze mocowanie do bagażnika (tylnego) zmieścić
Uważam, że pakowanie tarczówek do rowerów szosowych, to pomyłka. Dodatkowy komplikatorTarczówki, to tylko hydrauliki (wtedy mają przewagę nad obręczowymi) i na ciężkie warunki, dedykowane do jazdy w górach (a nie w Górze Kalwarii ).
W rowerze oryginalnie wchodziły opony 45 mm z przodu, a z tyłu trochę więcej. Widelec wymieniam
ma jeździć w terenie.
Tylko, żeby była zachowana ciągłość projektu to powinien to być widelec karbonowy z piwotami, bez żadnych mocowań, który docelowo trzeba przerobić pod low-rider i tarczówki
I co na tym cudeńku z dospawanym hamulcem i mocowaniem pod bagażnik będziesz jeździć po terenie ryzykując utratą zębów?
Już na forum przerabialiśmy z 10 Twoich rowerów (..).Budujesz górala - to kup ramę do górala, gravela to kup ramę do gravela - a nie jakieś półprodukty, bo tylko wyrzucasz pieniądze.
Gravela, MTB, szosę (nawet dwie), składaka i rower towarowy już mam
Teraz pora wreszcie zbudować coś ciekawego
A mnie się podoba ten rower z bagażnikiem do przewożenia dziecka.Widzę, że ten uchwyt/obejma na sterówkę się sprawdza.
Taki rower transportowy, może sie przydac na zakupy (większych gabarytów).Widziałbym jeszcze większą/szerszą platformę z tyłu (a nie jakiś standardowy bagażnik).
Poza tym, mógłbyś zaprojektować/wymyślić jakieś uchwyty do przewożenia dłuższych przedmiotów (wzdłuż osi roweru). Ostatnio mialem problem z przewozem świetlówek (ok 1m). Jakoś przytroczyłem, ale i tak jedna wypadła.