Sam odpowiem dla innych.
Kupiłem nowe opony:
Specialized Pathfinder Pro 2Bliss Ready
https://immotion.pl/opony-gravelowe/2580-opona-specialized-pathfinder-pro-2bliss-ready.htmlpo 210 zł szt.
Przejechane 1000 km. Mniej więcej przejechałem 70% asfalt, reszta to szutry, kamienie, ścieżki itp.
Są szybsze niż moje stare Schwalbe g one bite. Faktycznie pasek po środku wpływa dobrze na prędkość.
Na asfalcie są niezłe. Bardzo jestem zadowolony.
Na szutrze, utwardzonej drodze bardzo dobrze się trzymają. Ani razu nie miałem wrażenie, że wpadam w poślizg przy większych prędkościach.
Na mokrej nawierzchni jeździłem ostrożniej ze względu na kiedyś złe doświadczenie z g one bite, ale te spece trzymały się dobrze. Nie wpadłem ani raz w poślizg. Nawet raz próbowałem, ale ładnie trzymały.
Błoto jest problemem ! Podobny bieżnik mam w oponie roweru syna i błoto zapycha boczne rowki. Po przejechaniu kilkunastu metrów błotem, trzeba było z 5 km aby błoto wyschło/odpadło samo.
Ale muszę przyznać, że nadal ładnie ciągnęły przez błoto - a było takie fajne błotko, leśno, kałużowe, piaskowo gliniasty ulepek
Po tym 1 tys. km jestem zadowolony. Zużycia nie widać! Gdzie w g one bite już były oznaki. Tutaj ciągle są jeszcze odstające gumki wypustki