Autor Wątek: Opony do gravela  (Przeczytany 18648 razy)

Offline Mężczyzna quiros

• Miasto: Kato
  • Na forum od: 28.01.2022
Odp: Opony do gravela
« 16 Sty 2025, 09:11 »
Ja nie mam zadnych problemow z montazem. Jednak, jak juz wspomninalem, nie jestem ich w stanie nabic na obrecz bez komporesora.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 16 Sty 2025, 09:22 »
Ja w ubieglym sezonie smigalem  na nowych Tufo Thundero HD 44:

Przestrzegam przed oponami Tufo. Jeżdżę na Tufo Thundero 40 z dętkami. W życiu nie miałem opon, które tak ciężko wchodzą na obręcz. W ubiegłym roku po złapaniu gumy (tak, one łapią gumę) dwie godziny walczyłem, by najpierw zdjąć, a potem założyć oponę. Prędzej łyżki można połamać, niż to zrobić. To moje pierwsze i ostatnie opony firmy Tufo. Prawie zniszczyły mi wyjazd. Byłem już tak zrezygnowany, że rozważałem powrót pociągiem do domu. Przez głupią oponę.
Podpisuję się obiema nogami

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna quiros

• Miasto: Kato
  • Na forum od: 28.01.2022
« 16 Sty 2025, 09:30 »
A to nie jest tak, że to też jest wina obręczy?
Ja mam teraz w nowym rowerze problem z oponami, które na starego trekkinga wchodzą jak nóż w masło. A na nowym gravelu (merida silex) to mam problem taki jak opisujecie. Łyżki można połamać.

I chyba tak jest - opony 29x2,2 - Conti Race King, zakladam bez problemu na obrecz XM421, natomiast zameczylem sie z ich montazem na obrecz z jakiegos rowera z decathlona na ichniejszych obreczach.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 16 Sty 2025, 11:00 »
A to nie jest tak, że to też jest wina obręczy?
Też uważam, ze to jest główna przyczyna. Tak mam w gravelu z oponami WTB Nano. Obręcze są do bezdętki przygotowane. Założenie ich to prawdziwy koszmar, a ludzie nie piszą o takich problemach wobec tego modelu. czyli to chyba brak kompatybilności opony z obręczą.
Osobiście z tych WTB Nano nie jestem zadowolony ponieważ bardzo  łatwo łapią gumy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
« 18 Mar 2025, 09:12 »
Cześć,
Aktualnie uzywam Pirelli Gravel M 40 mm. W teorii kupiłem je jako dobra, uniwersalna opcja do jazdy w terenie, ale po pewnym czasie używania (doświadczenie gravelowe i umiejętności mam bardzo małe) stwierdzam, że są dość mułowate i pora znaleźć coś szybszego.

Zazwyczaj jeżdżę 50% asfalt, 50% teren zróżnicowany - trochę premiumów, ale też gałęzi i kamieni czasami na trasie nie brakuje. Jak jest piach czy błoto to z moimi skillem to nawet na Gravel M mam ciężko, więc unikam albo kawałek wolę przeprowadzić rower.

Coś polecicie fajnego? Coś sprawdzonego czy nowości?
Rozważam semi-slick (ponoć spoko opcja, ale nie znam się), 40-45 mm, szybkie na asfalt i ubity szutrer, ale też na jakiś lekki teren jakby coś zaskoczyło. Oczywiscie pod mleko i fajnie żeby się nie przebijały co 100 km (Gravel M - 2000 km i 0 awarii).

Z góry dzięki  :)

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 18 Mar 2025, 10:53 »
Pirelli Gravel M 40 mm. W teorii kupiłem je jako dobra, uniwersalna opcja do jazdy w terenie, ale po pewnym czasie używania(...)stwierdzam, że są dość mułowate i pora znaleźć coś szybszego.

Zazwyczaj jeżdżę 50% asfalt, 50% teren zróżnicowany - trochę premiumów, ale też gałęzi i kamieni czasami na trasie nie brakuje. Jak jest piach czy błoto to z moimi skillem to nawet na Gravel M mam ciężko, więc unikam albo kawałek wolę przeprowadzić rower.
(...)
Rozważam semi-slick (ponoć spoko opcja, ale nie znam się), 40-45 mm, szybkie na asfalt i ubity szutrer, ale też na jakiś lekki teren jakby coś zaskoczyło.
(...)

Podsumowując, masz opone z jakimś bieżnikiem i stwierdzasz, że są mułowate. Po czym piszesz, że masz małego "skilla" i czasami jeździsz w lekkim terenie. Po czym piszesz, że chcesz semislicka.
Tak trochę się to wszystko wyklucza. Jak kupisz semi-slicka to w terenie z korzeniami, kamieniami już trzeba tego "skilla" mieć choć trochę.
Ja osobiście mogę polecić moje największe zaskoczenie ostatniego roku:
https://int.vittoria.com/products/terreno-dry-gravel-endurance
Masz to w kilku rozmiarach i opcjach. Bardzo dobrze się toczą, oraz zaskakująco dobrze sobie radzą w trudniejszym terenie, ja dostałem je fabrycznie w rowerze 38/40mm i jestem w szoku jak to jedzie w błocie/lesie, choć bieżnika prawie brak.

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
« 20 Mar 2025, 15:10 »
Cześć,
Aktualnie uzywam Pirelli Gravel M 40 mm. W teorii kupiłem je jako dobra, uniwersalna opcja do jazdy w terenie, ale po pewnym czasie używania (doświadczenie gravelowe i umiejętności mam bardzo małe) stwierdzam, że są dość mułowate i pora znaleźć coś szybszego.

Coś polecicie fajnego? Coś sprawdzonego czy nowości?
Rozważam semi-slick (ponoć spoko opcja, ale nie znam się), 40-45 mm, szybkie na asfalt i ubity szutrer, ale też na jakiś lekki teren jakby coś zaskoczyło. Oczywiscie pod mleko i fajnie żeby się nie przebijały co 100 km (Gravel M - 2000 km i 0 awarii).

Z góry dzięki  :)

Swego czasu miałem Panaracer GravelKing EXT+ 700x38C - to były chyba moje najszybsze opony do jazdy mieszanej. Przejechałem na nich ok. 3000 km i żadnej gumy. PGR pokonały w niezłym czasie :-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum