Cytat: quiros w 13 Sty 2025, 13:33Ja w ubieglym sezonie smigalem na nowych Tufo Thundero HD 44:Przestrzegam przed oponami Tufo. Jeżdżę na Tufo Thundero 40 z dętkami. W życiu nie miałem opon, które tak ciężko wchodzą na obręcz. W ubiegłym roku po złapaniu gumy (tak, one łapią gumę) dwie godziny walczyłem, by najpierw zdjąć, a potem założyć oponę. Prędzej łyżki można połamać, niż to zrobić. To moje pierwsze i ostatnie opony firmy Tufo. Prawie zniszczyły mi wyjazd. Byłem już tak zrezygnowany, że rozważałem powrót pociągiem do domu. Przez głupią oponę.
Ja w ubieglym sezonie smigalem na nowych Tufo Thundero HD 44:
A to nie jest tak, że to też jest wina obręczy?Ja mam teraz w nowym rowerze problem z oponami, które na starego trekkinga wchodzą jak nóż w masło. A na nowym gravelu (merida silex) to mam problem taki jak opisujecie. Łyżki można połamać.
A to nie jest tak, że to też jest wina obręczy?
Pirelli Gravel M 40 mm. W teorii kupiłem je jako dobra, uniwersalna opcja do jazdy w terenie, ale po pewnym czasie używania(...)stwierdzam, że są dość mułowate i pora znaleźć coś szybszego.Zazwyczaj jeżdżę 50% asfalt, 50% teren zróżnicowany - trochę premiumów, ale też gałęzi i kamieni czasami na trasie nie brakuje. Jak jest piach czy błoto to z moimi skillem to nawet na Gravel M mam ciężko, więc unikam albo kawałek wolę przeprowadzić rower.(...)Rozważam semi-slick (ponoć spoko opcja, ale nie znam się), 40-45 mm, szybkie na asfalt i ubity szutrer, ale też na jakiś lekki teren jakby coś zaskoczyło. (...)
Cześć,Aktualnie uzywam Pirelli Gravel M 40 mm. W teorii kupiłem je jako dobra, uniwersalna opcja do jazdy w terenie, ale po pewnym czasie używania (doświadczenie gravelowe i umiejętności mam bardzo małe) stwierdzam, że są dość mułowate i pora znaleźć coś szybszego.Zazwyczaj jeżdżę 50% asfalt, 50% teren zróżnicowany - trochę premiumów, ale też gałęzi i kamieni czasami na trasie nie brakuje. Jak jest piach czy błoto to z moimi skillem to nawet na Gravel M mam ciężko, więc unikam albo kawałek wolę przeprowadzić rower.Coś polecicie fajnego? Coś sprawdzonego czy nowości?Rozważam semi-slick (ponoć spoko opcja, ale nie znam się), 40-45 mm, szybkie na asfalt i ubity szutrer, ale też na jakiś lekki teren jakby coś zaskoczyło. Oczywiscie pod mleko i fajnie żeby się nie przebijały co 100 km (Gravel M - 2000 km i 0 awarii).Z góry dzięki