Autor Wątek: Na biegówkowe trasy przyszedł czas.  (Przeczytany 5154 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Tzn nie nadaje się to do zostawienia na mokrej narcie pod schroniskiem. Fokę skitourową suszy się, zdejmując ją z nart i rozkładając np. na poręczy łóżka w schronisku. Tutaj suszy się całą nartę

Suszenie fok (i utrzymanie przylepności kleju), szczególnie na kilkudniowych wyjazdach, kiedy nocuje się w namiocie i nie ma żadnego kontaktu z infrastrukturą, to odrębny temat-rzeka.

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
Dla mnie foczki najlepiej prezentują się na plaży dlatego na biegówkowe trasy znów wybrałem rower. Długo zastanawiałem się gdzie jechać aż wygrzebałem fajną przedwojenną pocztówkę ze schroniskiem Wasseckerbaude no i pokręciłem w poszukiwaniu ujęcia z kartki.

Na start wziąłem ten szlak pieszo-biegówkowy.

Początek był mocno oblodzony ale bokiem dało się jechać.

Wodospad przy trasie.

Dalej była już tylko bajka. Szlak utwardzony przez tabuny świątecznych biegaczy i turystów pieszych genialnie nadawał się na rower.

Narzuciłem sobie takie tempo że w dwu miejscach zagotowałem się, ciepłe ciuchy poszły w odstawkę.

Schroniskowe piwo smakowało jak nigdy czyli jak zawsze ;)

Śmigam jeszcze parę metrów nad schronisko zobaczyć podszrenickie widoki.

Wracam do boudy z pocztówki (pi razy oko to to ujęcie)...

i próbuję drugiej trasy biegowej.

Tu już nie było tak słodko, moje oponki 1,75" średnio poradziły sobie z nieudeptanym szlakiem.

W połowie drogi do Jakuszyc urywam się, wolę stromą pieszą pytą polecieć do Harrachova.

Łącznie pękło koło 30km, niedużo ale radochy było jak po butelce Tuzemaka ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Gru 2021, 22:01 Rowerownik »

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009

To fragment Magistrali Karkonoskiej, fajnej trasy na takie 2-3-dniowe turystyczne, długodystansowe biegówki w Górach Izerskich i Karkonoszach, od schroniska do schroniska.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
odnośnie tras, to jakiś czas temu wpadł mi w oko taki przyjemny interfejs do OSM dla narciarzy
https://opensnowmap.org/
Co prawda u nas szału nie ma z ilością zaznaczonych tras biegowych, ale rejon Sudetów, ze względu na Czechy, jest dość dobrze zmapowany.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
interfejs do OSM dla narciarzy
Polecam mapy.cz z mapą zimową https://en.mapy.cz/zimni?x=15.4154628&y=50.7904610&z=12
Przy planowaniu tras można sobie wybrać narciarza :)

Offline Mężczyzna szy

Fajne. Rzuciłem okiem na kilka znanych ośrodków jak Jakuszyce, Śnieżnik, Stołowe, są nawet Kartuzy - wyglądają na prawidłowe. Ale na przykład Szyndzielnia czy Przehyba to już ściema, tam chyba nigdy nie było tras na biegówki. Może ktoś śladówki wrzucił do jednego worka na podstawie naciąganych danych z miejscowego urzędu, ale z punktu widzenia narciarstwa biegowego (w takim światowym rozumieniu dyscypliny) to wprowadzanie w błąd.

A wiesz, co oznaczają żółte/niebieskie obszary w małej skali mapy? Aktualną pokrywę śnieżną, może zasięg aktualnych dobrych warunków do jazdy? Nie widzę tego w legendzie.

Szy.

• blog podróżniczy
A wiesz, co oznaczają żółte/niebieskie obszary w małej skali mapy? Aktualną pokrywę śnieżną, może zasięg aktualnych dobrych warunków do jazdy? Nie widzę tego w legendzie.
W dużym oddaleniu żółte biegówkowe, a niebieskie zjazdowe.
Biegówkowe to trasy ratrakowane i nieratrakowane, po prostu szlaki. Polecam poklikać w boczne menu. Można kliknąć "get information about pistes" i trochę więcej informacji dostaniesz

• blog podróżniczy
Aktualną pokrywę śnieżną, może zasięg aktualnych dobrych warunków do jazdy?
Mapą o tej funkcjonalności bym nie pogardził, bo czasem podskoczenie autem z 50km dalej, potrafi zupełnie zmienić warunki śniegowe pod butem.

Offline Mężczyzna szy

Biegówkowe to trasy ratrakowane i nieratrakowane, po prostu szlaki.

Z tym bym się raczej nie zgodził - tzn. że taki jest zamysł mapy, by prezentować i te, i te w ten sam sposób.

Myślę że idea tej mapy przyszła z tego "lepszego" narciarskiego świata, gdzie trasą do narciarstwa biegowego jest wyłącznie ta utrzymywana maszynowo (skuter lub ratrak). I że te wspomniane Przehyba i Szyndzielnia to efekt jakiejś dezinformacji lub błąd w sposobie prezentacji.

(po chwili)

O, masz, czy to nie są te trasy z Szyndzielni?

http://it.bielsko.pl/trasy-narciarskie/

I to samo z Przehybą - dokładnie te szlaki widać na mapie. To znaleziona na forum narciarskim mapa szlaków narciarskich (2013) - ale własnie szlaków na śladówki, backcountry, które jednak nieco od narciarstwa biegowego się różnią.

Mapą o tej funkcjonalności bym nie pogardził, bo czasem podskoczenie autem z 50km dalej, potrafi zupełnie zmienić warunki śniegowe pod butem.

Pokrywa śnieżna na pewno była kiedyś w serwisie IMGW, pewnie jest nadal. Ale jest też w Windy:

Szy.

• blog podróżniczy
Myślę że idea tej mapy przyszła z tego "lepszego" narciarskiego świata, gdzie trasą do narciarstwa biegowego jest wyłącznie ta utrzymywana maszynowo (skuter lub ratrak). I że te wspomniane Przehyba i Szyndzielnia to efekt jakiejś dezinformacji lub błąd w sposobie prezentacji.
Ja sobie tego nie wymyśliłem ;)
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:piste:type%3Dnordic
To, czy trasa jest ratrakowana, czy też nie, to tylko parametr w OSM, stąd masz takie a nie inne dane.

W Polsce w ogóle nie ma jakiś szczególnych tradycji znaczenia tras biegowych/skitourowych
Źrodło danych, to prawdopodobnie ta mapka (całkiem niezła, swoją drogą)
https://malopolska.szlaki.pttk.pl/mapa-pttk-malopolska
« Ostatnia zmiana: 23 Sty 2022, 14:03 globalbus »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum