Autor Wątek: MPP 2022  (Przeczytany 38910 razy)

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Odp: MPP 2022
« 10 Gru 2021, 09:26 »
Droga jest, ale wyłania się się tak jakby w połowie przeprawy. Wcześniej niewidoczna.  Nie ma wjazdu z jezdni, trzeba rower przenieść przez bariery.

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
« 10 Gru 2021, 10:13 »
Tu się można srogo pomylić ;D gdyby organizatorowi opsnęła się myszka o kilka km i wpadł by nam podjazd pod Skiełek od wschodu, to byś szanowną św. trójcę przemianował na co najwyżej błogosławioną. Skiełek to bardzo długie odcinki 25%+.

Wiesz, idąc tym tropem równie dobrze można wrzucić Laskową, praktycznie nie odbiegając od trasy, którą nawet wypoczętym ledwo można podjechać :P
Chodziło mi o to, iż w obecnej formule nie ma aż takich ścian, bo nawet Zachełmna, czyli górka przez Makowską z 2021, też tam jest ponad 15%. A tutaj duże przewyższenie generują podjazdy o mniejszym nachyleniu ;)
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Mężczyzna marcinp

• Miasto: Łowicz
  • Na forum od: 10.11.2016
« 10 Gru 2021, 10:21 »
Moja propozycja jeszcze zmiany za Dobrzykowem 469 km jedziemy wzdłuż Wisły jest droga zaraz przy wale oczywiście asfalt do Piotrkówka później do Słubic,Sielce i wyjeżdżamy w Brzeziu 495 km. Wariant bocznymi drogami po dobrych asfaltach omijamy w ten sposób wstrętną drogę z Gąbina do Sannik.
Wszystko objadę i zaproponuję zmianę

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 10 Gru 2021, 10:35 »
Droga jest, ale wyłania się się tak jakby w połowie przeprawy. Wcześniej niewidoczna.  Nie ma wjazdu z jezdni, trzeba rower przenieść przez bariery.

Jest droga dla rowerów, jak pisał Olo.

Poprawimy ślad, żeby prowadził dokładnie tak jak ona biegnie i żeby nikt nie musiał nosić roweru przez bariery.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 10 Gru 2021, 10:40 »
Pisałem o tym, ona się wyłania przy moście. Na dojazdówce do mostu jej nie ma. 

« 10 Gru 2021, 10:53 »
Na ddr na moście wjeżdża się od ul. Grabówka:

https://ridewithgps.com/routes/38160322

Zrobimy tak, żeby nie trzeba było nosić przez barierki, spokojna głowa.

Oczywiście jesteśmy wdzięczni za dotychczasowe i przyszłe uwagi co do trasy. Jeśli trzeba będzie gdzieś coś skorygować, to się skoryguje. Czasu jeszcze sporo. :-)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 10 Gru 2021, 11:34 »
Wątek powinien się już nazwać MPP 2022. :)
Co prawda, nie wiem, czy uda mi się w przyszłym roku pojechać, ale dorzucę parę groszy z mojej okolicy.
  • Po moście na Wiśle na DK91 pomiędzy Świeciem a Chełmnem, trasa prowadzi dalej DK91 aż do Grubna. Jest to dość słaby odcinek, na dodatek na górce, za Chełmnem, pojawia się coś w rodzaju DDR po prawej stronie (dość kiepska) i część kierowców będzie się pultać, na dodatek omijamy Chełmno. Moja propozycja: pojechać kawałek za mostem w prawo, w ulicę "Nad Groblą", podjeździk do Chełmna (mniam, mniam), honorowy przejazd przez centrum Chełmna, a potem Toruńską w stronę Unisławia - do Kijewa, skąd skręcamy w lewo, na wschód, do Żyglądu, gdzie tylko na chwilę wjeżdżamy na DK91, by zaraz skręcić w stronę Papowa Biskupiego.
  • Odcinek Kowalewo Pomorskie - Golub Dobrzyń (po DW554). Niby sobota wieczór, powinno być spokojnie. Ale - jest to raczej odcinek nudny jak flaki z olejem, na dodatek miejscami też jest wzdłuż kiepska DDR i kierowcy lubią od czasu do czasu sobie potrąbić. Do Golubia wjeżdża się niby od strony zamku ale w taki sposób, że praktycznie się tego zamku nie obejrzy. Moja propozycja: z Kowalewa pojechać na południe, przez Bielsk i Chełmonie (ładny gotycki kościół), ładna droga przez las i praktycznie pusta -  i w Okoninie skręcić do Golubia na DW569. Tu się jedzie wzdłuż Drwęcy i przy wjeździe jest piękny widok na zamek, o taki (tylko, tu było szaro, buro, a wieczorem będzie podświetlony, i w ogóle):

Nadwyżka - jakieś 7km. Jest jeszcze inna opcja - jeśli bylibyście skłonni odpuścić Golub-Dobrzyń, to można poprowadzić fajną traskę trochę bardziej na zachód, przez Ciechocin i różne małe wioski do Obór - z jednym fajnym podjazdem. Omija się co prawda Orlen w G-D, ale jak byłaby ochota, to służę śladem.

A tak w ogóle, to podoba mi się odcinek przez Bory Tucholskie (trasa z Lubiechowa przez Osieczną, Śliwice i Tleń, potem Drzycim, do Świecia) - cały bardzo fajny, a potem z Golubia, przez Dulsk, Obory i Rogowo do Szczutowa: jest on mocno urozmaicony i nie brakuje całkiem fajnych górek (jak na niziny, oczywiście). Droga Czumsk - Szczutowo spróbuje zastąpić tegoroczne nielbarskie "kalafiory", choć to krótki odcinek, ale, o ile go nie wyremontowali, niewąsko dziadowski. Jeszcze mam wątpliwości odnośnie części Szczutowo - Sierpc po DW560. Mimo sobotniego wieczoru (lub niedzielnej nocy) - to nie jest fajna trasa na rower. Tylko, że nie bardzo jest alternatywa - można by pojechać do Gójska do DK10 i stąd do Sierpca - tu przynajmniej jest wydzielone pobocze, ale nadrabiamy kilometrów.
Edit: Szczutowo-Gójsk-Sierpc sprawdziłem właśnie i byłoby to więcej raptem 3.4km (12.8 vs 16.2) - tak więc zachęcam do rozważenia.

Jeszcze tylko poddaję pod rozwagę grubszą zmianę na odcinku mniej więcej Tleń - Kowalewo. Chodzi o to, by nie jechać na Świecie, tylko do Grudziądza. Zaletą takiego rozwiązania byłby wjazd przez most do tegoż miasta - a większość uczestników robiłaby to gdzieś w okolicach popołudnia - o ile pogoda byłaby lepsza od tegorocznej o tej samej porze - to panorama miasta od strony Wisły jest jednym z najpiękniejszych nadwiślańskich widoków. Wadą - konieczność przejazdu przez Grudziądz. To jednak grubsza zmiana i może warta rozważenia na którąś z przyszłych edycji. W razie chęci jednak - znów służę pomocą, jeśli chodzi o ślad.
« Ostatnia zmiana: 10 Gru 2021, 12:06 Bubu »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Gru 2021, 12:44 »
Tylko jest jedna zasadnicza między tymi podjazdami: w 2021 roku była święta trójca, czyli Makowska, Obidowa o Gliczarów, czyli krótkie, ale cholernie strome ściany - takie wyciskacze łez, które większość osób podchodziła. A na 2022 rok podjazdy są dłuższe, min Knurowska (12.5km średnio 2.5%). Beskid Wyspowy niby jest mocny, ale nie ma tam żadnej górki, której nie da się podjechać. Także mimo, iż tych górek będzie więcej, to będą łagodniejsze i lepsze do zniesienia.
Zapomniałeś o Wierch Młynne, to jest podjazd do tej trójki spokojnie porównywalny, z nachyleniem 18-20%. A dojdzie klika rzeźnickich, ale krótkich ścian, czyli takie mini-Gliczarowy, bo na Gliczarowie to tak naprawdę siarczystego nachylenia jest może 500m, a zdecydowana większość podjazdu jest łatwa. Tak więc IMO to wcale skalą trudności nie odbiega od tegorocznej edycji, bo często więcej małych ścianek bardziej męczy niż mniej ścianek dłuższych, szczególnie Beskid Wyspowy z takich pił słynie.

Ja ze swojej strony proponuję przejazd jeszcze przez Łapszankę - chyba najpiękniejszy widok na Tatry, jaki kiedykolwiek widziałem. Nie jest stroma ta góra, ale bardzo spektakularna.
Tyle, że to jest podjazd już mocno oklepany, wielokrotnie przerabiany na wyścigach w tym rejonie. Tutaj zamiast tego jest Czarna Góra, widoczki też niczego sobie:

Po moście na Wiśle na DK91 pomiędzy Świeciem a Chełmnem, trasa prowadzi dalej DK91 aż do Grubna. Jest to dość słaby odcinek, na dodatek na górce, za Chełmnem, pojawia się coś w rodzaju DDR po prawej stronie (dość kiepska) i część kierowców będzie się pultać, na dodatek omijamy Chełmno. Moja propozycja: pojechać kawałek za mostem w prawo, w ulicę "Nad Groblą", podjeździk do Chełmna (mniam, mniam), honorowy przejazd przez centrum Chełmna, a potem Toruńską w stronę Unisławia - do Kijewa, skąd skręcamy w lewo, na wschód, do Żyglądu, gdzie tylko na chwilę wjeżdżamy na DK91, by zaraz skręcić w stronę Papowa Biskupiego.
Odcinek Kowalewo Pomorskie - Golub Dobrzyń (po DW554). Niby sobota wieczór, powinno być spokojnie. Ale - jest to raczej odcinek nudny jak flaki z olejem, na dodatek miejscami też jest wzdłuż kiepska DDR i kierowcy lubią od czasu do czasu sobie potrąbić. Do Golubia wjeżdża się niby od strony zamku ale w taki sposób, że praktycznie się tego zamku nie obejrzy. Moja propozycja: z Kowalewa pojechać na południe, przez Bielsk i Chełmonie (ładny gotycki kościół), ładna droga przez las i praktycznie pusta -  i w Okoninie skręcić do Golubia na DW569. Tu się jedzie wzdłuż Drwęcy i przy wjeździe jest piękny widok na zamek, o taki (tylko, tu było szaro, buro, a wieczorem będzie podświetlony, i w ogóle)
Ta sama trasa Świecie - Golub Dobrzyń była na dwóch pierwszych edycjach wyścigu. I nie było żadnych problemów, DK91 to droga z szerokim poboczem, więc ruch nie przeszkadza, do tego na wyjeździe z miasta jest zagłębie stacji benzynowych, a dystans w sam raz na większy popas przed nocą. A później jest odcinek dobrych asfaltów na bocznych drogach, co w województwie kujawsko-pomorskim jest sporym ewenementem ;)

Drogą do Sierpca też bym się zupełnie nie przejmował, zdecydowana większość ludzi będzie tam w okolicach 2-6 rano w niedzielę, o takiej godzinie w niedzielę to nawet na ruchliwych krajówkach jest pusto.

Natomiast Grudziądz mógłby być ciekawym rozwiązaniem, bo pamiętam z Wisły 1200, że to miasto robi duże wrażenie. Ale to wymagałoby już większej korekty trasy i też pytanie jak z asfaltami, bo jak pisałem w tym rejonie to bywa z tym słabo.
« Ostatnia zmiana: 10 Gru 2021, 12:50 Wilk »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 10 Gru 2021, 12:48 »
Już kiedyś jechaliśmy ten odcinek chełmińsko - dobrzyński MPP, chyba w ulewnej edycji 2017 :D Sam zresztą ten odcinek projektowałem.

Można oczywiście złapać kilka ładniejszych kawałków w okolicy, wspomniane Chełmno, jakiś ekstra podjazd przy Dolinie Wisły, czy tez bardziej pobujać się po pagórkach koło Golubia. Tyle, że...

Przede wszystkim w kontekście całej trasy, te kilka hopek o wysokości 25 metrów nie zrobi większego wrażenia, zwłaszcza, że wszyscy będą tam w nocy ;-) Na wspomnianej krajówce ruchu wielkiego nie ma, a ten DDR jest tak parszywej jakości, że go nawet nie widać. Poza tym jest szerokie pobocze.

Moim zdaniem priorytetem dla tego odcinka jest to, żeby tam były jak najlepsze asfalty, w miarę prosta nawigacja i bezpieczeństwo. Golub tutaj wypada korzystnie, bo jednak zamek się mija obok (aczkolwiek perspektywa od strony Elgiszewa jest dużo lepsza) no i jest Orlen ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Gru 2021, 12:58 »
Ale w sumie co ten nowy most wnosi? Ciekawszy jest chyba przejazd starym, bo się przejeżdża przez historyczne centrum Płocka, a i sporo sensowniejszy nawigacyjnie, też krócej. Ten nowy most był chyba na jednej edycji MPP, ale wjazd na niego jest niewygodny.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 10 Gru 2021, 14:37 »
Ale w sumie co ten nowy most wnosi? Ciekawszy jest chyba przejazd starym, bo się przejeżdża przez historyczne centrum Płocka, a i sporo sensowniejszy nawigacyjnie, też krócej. Ten nowy most był chyba na jednej edycji MPP, ale wjazd na niego jest niewygodny.

Dobrze jest. To histeryczne centrum Płocka to mi się kojarzy tylko z wyjątkowo podłym brukiem i wąską niebezpieczną ścieżką, a ten drugi most z dylatacjami które mają wpusty szerokie jak opona w rowerze.

« 10 Gru 2021, 14:44 »

Czy ciekawszy, to rzecz gustu - np. mi się bardziej podoba przejazd nowym mostem niż starym. Przyznaję jednak, że stary most jest łatwiejszy nawigacyjnie.

Niezależnie od tego, na który most się ostatecznie zdecydujemy, trasa raczej będzie przebiegać przez centrum miasta - tak, jak już jeździliśmy w poprzednich edycjach.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Gru 2021, 22:19 »
Czy ciekawszy, to rzecz gustu - np. mi się bardziej podoba przejazd nowym mostem niż starym. Przyznaję jednak, że stary most jest łatwiejszy nawigacyjnie.
Nie tyle sam most, co raczej dojazd do niego, bo to z reguły się jedzie tuż koło katedry. A z mostu też jest fajny widok na Płock, tutaj zdjęcia z galerii wyścigu:

A nowy most to już za daleko na dobry widok na płocką skarpę. No i tak jak piszesz jest wygodniejszy nawigacyjnie, bo przy nowym moście to trzeba albo wiedzieć jak jechać, albo mocno uważać by na tę ścieżkę rowerową wjechać.

Dobrze jest. To histeryczne centrum Płocka to mi się kojarzy tylko z wyjątkowo podłym brukiem i wąską niebezpieczną ścieżką, a ten drugi most z dylatacjami które mają wpusty szerokie jak opona w rowerze.
Przecież tam jest króciutki kawałeczek tego bruku, zresztą jak pamiętam to można go łatwo ominąć. Choć osobiście uważam że to jest fajny klimacik, szczególnie nocą; to dobrze pasuje do starówki, a bruk jest dość równy i wiele nie przeszkadza.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum