Autor Wątek: Garmin 830 wolne ładowanie  (Przeczytany 1813 razy)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
Garmin 830 wolne ładowanie
« 15 Gru 2021, 10:01 »
Przez jakieś dwa miesiące w ogóle nie używałem licznika. Parę dni temu podłączyłem urządzenie do prądu, ładowarka ta sama co zawsze i przez ok pół godziny naładował się ledwie o jakieś 10%. Kilkukrotnie mniej niż zazwyczaj przy takim czasie  ładowania.
Przy użyciu nie zauważyłem zwiększonego zużycia baterii. Podłączyłem kolejny raz i to samo przy dwóch różnych ładowarkach.
Podejrzana jest dla mnie ładowarka. Kiedyś w telefonie i tej samej ładowarce był podobny problem, ale zapomniałem o tym. Przez długi czas nie było żadnego problemu przy ładowaniu Garmina.
W czym może być problem? Mogłem coś uszkodzić w urządzeniu?

Edit: zdj ładowarki
« Ostatnia zmiana: 15 Gru 2021, 10:07 Semper »

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Garmin 830 wolne ładowanie
« 15 Gru 2021, 10:39 »
Złącze (gnizado/wtyczka) zabrudzone - nie kontaktuje..

Miałem/mam podobny przypadek.
Do telefony dochodzi tylko napięcie 5V (plus i minus).
Brak styku na pozostałych 2 pinach (D+, D-) skutkuje tym, ze ładowarka nie może "dogadać się" z urządzeniem.
Telefon ładuje minimalnym prądem (ok 10h do  pełna).

Tutaj może byc podobnie.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 15 Gru 2021, 11:06 »
Dzięki.
Gniazdo i wtyczka wyglądają na czyste, ale kupię sprężone powietrze i jakiś preparat do czyszczenia styków.
Zrobię też aktualizację oprogramowania.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 15 Gru 2021, 11:31 »
Spróbuj na innym kablu USB, poza zabrudzeniami może być problem z uszkodzonymi żyłami w samym kablu.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 15 Gru 2021, 12:58 »
Próbowałem na innej ładowarce z innym kablem i niestety nie widziałem różnicy. Tyle że tu nie można było wpiąć kabelka do końca. Ikona ładowania się wyświetlała. Jak wrócę za kilka dni do domu to zobaczę z jeszcze innym kablem.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 27 Gru 2021, 22:55 »
Byłem u elektronika, który zajmuje się na co dzień telefonami. Obejrzał, sprawdził prąd i stwierdził, że gniazdo jest w stanie idealnym, natomiast jest za mały prąd co może wskazywać na problem z baterią. Oddam na gwarancję.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 28 Gru 2021, 00:38 »
Może to kalibracja wskaźnika baterii? Próbowałeś rozładować do wyłączenia, a następnie naładować do pełna bez przerywania? Tak jest napisane w instrukcji mojego starego Garmina.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 28 Gru 2021, 13:34 »
Z tego co wiem to w nowych bateriach się tego nie stosuje. W każdym razie urządzenie i tak już oddane na gwarancję, teraz czekam co powiedzą.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?