Autor Wątek: Krosno Odrzanskie / Gdansk  (Przeczytany 1098 razy)

Offline Mężczyzna Paul

• Miasto: Lüdenscheid
  • Na forum od: 10.03.2019
Krosno Odrzanskie / Gdansk
« 20 Gru 2021, 12:34 »
Witam,
Mam prosbe do osob, ktore moga mi troche pomoc w wytyczeniu trasy z Krosna Odrzanskiego do Gdanska. Pomysl tej trasy pochodzi od mojego kolegi z pracy, ktory koniecznie chce odwiedzic Krosno Odrzanskie, z ktorego to miasta pochodza jego dziadkowie. Z Gdanska pojedziemy dalej promem do Szwecji i dalej jak czas pozwoli to przez Danie do Niemiec.
Jezeli chodzi o polska czesc tej trasy, to nie ukrywam, ze chcial bym mu pokazac miejsca, ktore  sa warte obejzenia np. Malbork. Obaj podrozujemy z sakwami, dlatego zalezy mi raczej na drogach utwardzonych - nie koniecznie musi to byc asfalt. Co do dlugosci etapow , to mysle w granicach 80 do 100 km. Oczywiscie 120 czy 150 to tez nie problem, ale jak sie chce cos zobaczyc, czy wypic spokojne kawe, to raczej te max. 100 km powinny wystarczyc. Na ten odcinek trasy w Polsce przewidujemy ok. tygodnia. I jeszcze jedo - podrozujemy bez namiotu, dlatego koniec dnia raczej w miejscowosciach gdzie nie trudno o nocleg.

Za pomoc, czy drobne wskazowki z gory dziekuje.
Paul

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Krosno Odrzanskie / Gdansk
« 20 Gru 2021, 14:50 »
Napisz jeszcze co was interesuje.
Zabytki techniki, militaria, miasta, przyroda?

Offline Mężczyzna Paul

« 20 Gru 2021, 15:35 »
W sumie to nie mamy jakichs konkretnych upodoban. Ladny krajobraz jest tak samo interesujacy dla nas jak i ladne zabytkowe miasto. Oczywiscie nie chodzi mi tutaj by koledze pokazac cala Polske ( moze kiedys, przy okazji), ale przynajmniej to co bedzie na tym szlaku do Gdanska. Szkoda by bylo ominac cos interesujacego, godnego zobaczenia. Na muzea raczej nie bedzie czasu ale zamek w Malborku musimy zaliczyc tzn ja juz bylem , ale kolega musi sobie zobaczyc. Wazne dla nas sa wskazowki, jakich drog powinnismy unikac albo jak najlepiej dojechc czy wyjechac z wiekszego miasta. Pare lat temu meczylem sie by wyjechac z Gdanska do Torunia. Przekopy, wykopy objazdy ... horor !!!
Wyjazd jest zaplanowany na poczatek czerwca.

Paul

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 20 Gru 2021, 17:23 »
Tak na pierwszy rzut oka: Krosno - Świebodzin:) - Poznań (lub nie) - Lednica - Gniezno - Biskupin - Bydgoszcz (lub Toruń) - Chełmno - Grudziądz - Kwidzyn - Malbork - Mikoszewo - Gdańsk. Pewnie ok 600 wyjdzie.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 20 Gru 2021, 17:33 »
Mógłbym się włączyć w planowanie północnego odcinka tej trasy, powiedzmy gdzieś od okolic Bydgoszczy do Gdańska. Czasu jest do czerwca dużo, więc można to zrobić na spokojnie i zadbać o szczegóły.
Ten prom do Szwecji to do Nynashamn koło Sztokhlomu (chyba raczej nie, bo to mocno oddala Was od Danii)?. Czy też do Karlskrony? Ta linia wypływa z Gdyni, więc trzeba jeszcze pomyśleć o odcinku trasy Gdańsk - Gdynia.
Warto byłoby na początek przyjąć jakieś wstępne założenia, np. gdzie przekroczycie Wisłę w drodze do Malborka.

Offline Mężczyzna Paul

« 20 Gru 2021, 18:49 »
Z Malborka do Gdanska jechalem juz dwa razy. Pierwszy raz ( Malbork / Gdansk) przez Trzew.
Bylo to w roku 2014 , gdzie udalo nam sie jeszcze przejechac przez ten zamkniety dzisiaj stary most przez Wisle do Trzewa. Co prawda byl juz w tym czasie rowniez zamkniety dla ruchu , ale jak to ktos ladnie powiedzial- " Jak jest w Polsce cos zabronione, a sie tak mocno chce, to mozna " I w ten to wlasnie sposob przeprawilismy sie przez Wisle  ;D Ten drugi raz byl w kierunku odwrotny i tu musielismy juz podjechac do E 22.
Ale ta alternatywa do Mikoszewa wydaje mi sie bardzo ciekawa , chociazby z tego wzgledu, ze tak do Gdanska jeszcze nie jechalem.
Jezeli chodzi o dojazd do Bydgoszczy czy do Torunia , to sie nie wypowiadam. W Bydgoszczy bylem tylko raz i to tylko na dworcu kolejowym jakies 40 lat temu i to jeszcze w nocy. W Toruniu bylem jakies 10 lat temu i to za dnia ale samochodem. Nie wiem jak to wyglada podrozujac przez te miasta rowerem.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 20 Gru 2021, 20:58 »
Przychodzą mi na myśl dwie marszruty.
Jedna przez Pojezierze Lubuskie i wjazd na Kaszuby od południa.
Druga doliną Odry z odbiciem następnie na Drawsko i ciągiem garbu pojeziernego, lub na bogato nawet z dojechaniem do Słowińskiego PN.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum