Autor Wątek: BBT 2022  (Przeczytany 39215 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: BBT 2022
« 23 Sie 2022, 18:33 »
No i na BBT oboje usłyszeli, ze nie są mile widziani w grupie, co Kowalik zaakceptował, a Koziatek źle przyjął. Skończyło się dosadna dyskusja na trasie i chyba trochę przypadkowa przepychanka - w efekcie byl spadniemy łańcuch, protesty i 1 DSQ.
Smaczku dodaje fakt, ze Koziatek na UTT nadrobił nad Kaluznym 4 punkty po tym odjeździe, a ostatecznie w klasyfikacji generalnej PP wyprzedził go na drugie miejsce o… 0,02 punktu (czyli jakieś 25 sekund na BBT). Taka sytuacja - wnioski pozostawiam każdemu do wyciagnięcia we własnym zakresie.
OMG. Co tam się wyprawia.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Sie 2022, 19:34 »
W Open w najszybszych grupach zawsze było duże ciśnienie. Pamiętam swój pierwszy BBT, gdy z pierwszą grupą jechałem ok. 300km (wtedy był inny system startu) to też tam była gorąca chwila, gdy parę osób naskoczyło na jednego zawodnika, który mocno obijał się na zmianach. I z tego obijania się słynął na iluś imprezach, a wcale nie był słaby, ale z premedytacją się oszczędzał, a później zostawiał tych co więcej pracowali.

A teraz to jest jeszcze trochę spotęgowane przez system startu, gdzie najmocniejsi startują bardzo blisko siebie, albo w tej samej grupie, albo w odstępie 5-10min. Wtedy układ startu był czysto losowy, a teraz wynik w Open w niemałej części zależy od grupy startowej, stąd takie kwasy się zdarzają.

Ale, że generał taki numer zrobił? On ultra jeździ od lat, nawet w jego biogramie na Wikipedii jest wspomniane o ultramaratonach:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szymon_Koziatek
Choć w takich sprawach przed ferowaniem ocen zawsze warto usłyszeć zdanie drugiej strony, bo często sprawa bywa nieco bardziej złożona.

A kogo zdyskwalifikowano za tę przepychankę? Generała właśnie? Bo na stronie monitoringu widać, ze dojechał na metę i to z wyśmienitym dobrym czasem 36:30, tylko o godzinę gorszym od zwycięzcy Open.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 23 Sie 2022, 19:46 »
Na stronie trackingu przy nazwisku Osuch widnieje info, że został zdyskwalifikowany.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 23 Sie 2022, 19:48 »

A gdzie Łowicz ... zgubił się.
a druga sprawa to już taki standard czyli auta jadące za ludźmi było ich kilka a co robią nie wiem ale po co startować i szczycić się że przejechał Ultramaraton. Jak na każdym z punktów widać osobę towarzyszącą tą samą na transmisjach na żywo a raz jeszcze ultras podaje ciuchy co do prania. Brawo chłopie.
Nie bardzo rozumiem.
Odniosłeś się do mojego wpisu.
Że niby ja korzystałem z auta?
Podawałem komuś ciuchy do prania?
O co chodzi?

Offline Mężczyzna horacy13

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 22.03.2021
« 23 Sie 2022, 20:08 »
Choć w takich sprawach przed ferowaniem ocen zawsze warto usłyszeć zdanie drugiej strony, bo często sprawa bywa nieco bardziej złożona.

A kogo zdyskwalifikowano za tę przepychankę? Generała właśnie? Bo na stronie monitoringu widać, ze dojechał na metę i to z wyśmienitym dobrym czasem 36:30, tylko o godzinę gorszym od zwycięzcy Open.
Masz oczywiście racje, ze obydwie strony maja swoją optykę na takie zdarzenia i maja do tego prawo.
Ja wyroków nie feruje, bo sytuacji z soboty na trasie nie widziałem, startowałem 10 minut później. Rozmawiałem jednak z 3 osobami, które to widziały i mam swoje zdanie.
Natomiast jeśli chodzi o UTT, to byłem i widzialem. Chłopakom, z którymi jechał, na mecie mówił, ze tam nie chodziło o wynik w generalce itp. (o czym ja się dowiedziałem wczoraj). A do mnie jak z nimi ruszyłem w trojke z miejsca gdzie stała cała grupa (nie czułem się zobowiązany czekać na kogoś, skoro jechałem z nimi po zmianach 30 km tylko, chciałem walczyć o swoje km po 550 km jazdy samemu) od razu stwierdził, ze dajemy mocne zmiany, bo tu idzie walka o Puchar.
Dla mnie skoro razem pracowali przez tyle godzin, to takie zachowanie nie mieście się w ramach fair-play - ja bym nie zostawił konkurenta z defektem po 20 h jazdy. No ale jak widać można widzieć to inaczej.
« Ostatnia zmiana: 23 Sie 2022, 20:57 horacy13 »

Offline Mężczyzna marcinp

• Miasto: Łowicz
  • Na forum od: 10.11.2016
« 23 Sie 2022, 20:53 »
Nie bardzo rozumiem.
Odniosłeś się do mojego wpisu.
Że niby ja korzystałem z auta?
Podawałem komuś ciuchy do prania?
O co chodzi?
[/quote]

Nie w żadnym wypadku nie oskarżam Ciebie, ale musiałem to napisać.
Mam nerwy tylko do ludzi którzy niby jadą ulta ale tylko  na niby bo mają pod ręką kogoś z pomocą ale widzę że ten temat powraca jak bumerang a później błyszczą na Stravie co to nie oni.
Opis super brakuje mi tylko Łowicza bo jestem ciekaw jak jest na punktach.
Po prostu ktoś został przyłapany i zobaczymy co dalej...a jechał Open ale pewnie nic.
« Ostatnia zmiana: 23 Sie 2022, 21:07 marcinp »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 23 Sie 2022, 21:33 »
Jak na każdym z punktów widać osobę towarzyszącą tą samą na transmisjach na żywo a raz jeszcze ultras podaje ciuchy co do prania.

Jak takie coś widzisz, to zgłaszaj protest. Ja tam jak ewidentnie przyuważę, to na pewno tak zrobię. Btw. ja czasem widzę na ultramaratonach samotne kobiety siedzące w zaparkowanych przy drodze autach w środku nocy na rejestracjach z innej części polski i z mocowaniem rowerowym na dachu. A jak już nie jest to ultramaraton to takich cudów jakoś brak. Przyznam, że boli dupa jak się takie coś widzi.
Z drugiej strony w systemie ppultra chyba można zgłosić, że zmienia się kategorię na team i korzystać z takiej pomocy.

A historia z czołówki open pierwszorzędna. Jednak powstrzymam się od wniosków zanim dotrze do mnie opinia drugiej strony na tą sprawę, bo coś mi tu się nie spina.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 23 Sie 2022, 22:01 »
widziałem podobna sytuację.  Laoteng na to. Takie osoby chyba nie mają luster w domu
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Mężczyzna skaut

« 23 Sie 2022, 22:26 »
Uzupełnienie: PK Łowicz - szału nie ma, ale ten pk jest w mojej ocenie bardzo potrzebny. Chodzi o pojemność i zdolność obsłużenia dużej liczby uczestników. Wielka hala sportowa z zapleczem sanitarnym w połowie trasy. W edycjach do 2016 w połowie trasy były mniej więcej Gąbin, Grójec czy Żyrardów z możliwością noclegu dla kilkunastu osób (Gąbin) lub wcale. Gdy pojawił się start nocny, dla startujących na nockę możliwość przespania się dopiero na 700 km byłaby zdecydowanie za późno.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Sie 2022, 23:41 »
A gdzie Łowicz ... zgubił się.
a druga sprawa to już taki standard czyli auta jadące za ludźmi było ich kilka a co robią nie wiem ale po co startować i szczycić się że przejechał Ultramaraton. Jak na każdym z punktów widać osobę towarzyszącą tą samą na transmisjach na żywo a raz jeszcze ultras podaje ciuchy co do prania. Brawo chłopie.

Ale zgłaszałeś coś takiego? Kto konkretnie tak oszukiwał?
Bo to co edycję jest takie gadanie, tylko zero konkretów, zero zgłoszeń do orga. A zgłosić coś takiego może jedynie osoba, która to widzi. Jeśli ktoś coś takiego odwala - to trzeba pisać otwarcie. Bo dopiero jak się paru kanciarzy naje wstydu to kolejni nie będą próbować takich numerów.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 24 Sie 2022, 07:27 »
Profil wysokościowy płaskiej trasy, z górska końcówka to jedno wielkie zakłamywanie rzeczywistości :-) jak już robić profil, to samej końcówki, wtedy można sobie odliczać górki do mety.
Dokładnie tak. Ta nalepka w pakiecie to mało przydatna. Ja jechałem ze swoim profilem końcówki.

Pisząc o rekordach trzeba mieć na uwadze, ze tegoroczna trasa jest wolniejsza, zamiast DK10 jedzie się bokami - to nie może być szybsze.
Ale za to było znacznie przyjemniejsze. Ta zmiana, moim zdaniem, była świetna. Drogi na tym odcinku, w większości, dobre i bardzo dobre. Ciekawe, czytam, że inni mają tu zdanie odrębne. :-)

Z zaopatrzeniem punktów, rzeczywiście, słabo. Upada mit, że BBT można przejechać nie wydając złotówki natrasie. Ale też zwróćcie uwagę, że budżet i wpisowe było ustalane w połowie zeszłego roku. Ceny od tego czasu bardzo się zmieniły, a miasta wycofywały swój wkład w punkty. Mi bardzo przeszkadza, że na punkcie, po których było do przejechania 100 km, dostawaliśmy jeden malutki batonik.
Za to duży plus dla punktów za spanie. Z tego co widziałem, wszędzie były niezłe materace. W Kowalu nawet było się czym przykryć (nie, nie przeszkadzało mi, że nie jestem pierwszy pod tym śpiworem :-).

Mi, sportowo, nie wyszło. Chciałem wreszcie zmieścić się w dwóch dobach, ale pierwsza noc okazała się bardzo ciężka. Nawet nie przez deszcz. Po prostu nie szło. Druga noc już gładko, bez problemu, ale nie dogoniłem 48 godzin. Wiem, trasa ciut dłuższa, więcej podjazdów, ale jednak liczyłem na te dwie doby.

Marek

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 24 Sie 2022, 18:41 »
To jeszcze ja napiszę kilka słów.
To był mój ostatni BBT. Kiedyś zakładałem zdobycie tęczowej koszulki i właśnie tego dokonałem. Dość mocno zmieniły się stroje i tak do końca nie wiem, czy cały trud nie poszedł na marne. Ha, ha
A teraz o BBT 2022.
Pakiet startowy.
Bardzo skromny. Zestaw naklejek, skarpetki, e-karta, materiały reklamowe, plik gpx do nawigacji. Wygodny pas na korpus do mocowania numeru startowego. Łatwe przepięcie na kurtkę. W porównaniu z innymi imprezami czapeczka i koszulka finishera to standard.
Trasa.
Moim zdaniem na plus. Górny odcinek dobre asfalty i mniejszy ruch. Na Bydgoszcz trochę narzekano ze względu na przejazd przez miasto i wystające szyny. Było kilka upadków. Najgorszy kawałek kolejny raz to woj. łódzkie. Zdecydowanie za dużo kiepskich asfaltów. W świętokrzyskim drogi ruchliwe, ale jezdnie szerokie. Końcówka bardzo fajna oprócz remontowanej drogi do Ustrzyk Górnych.
PK.
Krzysiek to dość dobrze opisał. Było skromnie. Nigdzie nie było dwudaniowego obiadu. Posiłki były takie minimalistyczne. Ruszyłeś kilkanaście razy łyżką, widelcem i już :) Bardzo mało było batonów i drobiazgu do kieszonek, a były przeloty między punktami po 100 km. Oznaczenie punktów banerami słabe. Ja znałem lokalizacje z poprzednich edycji. Najlepszy punkt to chyba Opoczno. Był ciepły posiłek, owoce, ciasto, napoje, miejsce do spania.
Pogoda.
Dopadły mnie dwie ulewy w sobotę, tak po 1,5 h. W Nakle były miejsca tak zalane, że wody miałem po ośki w kołach. Połowa Bydgoszczy zalana i chyba wszystkie szamba wybiły :), a w drugiej części sucho. W niedzielę bardzo gorąco ( garmin pokazał 35 stopni ) i przeciwny wiatr. Wieczorem i w nocy warunki już idealne.
Wynik.
Zabrakło mi świeżości. Jeszcze nie zregenerowałem sie po PGR i dopiero w środę wróciłem z wyprawki na Roztocze. Taki miałem rozkład urlopu. Jestem bardzo zadowolony. Trochę słabszy wynik niż zwykle, nie zmieściłem się w top 10 solo i czas 42 z minutami ha, ha, ale nie zakładałem tutaj poprawy swojego najlepszego czasu.
Wrażenia.
Bardzo pozytywne. Sporo osób znam, trochę nowych poznałem, miło spędziłem czas. Klimat na mecie mi odpowiada, jedzenie w Caryńskiej również. Brakło dobrego piwa, a może słabo szukałem. Sporo dobrego dały mi te starty w Bałtyk-Bieszczady, a najlepiej wspominam te w których przeważali forumowicze.

Adam

Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
« 24 Sie 2022, 19:21 »
Góral, bardzo miło było mi pogadać na tak wiele tematów podczas powrotu z BBT  ;) Pozdrawiam!

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 24 Sie 2022, 19:22 »
Ja w 2020 nie wydałem na trasie ani złotówki i nie brakowało mi w sumie niczego, choć zupę na ostatnim punkcie odpuściłem, bo była już podejrzana w smaku.

Offline Mężczyzna skaut

« 24 Sie 2022, 20:24 »
Góral, gratuluję! Tyle startów i zawsze dobre wyniki. Mocarz!
Żałuję, że nie było okazji pogadać na mecie, ale w tym roku byłem mocno "ujechany" tą końcówką w upale. Droga z Wojtkowej do Ustrzyk Dolnych szła mi jak "po grudzie". Może dlatego że z fajnego lasu Arłamów/Trójca wyjeżdża się w szeroką dolinę z polami uprawnymi i mocno nasłonecznioną. Do tego mocno wiało gorącym wiatrem z południa.
Tęczowej koszulki też gratuluję.
Nowy wzór? Mi się akurat podoba. Lubię proste wzornictwo bez oczopląsu reklamowego.
Dodam, że w nowym wzorze spodenki są całe czarne z małym białym napisem na nogawkach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum