Autor Wątek: BBT 2022  (Przeczytany 39336 razy)

Offline Mężczyzna BGP

• Miasto:
  • Na forum od: 25.04.2018
Odp: BBT 2022
« 24 Lip 2022, 21:35 »
Cześć,
jak pech to pech, złapałem ostre zapalenie stawó i nie ma szans na szybkie zaleczenie, w tej sytuacji dstąpię pakiet startowy na BBT2022, zgodnie z regulaminem, Organizator zezwala na przeniesienie zgłoszenia na inną osobę w terminie do 27.07.2022. Więc jak ktoś chętny to bardzo proszę o szybki kontakt bo w razie czego muszę zgłosić rezygnację do 27.07.
Pozdrawiam,
Zbyszek

Offline Kobieta Magia

• Użytkownik forum
  • Miasto: Strzelce Opolskie
  • Na forum od: 17.03.2014
    • Magia
« 25 Lip 2022, 00:02 »
Bilet powrotny Przemyśl-Warszawa kupiony. Uff. Teraz tylko przejechać na rowerze ze Świnoujścia  do Ustrzyk, aby ten wysiłek organizacyjno logistyczny z biletami, noclegami itd.  nie poszedł na marne.
Bez problemu!

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 26 Lip 2022, 23:22 »
Bilet powrotny Przemyśl-Warszawa kupiony. Uff. Teraz tylko przejechać na rowerze ze Świnoujścia  do Ustrzyk, aby ten wysiłek organizacyjno logistyczny z biletami, noclegami itd.  nie poszedł na marne.

Witos, czy Mailnowski? A może Wyspiański i Łokietek?

Wygląda na to, że mój szatański plan teleportacji z Ustrzyk nocą z Pon na Wt legnie w gruzach. Znalazło się 5 osób na busa i cisza. Cena wykruszy kolejnych i nic z tego nie wyjdzie.

Także przyjdzie zakupić podobny bilecik wspaniałych PKP.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 27 Lip 2022, 06:06 »
Ślązak i Tatry.

« 27 Lip 2022, 12:12 »
Ślązak i Tatry.

Hohoho, na bogato  8)

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 27 Lip 2022, 14:17 »
Superpromo się trafiło
Na bogato to na start jadę. Sleepingiem. Ale to dlatego, że startuję jako"nocna zmiana", a poc. sypialny daje szansę na 9 h snu przed startem

Offline Mężczyzna Darecki

• Miasto: Wadowice
  • Na forum od: 21.01.2022
« 28 Lip 2022, 09:35 »
ja w Świnoujściu będę już 16 sierpnia, ktoś się może orientuje ile dni przed startem przyjdą pakiety startowe ? jak to się odbyło na poprzedniej edycji?

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 28 Lip 2022, 09:38 »
ja w Świnoujściu będę już 16 sierpnia, ktoś się może orientuje ile dni przed startem przyjdą pakiety startowe ? jak to się odbyło na poprzedniej edycji?

Napisz do Roberta. Bo oni zazwyczaj wysyłają w Poniedziałek. Czyli paczka będzie we wtorek po południu u Ciebie.

Offline Mężczyzna Darecki

• Miasto: Wadowice
  • Na forum od: 21.01.2022
« 28 Lip 2022, 10:18 »
hm , w poniedziałek wypada święto (15.08)  napisałem do Roberta , może uda się wysłać wcześniej a jak nie to odbiorę na miejscu w biurze zawodów.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 28 Lip 2022, 22:19 »
Ostatnio jak kombinowałem to na piekny wschód zrobiłem tak, że cały czas mi sie garmin zawieszał i przeliczał trase... Jakieś pro wskazówki?

Tak. Podziel trasę na kilka odcinków (np. pomiędzy PŻ). Możesz też przepuścić jakimś narzędziem do optymalizacji, redukując liczbę punktów. Przy 3000 na ślad, Garmin przelicza go względnie szybko. Ważne żeby to była sensowna redukcja, czyli usuwająca punkty mniej znaczące, np. na prostych. gpsbabel na przykład to robi.

Sam zamieniłem Wahoo z powrotem na Garmina, wkurzony kolejną jego kraksą na zawodach, ale muszę przyznać że firma na G robi to coraz gorzej. Wydawało się, że eTrexy były kwintesencją dziadowskiego interfejsu i obsługi ale Edge wyznaczył nowe granice. Choćby opisanym wyżej problemem.

poc. sypialny daje szansę na 9 h snu przed startem

Podziwiam Twój optymizm ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Lip 2022, 22:38 »
Tak. Podziel trasę na kilka odcinków (np. pomiędzy PŻ). Możesz też przepuścić jakimś narzędziem do optymalizacji, redukując liczbę punktów. Przy 3000 na ślad, Garmin przelicza go względnie szybko. Ważne żeby to była sensowna redukcja, czyli usuwająca punkty mniej znaczące, np. na prostych. gpsbabel na przykład to robi.

Sam zamieniłem Wahoo z powrotem na Garmina, wkurzony kolejną jego kraksą na zawodach, ale muszę przyznać że firma na G robi to coraz gorzej. Wydawało się, że eTrexy były kwintesencją dziadowskiego interfejsu i obsługi ale Edge wyznaczył nowe granice. Choćby opisanym wyżej problemem.

Ale jaki miałeś problem?
Bo w Edge inaczej działa system śladów. Tam nie musisz nawet redukować śladu, on sam dokonuje redukcji i łyka ślady większe niż 10tys. Tak więc to do końca nie wiadomo ile tych punktów faktycznie jest na śladzie.

I czym innym jest zwykła jazda po śladzie, czym innym jazda ze szczegółową nawigacją (czyli wskazówki na skrętach). To drugie jest sporo bardziej obciążające dla procesora. Ale to też tragedii nie ma, mój Edge 1030 przeliczał bez większego problemu ślad całego MPP, chwilkę to trwa, jakieś 1-2min. Tylko w przypadku używania szczegółowej nawigacji lepiej mieć krótsze ślady, bo limitem nie jest sama liczba punktów śladu (bo to jak pisałem dla Edge nie ma znaczenia) - a liczba punktów pośrednich, czyli owych miejsc, gdzie Edge daje komendy do skrętu.

W przypadku bardzo długich śladów widać że w pewnym momencie (gdy osiągnie tę liczbę, to chyba jest coś koło 200-300) zaczyna źle przeliczać - np. wywala linię prostą, też źle pokazuje liczbę km do mety, trochę ją zaniżając.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 28 Lip 2022, 22:52 »
Tak, wiem że ogromny ślad można sobie i tak wyświetlić na mapie. Mi chodzi o tę "nawigację szczegółową". Ślad długości 500km o 17 tysiącach punktów był dla mojego 530 nie do strawienia. Liczył go jakiś kwadrans, po czym, gdy docierał do 99%... zaczynał od początku.

Offline Mężczyzna Fagetus

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 18.03.2016
« 28 Lip 2022, 22:53 »
Być może to tylko teoria spiskowa. A może nie :) Garminy turystyczne, tzw. "ręczniaki" zdumiewająco lepiej obsługują proste wyświetlanie tracka niż prawdziwą nawigację - zjechanie z trasy, przeliczanie itd. Nie jest to specjalnie dziwne gdyż wymagania do nawigacji są abstrakcyjnie wyższe - navi samochodowe (nie wbudowane w auto) o sporo mocniejszych prockach pracuje na wbudowanym aku 10-20 razy krócej (poniżej godziny) niż taki ręczniak. Nie wiem czy konkurencja robi to bardziej oszczędnie, ale nawigacja po trasie u Garmina wypada dennie :) Szczęśliwie BBT orientacyjnie większego problemu nie sprawia!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Lip 2022, 22:57 »
Być może to tylko teoria spiskowa. A może nie :) Garminy turystyczne, tzw. "ręczniaki" zdumiewająco lepiej obsługują proste wyświetlanie tracka niż prawdziwą nawigację - zjechanie z trasy, przeliczanie itd.

Ale przecież w ręczniakach nie masz w ogóle prawdziwej nawigacji ze śladu. By mieć nawigację na takim urządzeniu musisz sobie stworzyć trasę, dopiero wtedy masz wskazówki nawigacyjne,

Tak, wiem że ogromny ślad można sobie i tak wyświetlić na mapie. Mi chodzi o tę "nawigację szczegółową". Ślad długości 500km o 17 tysiącach punktów był dla mojego 530 nie do strawienia. Liczył go jakiś kwadrans, po czym, gdy docierał do 99%... zaczynał od początku.

Ale to zależy od wielu zmiennych. Przede wszystkim od tego jakiej używasz mapy i jak masz ustawione opcje wytyczania trasy - a tu różnych możliwości jest naprawdę dużo.

« 28 Lip 2022, 23:16 »

Takiego przeliczania nie widziałem nigdy, ale za to zdarzyło mi się parę razy "route calculation error". Wtedy garmina resetowałem na twardo (dłuższe przytrzymanie i reset), następnie trzeba wejść w trasę, usunąć z tej trasy jakiś garminowy cache (w menu jest taka opcja) i zrobić ride od początku. Szczęśliwie to działało.

Zdarzył się inny błąd kilka razy. Na długich trasach powyżej 500km w pewnym momencie garmin głupiał, wyświetlał co prawda dalej track i informował o jego opuszczeniu, ale nie pokazywał żadnych wskazówek i od aktualnej pozycji rysował na mapię równą linię prostą do końca śladu.

Zawsze jak wrzucam ślad ponad te 500km to awaryjnie dzielę trasę, żeby można było odpalić podczas nawigacji inną i wygodnie kontynuować nawigację.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum