Autor Wątek: BBT 2022  (Przeczytany 39210 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: BBT 2022
« 29 Lip 2022, 12:32 »
No aż się prosi, żeby napisać narzędzie gdzie wgrywa się pliki i optymalizuje do zadanej ilości punktów.

gpx-simplify-optimizer

Redukcja punktów nie jest dobra. Potem można zabłądzić, nie trafią się potem w odpowiednią ulicę w mieście, ślad odłazi od drogi ścieżki na tyle, że garmin krzyczy o opuszczeniu śladu, wskazówki nawigacyjne garmin źle przelicza. Lepiej ślad podzielić.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 29 Lip 2022, 13:00 »
Jeśli narzędzie stosuje porządny algorytm (odrzuca punkty począwszy od tych najmniej wpływających na kształt śladu) to przy rozsądnej ich docelowej liczbie nie powinno się nic złego dziać.

Inna sprawa, że dostaję tam ostrzeżenie o phishingu danych z MetaMask (portfel do Ethereum), co jest dość zabawne.

Offline Mężczyzna sienias

• Miasto: Jastrzębie-Zdrój
  • Na forum od: 26.10.2021
« 29 Lip 2022, 13:04 »
Polecam narzędzie online: https://gpx.studio/
Szybka akcja: Load GPX (wybieramy plik) > po lewej stronie przycisk z dwiema strzałkami "Reduce number of track points" > Pojawia się suwak do ustalenia ilości punktów > przesuwając suwakiem można w locie śledzić jak zmienia się nowy ślad w stosunku do oryginalnego > potem już tylko EXPORT GPX i mamy gotowe.
Redukcja punktów odbywa się tam, gdzie "kąt zakrętów trasy" jest najmniejszy, a im suwak dalej, tym bardziej skraca zakręty. Z doświadczenia wiem, że oryginalne pliki obcięte o 90% są wystarczające. Im więcej prostych odcinków, tym więcej punktów można obciąć bez ryzyka zjazdu z trasy.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 29 Lip 2022, 14:15 »
Silwuple:
https://drive.google.com/file/d/1xBFOBLpATcfznV9joNMoElKmba7TuYkh/view?usp=sharing
Za pierwszym wrzuceniem śladu garmin mi się zwymiotował i musiałem posprzątać. Ale po restarcie obliczenie trasy zajęło mu równo 10 minut (bez prowadzenia do początku kursu).

Offline Mężczyzna ArekWWA

• Na forum od: 01.08.2022
« 1 Sie 2022, 10:48 »
Witam kolegów Ultrasów, z uwagi na sytuacje rodzinną i konieczność wykonania pilnej operacji u żony, jestem zmuszony zrezygnować ze startu w tej edycji BBT 2022. :| :cry:

Niezliczone godziny przygotowań, setki kilometrów, dziesiątki wyrzeczeń, no cóż trzeba iść dalej.

Czy jest Tutaj ktoś z listy rezerwowej, zainteresowany zajęciem Mojego miejsca ?

Proszę o pilny kontakt w tej sprawie.

Arek

Offline Mężczyzna etylina

• Na forum od: 29.05.2014
« 1 Sie 2022, 11:07 »
To może jakaś dobra dusza napisze jak dodać w tym pliku punkty kontrolne aby pojawiały się na mapie na Garminie i aby oprogramowanie było wstanie podawać odległość do następnego punktu- takie coś mi się marzy. Mam 1030 jeśli to ma jakieś znaczenie.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 1 Sie 2022, 13:30 »
To może jakaś dobra dusza napisze jak dodać w tym pliku punkty kontrolne aby pojawiały się na mapie na Garminie i aby oprogramowanie było wstanie podawać odległość do następnego punktu- takie coś mi się marzy. Mam 1030 jeśli to ma jakieś znaczenie.

Ja to robię tak, że:
1) Mam połaczone konta w rwgps(ridewithgps) i garmin connect i ustawione, żeby mi się trasu z rwgps ładowały do gramina.
2) Robię trasę w rwgps z pustym "cue sheet", następnie dodaję własne "custom cue" do trasy z typem "Control".
3) Klikam na trasce w rwgps magiczny przycisk "pin".

Traska sama mi się ładuje do garmina przy następnej synchronizacji, a podczas nawigacji mam dodatkową stronę, gdzie mam listę punktów i odległość do nich. Co więcej jest pole danych, które pokazuje odległość do następnego.

Wiem, że to samo można osiągnąć w planerze Garmin connect, ale on jest straszny, zmienia routing bez ostrzerzenia i wogóle coś tam wyklikać to straszna sprawa. Mam 530 więc pewnie to samo będzie na 1030.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 3 Sie 2022, 12:34 »
Ja też nie umiem
Zawsze jakiś dobry człowiek pomoże.
Może teraz też?

W ramach udawania przed samym sobą że pracuję nad tym co powinienem a na co nie mam ochoty wystrugałem prosty programik dzielący ślad gpx na kawałki o zadanej liczbie punktów.

Program w załączniku, można się pobawić. Nie wymaga instalacji.
Testowany w bardzo ograniczonym zakresie, więc sugeruję sprawdzić na swoim urządzeniu przed wyruszeniem na trasę.

Efekty po wczytaniu na https://gpx.studio (po prawej wczytany ślad z mojego Etrexa, po lewej pliki podzielone moim programem) są takie:

PS. Chętnie przeczytam opinie. Krytyczne oczywiście też.
« Ostatnia zmiana: 26 Sie 2022, 12:15 Borafu »

Offline Mężczyzna Darecki

• Miasto: Wadowice
  • Na forum od: 21.01.2022
« 3 Sie 2022, 15:11 »
pojawiaja sie powoli grupy startowe

Offline nie.dzielny

• Na forum od: 01.04.2009
« 3 Sie 2022, 17:08 »
To dorzucę jeszcze taki programik do dzielenia plików .gpx
https://sites.google.com/site/gpxtracksplitter/
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 3 Sie 2022, 22:08 »
Może warto te dwa posty z linkami wydzielić z wątku, bo tutaj to raczej nikt ich nie znjadzie w temacie dzielenia plików .gpx

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 3 Sie 2022, 22:42 »
Jak ktokolwiek napisze że mój program się przydał to wydzielę

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 3 Sie 2022, 23:20 »
Jutro przetestuję

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna bartekk

• Miasto: Wieleń
  • Na forum od: 22.02.2019
« 5 Sie 2022, 10:31 »
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć którędy dokładnie najlepiej jechać z Ustrzyk Górnych do Przemyśla rowerem? Jakiś ślad, aktywność, gpx, opis... Teren jest dla mnie zupełnie nieznany, wolałbym się nie wmanewrować w jakąś kiepską drogę.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« Ostatnia zmiana: 5 Sie 2022, 11:04 MARECKI »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum