Autor Wątek: Problem z wyborem roweru...  (Przeczytany 2790 razy)

caryc

• Gość
Problem z wyborem roweru...
« 19 Maj 2007, 22:54 »
Witam Was wszystkich.
Na forum jest pierwszy raz....
Mam problem z wyborem roweru.
Zastanawiam sie miedzy dwoma propozycjami:
AUTHOR model BASIC
i
SCOOT model Sportster P5

Problem jest taki ze te pierwsz to typowy rower gorski drugi to trekingowy.
Ja poszukuje roweru na ktorym bedize mozna wyjechac z domu i przez 2-3 tygodnie pedalowac i objechac kawal drogi :) - ambitne plany ;) to jednak zupelnie inna historia...

Pierwszy wybralem sam drugi mi polecono jak uslyszano jak chce jezdzic... Problem jest tylko taki, ze nie chce roweru ograniczac tylko do takiej jazdy, szosa, droga plaska itp. Bede chcial to wiem napewno wyjechac gdzies w las, szlaki, gory itp. Nawet czesciej niz na jakies dluzsze trasy...

I pytanie jest taki... Czy na typowych rowerach MTP faktycznie czlowiek meczy sie zdecydowanie bardziej w dlugich wielogodzinnych jazdach niz na rowerze typu SCOOT? Uwzgledniam tu zmiane opon, zastosowanie rogow ewentualnie takiego ukladu na kierwonice KIEROWNICA LEMOND / TRIATHLON TRANZ'X JD-802

Czy po pewnych lekkich zmianach ten AUTOHOR bedzie mnie nadal meczyl czy to jest tylko takie gadanie na wyrost?

Bede bardzo, bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie w tym temacie i poruszenie tej sprawy.

Pozdrawiam Wszystkich :)

Offline Maciek

• Miasto: WM / WB
  • Na forum od: 08.08.2006
« 20 Maj 2007, 17:32 »
Jak piszesz, ze częściej będziesz jeździł po górach itp. to lepiej wybierz rower MTB.
Jeżeli będzie miał mocowanie do bagażnika to można wyruszać na wyprawę :)
Ja nie odczuwam zmęczenia podróżując na MTB.
Co do danych tych rowerków to podaj jakieś dokładniejsze strony ze specyfikacją.
Lemondka - sam mam, chciałem założyć na wyprawę, ale niestety na kierownicy sie nie zmieściła  :wink: Sakwa, manetki, rogi, mocowanie do lampki, licznik i kiera się kończy  :)
Aha wydaje mi się że opon nie trzeba zmieniać - kupujesz semi slicki i możesz śmigać w terenie (oczywiście nie mówię o typowych maratonach itp. tylko polno - szutrowo - leśne dróżki).
Pozdrawiam,

Maciek

caryc

• Gość
« 20 Maj 2007, 18:14 »
Dzieki za odpowiedz, ale... Dupe zawrocilem, a problem sam sie rozwiazal :)
Dopadlem moja stara rame i kola 26" zobacze co sie z niej da zrobic i pierwsze swoje wyprawy odbede na niej.... Zobacze czy to jest to co chce, czy moze warto wtedy kupic nowa np na 28" i juz :)

Tak sie dlugo zastanawialem czy chce MTB czy raczej trekingowy i mimo tego co napisalem wczesniej bardziej mnie ciagnie jezeli chodzi o rower to jednak trekingowy. A po gorach to ja chodze ;)

Co do kol poki co zobacze czy mi pasuja takie wyprawy. Mam taki jak mam sprzet i juz :)

Tak poza tym to witam wszystkich bo czuje, ze na tym forum zawitam na dluzej, chodzi o tematyke ;)

Pozdrawiam !!

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
« 20 Maj 2007, 18:17 »
ja mam rower KONA - Blast, od poczatku jezdze na nim na wyprawach, przyzwyczailem sie, ale wiem ze roznica miedzy trekingowym a gorskim jest znaczna
pod wzgledem tras gorski wydaje sie byc bardziej uniwersalny, bo trekingiem sie nie pojezdzi po gorach czy typowym offroadzie, bo tu co innego jest brane pod uwage
w gorskim na dluzszych trasach moga sie bardziej plecy meczyc (postawa ciala jest bardziej pochylona), a osprzet z trekingu zawsze mozna osobno dokupic (licznik, blotniki bagazniki. itp)
wczesniej pisalem ze do gorala chcialbym szosowe opony tzw semislicki, ale troche kasy zal bylo... bo z przyjemnoscia bym sobie je dawno zmienil

TULKU

• Gość
« 12 Cze 2007, 20:09 »
Witam. Na forum zaczynam od zera, jednak na rowerze posiadam juz pewne doswiadczenie, dlatego zabieram glos.
W 2000 roku kupilem "Superior - mod. blackbird". Trekking, ktorym przemirzylem juz kilkadziesiat km i jest to taka moja druga "skóra".
Nie zgodze sie ze trekking przystosowany jest do kazdych warunków, ale nie górskich...
Do dzis z łezką wspominam wjazd na Turbacz (1310 m.n.p.m.) z bagażem od strony północnej w deszczową pogodę (w Nowym Targu wysychałem:) Tragicznie było juz w trakcie wjazdu i zjazdu w TPN do schroniska Murowaniec (1505 m.n.p.m.) no bo troszke padalo dlatego byly odcinki ze wchodzilem; no i zmeczenie dawalo popalic...
Oczywiste ze jesli ktos kupuje rower z mysla o wypadach w gory to gorski, jednak jesli wycieczki maja bys mieszane to juz polecałbym trekking ze wzgledu na detale, ktore sprawiaja ze kilkutygodniowa jazda jest przyjemna (siodelko, przelozenia, geomteria ramy, niskooporowe koła, czesto nizsza waga itp.) Owszem mozna później tak samo kombinowac z trekkingiem jak i z górskim jesli chodzi o zmiane opon czy dołożenie wyposażenia.
(...) z tym kolorem to bede pamietal :oops:
Admin edit: nie pisz na czerwono :]

Offline Maciek

• Miasto: WM / WB
  • Na forum od: 08.08.2006
« 12 Cze 2007, 20:16 »
Nie pisz na czerwono, bo w oczy razi  :wink:
Pozdrawiam,

Maciek

Offline piszczel

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 09.06.2007
« 13 Cze 2007, 12:44 »
A ja bym Ci polecił Unibike Viper zresztą sam zobacz ten roewr :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum