Autor Wątek: Pojezierza Zachodniopomorskie  (Przeczytany 2689 razy)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Pojezierza Zachodniopomorskie
« 24 Gru 2021, 01:06 »
Kolejna już reminiscencja z tegorocznych i (niebawem zeszłorocznych) wypadów na najciekawsze (w mojej ocenie) z polskich pojezierzy...
Na ostatnim z kilku wyjazdów w te rejony przez 4 dni przeturlaliśmy się przez w większości terenowe zakamarki, drogi i bezdroża pojezierza Ińskiego i Drawskiego.
Piękno tych lasów, rzadkie osady ludzkie, przepiękne miejscówki... jest co powspominać.

Za jakiś czas wrzucę zdjęcia z reszty wycieczek w te rejony... a były już 3 dorosłe i 1 z dzieciakami. I to nie jest moje ostatnie słowo w te okolice ;)
https://photos.app.goo.gl/Uta9hA2imzvHY4FK6
(Opisy po wyświetleniu informacji o poszczególnych zdjęciach - "i"; lokalizacja z tracka gpx  :) )
A tymczasem wszystkiego dobrego na świąteczny czas!

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Online Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Odp: Pojezierza Zachodniopomorskie
« 24 Gru 2021, 16:51 »
Oglądając zdjęcia mam wielką ochotę pośmigać po tamtych okolicach. I to, co lubię - przeprawy przez zarośnięte pola i krzaki :lol: Ten młyn to chyba ledwie stoi, jakby nie podpory to już by go nie było.
Sądząc po stanie bieżnika, opona ma już pewnie swoje przejechane i trochę mogła być "zmęczona" - dobrze, że udało się naprawić i dojechać do celu.

Ode mnie kawałek drogi ale kto wie, może w przyszłym roku.
« Ostatnia zmiana: 24 Gru 2021, 17:00 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 26 Gru 2021, 19:44 »
Dolina Krąpieli była bardzo urocza, gdyby tylko była w niej ścieżka lub przynajmniej ciągłe oznakowania szlaku to już w ogóle było by super, tak to po tym jak pokonanie pierwszych 3 km do z Ulikowa Koloni do grodziska zajęło mi bodaj dwie godziny, resztę szlaku do Pęzina już odpuściłem żeby mnie tam zmierzch nie złapał. A to wszystko przy minimalnej ilości zarośli, bo był listopad ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 26 Gru 2021, 21:25 »
Opis szlaku jawi się erertcznie

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Gru 2021, 22:27 »
Opis szlaku jawi się erertcznie
Hm... Że niby jak się jawi?

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 26 Gru 2021, 22:47 »
Dolina Krąpieli była bardzo urocza, gdyby tylko była w niej ścieżka lub przynajmniej ciągłe oznakowania szlaku to już w ogóle było by super, tak to po tym jak pokonanie pierwszych 3 km do z Ulikowa Koloni do grodziska zajęło mi bodaj dwie godziny, resztę szlaku do Pęzina już odpuściłem żeby mnie tam zmierzch nie złapał. A to wszystko przy minimalnej ilości zarośli, bo był listopad ;)

Na wcześniejszym, wiosennym wypadzie próbowałem z kumplem również zacząć od Ulikowa Kolonii, ale po przedzieraniu się ok kilometra odpuściliśmy i szosą objechaliśmy do Ulikowa. Tam gruntówką na wsch od wsi wbiliśmy w kierunku grodziska, przeszliśmy kładką na drugą stronę strumyczka i od grodziska już była świetna droga przez las, taka na samochód leśniczego 😋
Wyjazd z tej drogi był pomiędzy gospodarstwami w Pęzinie.
Bardzo ciekawe i malownicze tereny

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 28 Gru 2021, 19:00 »
Kolejny album to moja pierwsza wycieczka na Pojezierze Drawskie. Po tym wypadzie stwierdziłem, że te tereny zasługują na zdecydowanie głębszą eksplorację - po prostu są idealne na rower!

https://photos.app.goo.gl/zRrnytZNKZtHvttd9

Gdybyście znali ciekawe trasy na Pojezierzu Zachodniopomorskim, to chętnie przyjmę sugestie co do następnych wypadów.

Offline Mężczyzna Beder

• Niech żyją rowerzyści !
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.05.2014
    • Facebook
« 28 Gru 2021, 23:32 »
Pięknie się ogląda Twoje zdjęcia zwłaszcza zimową porą snując plany nt kolejnych wyjazdów. Oby więcej takich fajnych fotorelacji.

« 29 Gru 2021, 14:09 »
Dla ciebie Tomzo, to naturalne zaplecze. polecam jeszcze Pojezierze Lubuskie. Równie niedoceniane i równie interesujące.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 29 Gru 2021, 14:42 »
Gdybyście znali ciekawe trasy na Pojezierzu Zachodniopomorskim, to chętnie przyjmę sugestie co do następnych wypadów.

Podobał mi się przejazd pieszym szlakiem Wzniesień Moreny Czołowej ze Złocieńca do Żydowa.
http://szlaki-zachodniopomorskie.pl/articles.php?article_id=44
Jak na szlak pieszy nie jest on zbyt trudny na rower. W pierwszej połowie szlaku, do Szczecinka, odniosłem nawet wrażenie, że było tam wyjątkowo dużo, jak na szlak pieszy, asfaltów. Druga połowa ma już trudniejsze odcinki i dla najgorszego z nich nad jeziorem Cieszęcino (za Białym Borem) lepiej chyba poszukać objazdu. Generalnie na szlaku dużo przyrody, ładnych krajobrazów, ogromna ilość starych, pięknych drzew (widać, że poprzedni mieszkańcy tych ziem dbali o przyrodę), odludne odcinki, gdzie kilometrami nie spotkałem po drodze żywej duszy.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 29 Gru 2021, 16:18 »
gruntówką na wsch od wsi wbiliśmy w kierunku grodziska, przeszliśmy kładką na drugą stronę strumyczka i od grodziska już była świetna droga przez las, taka na samochód leśniczego 😋

Aha, czyli przebiłem się przez wszystko co najgorsze i wycofałem w momencie, w którym szlak zaczął się cywilizować. Nie pierwszy raz :)

« 29 Gru 2021, 16:27 »
Aha, czyli przebiłem się przez wszystko co najgorsze i wycofałem w momencie, w którym szlak zaczął się cywilizować.
Dokładnie odwrotnie. Zaliczyłeś wszystko co najciekawsze a wycofałeś się zanim szlak zaczął tchnąć nudą  ;D

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 29 Gru 2021, 18:52 »
Dla ciebie Tomzo, to naturalne zaplecze. polecam jeszcze Pojezierze Lubuskie. Równie niedoceniane i równie interesujące.

Tak lubuskie też bardzo chętnie odwiedzam. Okolice Łagowa, Miedzyrzecza, Ośna Lubuskiego, Lubniewic bardzo mile wspominam.

Podobał mi się przejazd pieszym szlakiem Wzniesień Moreny Czołowej ze Złocieńca do Żydowa.

Ten szlak bardzo często się przewijał podczas naszych wyjazdów- tą częścią na zachód od Szczecinka. Choć planując trasę nie staram się kurczowo trzymać oznakowanych tras. Ale jeśli część Szczecinek - Żydowo jest równie malownicza, to pewnie ją uwzględnię w planowaniu kolejnych wypadów :) Dzięki!

Aha, czyli przebiłem się przez wszystko co najgorsze i wycofałem w momencie, w którym szlak zaczął się cywilizować. Nie pierwszy raz

Na moje tak właśnie było ;)

« Ostatnia zmiana: 29 Gru 2021, 19:01 tomzoo »

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 29 Gru 2021, 19:51 »

Ten szlak bardzo często się przewijał podczas naszych wyjazdów- tą częścią na zachód od Szczecinka. Choć planując trasę nie staram się kurczowo trzymać oznakowanych tras. Ale jeśli część Szczecinek - Żydowo jest równie malownicza, to pewnie ją uwzględnię w planowaniu kolejnych wypadów :) Dzięki!

Z tego odcinka najciekawsze będą chyba okolice Żydowa. Okolice jeziora Bobięcińskiego i Polanowa to moim zdaniem jedne z ładniejszych części tego regionu.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 30 Gru 2021, 00:42 »
Kolejna odsłona wycieczek po pojezierzach zachodniopomorskiego...
Tym razem z dzieciakami, głównie po okolicach Ińska i Drawska Pomorskiego. Kilometrów nie wyszło dużo, za to dużo kąpieli, lodów i odpoczynków w plenerze. Oto link do galerii:
https://photos.app.goo.gl/qpxm9jD8zXc8bJ6h8

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum