Autor Wątek: Gravel do lekkiej turystyki [5000 PLN]  (Przeczytany 1821 razy)

Offline Mężczyzna icelandico

• Miasto: Lasy Oliwskie
  • Na forum od: 26.12.2021
Gravel do lekkiej turystyki [5000 PLN]
« 29 Gru 2021, 06:49 »
Czołem rowerowej braci. Jestem tu stałym czytelnikiem ale dopiero teraz zdecydowałem się na pierwszy post. Poszukuję nowego roweru do całodniowych wypraw. Zwykle pokonuję dziennie ok 90-130 km w różnym terenie - szutry, asfalt, drogi leśne, polne. Dotychczas jeździłem po Trójmieście, Kaszubach i okolicach. Mam też za sobą parę wypraw z sakwami. Moje tempo na rowerze jest mocno rekreacyjne, nigdy się nie ścigam.

Zależy mi na rowerze (padło na gravel), który ma wiele uchwytów montażowych (bagażnik, błotniki), jest raczej prosty w budowie i wykonany ze stali. Stal nie jest konieczna ale wydaje mi się, że w cięższym terenie może się lepiej sprawdzić. Szukam też roweru gdzie pozycja będzie raczej nie sportowa a bardziej rekreacyjna. Nie wiem jak na zmianę pozycji zareagują moje plecy ;-). Obecnie jeżdżę na ok. 10 letnim mtb Leader Fox Evolution. Wytypowałem parę modeli jednak mam pewne wątpliwości co do każdego z nich. Mój budżet do 5000 PLN.

Moje typy to:

1. Marin Four Corners - https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-four-corners - o tym rowerze znalazłem najwięcej informacji. Jest to też (niestety) jedyny z listy, który miałem możliwość dosiąść w sklepie. Był to nawet mój typ numer 1. Jest wygodny. Nie przemawia do mnie jedynie jego sylwetka, wydaje mi się dośc pokraczny :P, a szukam w rowerze również tego "czegoś" co przyciąga oko. Obecna cena to ok 4300-4400 PLN.

2. Fuji Jari 2.3 (2020) - https://archive.fujibikes.com/2020/Fuji/jari-232 - rocznik z 2020, ponieważ jest stalowy. Nowszy model jest już aluminiowy. O tym rowerze znalazłem najmniej informacji ackzolwiek przewija się również na tym forum w kontekście wypraw rowerowych i szeroko pojętej turystyki rowerowej. Na plus linki schowane w ramie. Ten rower ma jednak najbardziej sportowy charakter, obawiam się, że moja pozycja na nim będzie zbyt pochylona biorąc pod uwagę wielogodzinną jazdę. Być może się mylę? Najtaszy w zestawieniu - 4000 PLN.

3. Breezer Radar Expert - https://www.breezerbikes.com/bikes/adventure/radar/radar-expert - obecnie mój faworyt. Osprzęt wydaje się najlepszy, cena również najwyższa (ok 4700 PLN). Sporo pozytywnych recenzji i ocen, choć nie jest to aż tak popularny rower. Przy wyborze tego modelu pomocny był wątek użytkownika Felka z tego forum https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=20189.0 (serdeczne dzięki za tak obszerną relację z uzytkownaia roweru!). Jedyny mankament jaki znalazłem to linki bez pancerza prowadzone pod ramą. Sądziłem, że linki w ramie lub pełen pancerze to już standard. Jednak ten mankament wydaje się najmniej problematyczny i łatwy do własnej korekcji. Geometria podobna do Marina, jednak nieco niższa główka, stack i reach sprawiają, że ten rower cieszy oko.

Inne modele, ktróre zwróciły moją uwagę to Kross Esker 4, Fuji Jari 2.5.

Będę wdzięczny za opinie i uwagi do jakiegokolwiek z modeli, który wymieniłem. Z pewnością są jeszcze inne modele, które są warte uwagi
« Ostatnia zmiana: 29 Gru 2021, 07:34 icelandico »

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Hej, jeżeli myślisz o błotnikach (pisałeś o otworach pod to akcesorium), to wtedy linki prowadzone pod ramą bez pancerzy nie powinny być problemem, ja tak mam i nie sprawia to kłopotu.

Co do ceny jakbyś się zdecydował na Breezera mogę napisać do pracownika z rower.com.pl który udzielał mi dodatkowego rabatu poza tym co był na stronie, nie gwarantuję, że będzie taniej, ale spróbować warto.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Dzięki za propozycję. Sprawdzałem już dostępność tego roweru w moim rozmiarze (na wzrost 176 powinien pasować M lub L), jednak na rower.com.pl nie jest on już dostępny.

Co do linek - jeżeli u Ciebie nie było problemu to może nie jest to kwestia, którą powinienem się przejmować. Mam wrażenie, że pancerze na linkach daja dużą ochronę dla linek w tym miejscu ramy.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Jeśli zastanawiasz się nad Breezerem to bierz rozmiar M , szczerze polecam tą markę.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Linkami nie należy się przejmować. Nierdzewne działają bdb nawet gdy są brudne. Taki rozważania jest używane w kolarski świecie od dekad.
Teraz moda na gravele z prostą kierownicą,  czyli rower już praktycznie crosowy .
« Ostatnia zmiana: 30 Gru 2021, 23:00 Włod »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Najważniejsze żeby móc wsadzić szeroką oponę. Byłoby dobrze gdyby było to 2" lub więcej. Ewentualnie można zmienić koła na 650b, choć zwykle różnica nie jest aż taka duża i nie warto.

Pisałeś też o błotnikach. Uwzględnij, że błotnik ogranicza rozmiar opony. W gravelach często niestety brakuje miejsca nad przednim kołem.

Przy błotnikach lepsza będzie dłuższa rama i krótszy mostek jeśli nie lubisz kopać butem. SPD może rozwiązać ten problem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Dzięki za odpowiedź. Najszersza opona wejdzie do Breezera, nawet rozmiar 60. Fabrycznie jest montowana opona 45. W tym wypadku jednak prawie na pewno nie wejdą błotniki. W Fuji z kolei domyślnie są opony tylko 38 i możliwość montażu 42.
« Ostatnia zmiana: 31 Gru 2021, 08:35 icelandico »

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Marin Four Corners - https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-four-corners - o tym rowerze znalazłem najwięcej informacji. Jest to też (niestety) jedyny z listy, który miałem możliwość dosiąść w sklepie. Był to nawet mój typ numer 1. Jest wygodny. Nie przemawia do mnie jedynie jego sylwetka, wydaje mi się dośc pokraczny :P, a szukam w rowerze również tego "czegoś" co przyciąga oko. Obecna cena to ok 4300-4400 PLN.

W zeszłym roku miałem ten sam dylemat i Marin był również moim pierwszym typem. Udało mi się w Łodzi pojeździć chwilę na różnych rozmiarach i sprawdzić czy to jest to czego szukam. Geometria może wydawać się inna niż wszystkie, ale mi przypadła do gustu. Dużo otworów montażowych, w tym kilka na widelcu to jest to czego dziś mi brakuje... Osprzęt i napęd w sam raz do turystyki, którą uprawiam. No i zupełnie nowa maszyna technologia niż miałem do tej pory (turystyk z v-brekami)

Inne modele, ktróre zwróciły moją uwagę to Kross Esker 4, Fuji Jari 2.5.

W końcu wybrałem jednak Kross Esker 6.0 z rocznika 2020. Zdecydowała cena i oferta ratalna 0%.

Będę wdzięczny za opinie i uwagi do jakiegokolwiek z modeli, który wymieniłem. Z pewnością są jeszcze inne modele, które są warte uwagi

Z perspektywy roku jestem zadowolony, ale brakuje mi jednak mocowań na widelcu. Szerokość opon jest odpowiednia do moich spokojnych wycieczek, ale jest sporo miejsca na montaż czegoś grubszego. Z firmowymi oponami mam zamontowane czasem błotniki na gorszą pogodę.

Życzę udanych poszukiwań!

Dzięki za odpowiedź. Fajna maszyna, Twojego Krossa brałbym pod uwagę gdybyśmy byli w 2019-2020 roku. W tej chwili ten model stoi po ok. 6900 zł  :o. Ale osprzęt ma o wiele lepszy niż prezentowane przeze mnie rowery.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum