Autor Wątek: Tandem dla dzieci i niepełnosprawnych  (Przeczytany 1394 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Tandem dla dzieci i niepełnosprawnych
« 3 Sty 2022, 09:53 »
Hej.

Jakiś czas temu nad Renem wpadła mi w oko oryginalna konstrukcja tandemu z niemal poziomym miejscem dla dziecka. W tym roku (tzn. już w poprzednim) identyczny rower trafiłem nad Drawą.

Wtedy nad Renem pomyślałem, że to jakaś samoróbka - rower dla rodzica z dzieckiem. Teraz na zdjęciu zauważyłem nazwę marki i okazuje się, że to seryjny rower projektowany również z myślą o niepełnosprawnych, a może być wykorzystywany nawet jako rower cargo - po zamontowaniu kosza w miejscu pasażera.

Przejrzenie kilku stron w Google wskazuje, że nie sprzedaje tego żaden sklep rowerowy w Polsce, (nawet Dzieciaki w Plecaki :>), więc podrzucam, podejrzewając, że to jakaś nowość w rodzinnym podróżowaniu.

"Goły" wygląda mało szczęśliwie :)

Ale już z pasażerami robi wrażenie niezłego wyprawowego krążownika:

Wersja "tour" wyposażona jest m.in. w Rohloffa i bagażniki Tubusa:

https://hasebikes.com/en/your-bikes/tandems-for-everyone-everything/pino-tour/

A rower jest na tyle specyficzny, że użytkownicy mają nawet swoją grupę na F.:

https://www.facebook.com/groups/hasepino

Fajny.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 3 Sty 2022, 13:23 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Wygląda na fajną alternatywę dla przyczepki na wożenie dziecka w wieku ok 3-6 lat kiedy to samo jeszcze nie daje rady. Niestety zapewne bardzo drogie. Z drugiej strony gdyby było możliwe wypożyczenie, to kto wie.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Tanioszka ;)
I już w sierpniu by był, chyba, że ten tańszy to wtedy w styczniu 2023 :)

Offline Mężczyzna szy

Eeee tam drogie:

:o

Dla tych, którym nie będzie się chciało zajrzeć:

"Our Price £7100.00"

Szy.

Offline Mężczyzna szy

Wygląda na fajną alternatywę dla przyczepki na wożenie dziecka w wieku ok 3-6 lat kiedy to samo jeszcze nie daje rady.

I ewidentnie służy starszym niepełnosprawnym. Na grupie FB którą linkowałem jest osoba, która wrzuca często zdjęcia i jeżdżący tamtym pino wyraźnie starszy chłopak wygląda właśnie na osobę z jakąś niepełnosprawnością - może porażeniem mózgowym? Być może na zachodzie/w US taki rower można kupić/otrzymać z jakichś dotacji, środków pomocowych.

Szy.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Fajny rower, doczytaliście gdzieś jaki jest minimalny wiek albo wzrost pasażera?

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
W 2009 w Rumunii spotkałem holenderską parę (mieszaną) na takim rowerze. Sprawni. Fajnie się prezentowali i zgrabnie im szła jazda. Nawet byłem trochę zauroczony tym rodzajem tandemu ale nie spotkałem nikogo do pary i tematu nie drążyłem ;D Tajwańskie produkty na dość budżetowym osprzęcie sporo tańsze niz Hase: https://www.performercycles.com/recumbent-bikes/tandem-recumbent-bike/

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Ja dwa (no, już prawie trzy) lata temu spotkałem w Szwecji Niemców - ojciec (z grubsza w moim wieku) i syn (nastoletni, w wieku przed-huligańskim) na takim rowerze - tylko w odwrotnej konfiguracji: ojciec siedział poziomo z przodu, a syn z tyłu. O cenę wtedy nie pytałem, bo zajechali na camping w totalnej ulewie, przemoczeni do imentu. Zdjęcia, niestety, też nie zrobiłem, ale byłem przekonany, że to "customowy" wytwór, a tu okazuje się, że niekoniecznie.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Fajny rower, doczytaliście gdzieś jaki jest minimalny wiek albo wzrost pasażera?
Jest możliwość regulacji, wygląda, że i kilkuletnie dziecko pojedzie z przodu:
https://configurator.hasebikes.com/en/bike/pino-tour-2022
« Ostatnia zmiana: 3 Sty 2022, 13:55 Dziadek »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Tyle że przy cenie jak za samochód to kto to kupi w naszym kraju? To bardzo niszowy produkt dla mocno kasiastych. Osobiście też zdarzało mi się spotykać podobne konstrukcje na trasie, IMO trochę przekombinowane, bo aerodynamikę ma jak pionowy rower, więc ta "poziomość" niewiele wnosi, a dochodzą minusy roweru poziomego, np. małe kółko z przodu.

Jako produkt do przewożenia osób niepełnosprawnych pewnie sensowny, ale to bardzo niszowe zastosowanie, a cena poza zasięgiem wielu osób co mogłoby to wykorzystać.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Mnie się podoba, można dziecku na kasku mapnik zamocować  :lol: :lol:

Alternatyw do dalekiej jazdy z około 5-letnim dzieckiem chyba zbyt wiele nie ma.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Alternatyw do dalekiej jazdy z około 5-letnim dzieckiem chyba zbyt wiele nie ma.

Są przecież "doczepki" do roweru rodzica, większość rowerowych rodzinek z dziećmi ten element przerabia. Może nie aż tak wypasione rozwiązanie, ale za to cenowo dostępne dla każdego, a nie w cenie + 20tys.

Offline Mężczyzna szy

Nie spodziewałem się takiego zainteresowania tematem :)

Z ciekawości jeszcze poszukałem używek - proszę:

https://sprzedajemy.pl/hase-pino-tandem-lezacy-rower-cargo-taksowka-dziecieca-rehab-waldowo-2-062e3e-nr64359192

W cenie nowego trekkinga (bez Rohloffa).

Ciekawe, że "wiek: ok. 10 lat" więc jednak zdecydowanie nie nowość na rynku.

https://sprzedajemy.pl/tandem-poziomy-rower-krolik-pino-tour-xt-pelne-wyposazenie-warszawa-2-062e3e-nr62195210

Tu już więcej, ale i rower w dobrym stanie i z lepszym osprzętem.

W sumie to taki naturalny kandydat do rynku wtórnego, jeśli kupowany z myślą o dzieciach.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 3 Sty 2022, 15:45 szy »

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
Witam
Znam osoby tato i syn z zespołem Downa dobrze sobie radzących na tandemie 26" kołach. Ten wydaje się fajny - jedynie odniechciewająca cena nawet używek odstrasza. Są też typowo dla ludzi z problemami zdrowotnymi ruchowymi rehabilitacyjne trójkołowe - trajki (Tolek prod. polskiej). W tym przedstawionym w temacie jest zmieszanie po połowie poziomego i pionowego można wozić się we dwoje (niepełnosprawna osoba, dziecko) lub z bagażem z przodu ;) Tyle samo plusów co minusów, nie dogodzi :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum