Autor Wątek: Wyprawa w Pamir - czerwiec 2022  (Przeczytany 8130 razy)

Offline Mężczyzna Wrocycling

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 04.01.2022
    • Wrocycling
Wyprawa w Pamir - czerwiec 2022
« 5 Sty 2022, 08:22 »
Witajcie.

W czerwcu tego roku planujemy wyprawę do Tadżykistanu, na słynną Pamir Highway (chyba że nie uzyskamy pozwoleń na wjazd do GBAO albo po raz kolejny wirus pokrzyżuje nam plany i wyprawę trzeba będzie przełożyć na rok 2023).
Tak się złożyło, że wypadł nam ze składu jeden z uczestników i mamy póki co jedno wolne miejsce.
Jeżeli wszystko pójdzie dobrze lecimy z Pragi przez Stambuł do Duszanbe, skąd wyruszymy już dalej rowerami. Do przejechania jest ok. 1 900 km.
Wstępnie oszacowaliśmy czas przejazdu na ok. 23 - 24 dni, jednak biorąc pod uwagę doświadczenia, chociażby marokańskie może to potrwać trochę dłużej.
W trakcie wyjazdu planujemy zaliczyć słynną “drogę śmierci”, Korytarz Wachański oraz wjechać Drogą Pamirską na kilka monumentalnych wysokogórskich przełęczy, w tym Kargusz (4 344 m n.p.m.) czy Ak - Bajtał (4 655 m n.p.m)
Powrót Doliną Bartang i dalej wzdłuż Panj do Kulobu i Duszanbe.
Link do orientacyjnej trasy przejazdu poniżej:

https://www.alltrails.com/explore/map/pamir-2022-0b4078e?u=m

Koszt wyjazdu na osobę w przedziale 6000 - 7000 zł.
Nie jesteśmy biurem podróży i nie pobieramy żadnej kasy za organizację wyjazdu.
Wskazane wyżej koszty są to czyste koszty wyprawowe wyliczone ze wszystkim od przelotów, przez noclegi, jedzenie itd. Przy skromnym funkcjonowaniu na wyprawie może uda się coś zaoszczędzić.
W ramach wyjazdu zapewniamy komplet strojów rowerowych (koszulka z krótkim rękawem, koszulka z długim rękawem, krótkie i długie spodnie - finansowane przez Partnerów Wyprawy).
Dla porównania możecie podejrzeć na moim blogu jak wyglądała wyprawa do Maroka.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam
Paweł Barnak

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
Odp: Wyprawa w Pamir - czerwiec 2022
« 5 Sty 2022, 09:41 »
ile uczestników liczy grupa ?

• Wrocycling
« 5 Sty 2022, 10:18 »
W tej chwili są nas trzy osoby.

• Miasto:
« 5 Sty 2022, 10:24 »
jakimi drogami jest prowadzona trasa ? jakimi rowerami jedziecie ? (mtb/gravel itp.)

• Wrocycling
« 5 Sty 2022, 10:54 »
Nawierzchnia jest zróżnicowana od gładkiego asfaltu, przez stare , częściowo uszkodzone asfalty, szutry, kamienie i piach.
Najlepiej wrzucić sobie kilka filmików z YouTube z Pamir Highway to zobaczysz,
Jedziemy na rowerach krosowych zaopatrzonych w przednie i tylne bagażniki. Przełożenia 3x9.

• Miasto:
« 5 Sty 2022, 11:13 »
rozumiem ,dzięki..
a sprawy papierkowe (bilety , permity)..kiedy ogarniacie ?

• Wrocycling
« 5 Sty 2022, 11:24 »
Ten temat jest najbardziej problematyczny.
Na dzień dzisiejszy, ze względu na wojnę w Afganistanie, nie są wydawane zezwolenia na wjazd do GBAO, drugorzędną kwestia są problemy z covid-em (konieczność wykonania testu PCR prze wyjazdem). Jestem w kontakcie z ambasadą tadżycką w Londynie i  twierdzą, że do czerwca wszystko powinno się unormować.
Problemem jest jednak kwestia zakupu biletów lotniczych, które najpóźniej musimy kupić na początku marca.
Jeśli do marca nie będą wydawane zgody na wjazd do GBAO wówczas przekładamy wyjazd na 2023 rok

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 5 Sty 2022, 11:50 »
Jeśli w tym roku wyjazd nie dojdzie do skutku, to za rok można połączyć siły.
Wstępnie w kilku planujemy wyjazd na 2023 r.
W tym roku raczej nie mam szans, a chętnie wrócę w tamte rejony.

• Miasto:
« 5 Sty 2022, 11:55 »
obawiam się że w tym roku to , gdziekolwiek poza granice eu , ciężko będzie zaplanować ..z dużym wyprzedzeniem..

• Wrocycling
« 5 Sty 2022, 12:02 »
No zobaczymy jak to będzie. Logistycznie i organizacyjnie jesteśmy przygotowani na 99%. W zasadzie możemy lecieć jutro. Ale nie będziemy robić nic na siłę. Może się uda, a jak nie to 2023 r.

Offline Mężczyzna bepa66

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 18.04.2019
« 17 Sty 2022, 13:30 »
Polecam zastanowienie sie nad odwroceniem kolka Pamirskiego.
Wiem, ze to niby opcja nie popularna, aczkolwiek moim zdaniem o wiele lepsza.
Kilka powodow:
- jesli jedziemy Bartangiem w gore, to automatycznie jestesmy w nim troche dluzej niz jakbysmy przelecieli w dol - a Bartang jest duzo ciekawszy niz "asfalty" M41
- fajny zjazd z przeleczy (zaraz za przełączą było zrodlo z woda) do Karakol
- zajebisty zjazd z Ak-Bajtal do Murgabu - chyba ze 40km bez przekrecenia pedalow (no blizej Murgabu jakby nie bylo rano to wiatr by w morde ostro walil)
- jak juz odbijecie z M41 w strone Wakchanu jest dosc stromy i dosc kiepskiej jakosc zjazd - pod gore moze byc ciezko
- miedzy miejescem gdzie droga odbija od granicy a Langarem jest sporo piachu, slabo sie po tym jedzie, ale w miare plasko - kiepsko w obie strony
- no i w takim ukladzie gorace zrodla w Wakhanie macie blizej konca wyjazdu - czyli bardziej czlowiek docenia :)

Z minusow takiego rozwiazania to miedzy Murgabem a odbiciem do Wakhanu jest cholerna walka z wiatrem.

• Wrocycling
« 17 Sty 2022, 13:34 »
Polecam zastanowienie sie nad odwroceniem kolka Pamirskiego.
Wiem, ze to niby opcja nie popularna, aczkolwiek moim zdaniem o wiele lepsza.
Kilka powodow:
- jesli jedziemy Bartangiem w gore, to automatycznie jestesmy w nim troche dluzej niz jakbysmy przelecieli w dol - a Bartang jest duzo ciekawszy niz "asfalty" M41
- fajny zjazd z przeleczy (zaraz za przełączą było zrodlo z woda) do Karakol
- zajebisty zjazd z Ak-Bajtal do Murgabu - chyba ze 40km bez przekrecenia pedalow (no blizej Murgabu jakby nie bylo rano to wiatr by w morde ostro walil)
- jak juz odbijecie z M41 w strone Wakchanu jest dosc stromy i dosc kiepskiej jakosc zjazd - pod gore moze byc ciezko
- miedzy miejescem gdzie droga odbija od granicy a Langarem jest sporo piachu, slabo sie po tym jedzie, ale w miare plasko - kiepsko w obie strony
- no i w takim ukladzie gorace zrodla w Wakhanie macie blizej konca wyjazdu - czyli bardziej czlowiek docenia :)

Z minusow takiego rozwiazania to miedzy Murgabem a odbiciem do Wakhanu jest cholerna walka z wiatrem.
Dzięki za poradę. Może faktycznie tak zrobimy.

Offline Mężczyzna Svantiborek

• Miasto: Kościan
  • Na forum od: 26.01.2022
« 26 Sty 2022, 18:18 »
Witajcie Chłopaki !

Marzy mi się od lat Pamir Highway na rowerze. Bardzo możliwe, że będę mógł się dołączyć (o ile propozycja jest nadal aktualna). Robiłem nawet przymiarki w zeszłym roku (ostatecznie z kolegą wybraliśmy inny kierunek). Głównie z powodu drastycznych podwyżek cen biletów. Znam kilku Tadżyków (zarówno miejscowych jak i pracujących w Polsce). Najtańszym połączeniem wcześniej była białoruska Bielavia bezpośrednio do Duszanbe lub przez Moskwę. Te rejsy są obecnie niemożliwe. Loty z Moskwy znacznie podrożały. A te przez Dubaj, to mają kosmiczne ceny. Koszt wyprawy podany w anonsie zdaje się być mocno niedoszacowany (ale przyznaję nie sprawdzałem już potem ceny biletów).

Pozdrawiam. Mariusz Banasiak     

• Wrocycling
« 27 Sty 2022, 07:16 »
Witajcie Chłopaki !

Marzy mi się od lat Pamir Highway na rowerze. Bardzo możliwe, że będę mógł się dołączyć (o ile propozycja jest nadal aktualna). Robiłem nawet przymiarki w zeszłym roku (ostatecznie z kolegą wybraliśmy inny kierunek). Głównie z powodu drastycznych podwyżek cen biletów. Znam kilku Tadżyków (zarówno miejscowych jak i pracujących w Polsce). Najtańszym połączeniem wcześniej była białoruska Bielavia bezpośrednio do Duszanbe lub przez Moskwę. Te rejsy są obecnie niemożliwe. Loty z Moskwy znacznie podrożały. A te przez Dubaj, to mają kosmiczne ceny. Koszt wyprawy podany w anonsie zdaje się być mocno niedoszacowany (ale przyznaję nie sprawdzałem już potem ceny biletów).

Pozdrawiam. Mariusz Banasiak     

Oczywiście oferta jest nadal aktualna, jednak ze względu na wojnę w Afganistanie nie są wydawane pozwolenia na wjazd do GBAO, dlatego coraz bardziej prawdopodobne jest przełożenie wyprawy na przyszły rok. Wówczas również zapraszam do udziału w wyprawie.
Co do kosztów przelotu to w tej chwili najkorzystniej wygląda trasa z Pragi - Turkish Airliles, z przesiadką w Stambule - koszt 3800 zł z rowerami. Myślę, że koszt jest w miarę dobrze doszacowany, ale oczywiście zawsze mogę się mylić.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 27 Sty 2022, 14:37 »
coraz bardziej prawdopodobne jest przełożenie wyprawy na przyszły rok.
Czy jeżeli napiszę, że dla mnie jest to potencjalnie dobra wiadomość to będzie to bardzo niegrzeczne  8)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum